Imi place Danone

UPDATE 19 martie 2013 – comunicat de presa de la Danone. “In paralel cu retragerea preventiva a unor produse de pe piata, asa cum a anuntat ieri, Danone Romania a trimis de asemenea mostre ale acestora spre analiza unui laborator european acreditat. Rezultatele primite de la laborator in aceasta zi confirma ca produsele Danone au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum.”

Ma gandeam sa incep acest articol cu un disclaimer gen “am facut parte din campania “Obiceiuri sanatoase” acum un an, deci nu e un post platit.” Dupa care mi-am dat seama ca, orice-as spune, tot aia e: o sa sara unii si altii cu gura, ca doar datul cu parerea e la liber in tara asta.

Inainte sa sariti la comentarii, poate cititi si ce am eu de spus in privinta asta; nu de alta, dar nu e bine sa trecem de la titlu la comentarii, ratand totalmente continutul.

Fapte.

Azi dimineata, compania Danone a dat un comunicat de presa, din care spicuim:

“Danone Romania, cel mai mare producator de lactate după cifra de afaceri, a decis să retraga, preventiv, o cantitate de 59,6 tone de produse lactate dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina. […] După primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colectarea de lapte de la o ferma.” (maii multe, aici)

Deci Danone a testat niste lapte, a reiesit ca acel lapte venit de la una din fermele de la care ei cumpara avea aflatoxina, o substanta cancerigena, au calculat ei care e cantitatea de iaurt produs din laptele ala, care-s sarjele care au plecat spre consumatori si au decis sa retraga de pe piata vreo 60 de tone de lactate.

O decizie responsabila. Adica au facut ceva ce orice companie trebuia sa faca daca ar fi fost in situatia lor. O actiune normala, nu de condamnat. Poate ca era mai bine sa nu fi facut nimic? Ca suturile in fund si le iau oricum.

Ce e, totusi, aflatoxina asta?

Aflatoxina (sau, ma rog, aflatoxinele, ca-s mai multe) e o micotoxina produsa de cateva specii de ciuperci. Aceasta toxina (sa-i spunem asa, e mai simplu) e cunoscuta ca fiind una dintre cele mai cancerigene substante stiute de om. Desigur, daca o ingurgitezi ca pe zaharul pudra, sa spunem.

Sigur ca acum 6 zile, cand a aparut stirea ca laptele romanesc are aflatoxina peste limitele admise, nimeni de la Ministerul Sanatatii sau Agriculturii n-a stiut sa vina sa explice ce satana-i substanta aia si ce se poate intampla de la ea. Ca e bine daca punem putin mister in viata, ii luam romanului mintea de la stirea eliberarii lui Nastase, de exemplu. Sa nu mai vorbim de faptul ca pana n-a fost vorba de Danone, n-a sarit nimeni prin online sa ne spuna cat ii de nasoala aflatoxina asta.

Ce-ar trebui sa explice statul despre aflatoxina:

– ca aparitia acestei substante in lapte se datoreaza nutretului ingurgitat de doamnele vaci, nutret din productia locala, infestat cu ciupercile alea de fac aflatoxina

– ca acele ciuperci au aparut datorita gradului ridicat de seceta

– ca toate tarile din regiunea Europei de Est fac teste ca sa caute aceeasi substanta; pana acum, ea a fost descoperita in Bulgaria, Serbia si Romania, iar Macedonia si Croatia tocmai incep testarea; se asteapta sa fie gasita peste tot, ca si astia au avut seceta, ca si noi

– ca laptele se infesteaza secundar cu aflatoxina, porumbul din nutret fiind ala vinovat de producerea ciupercii

– ca TOATE animalele mananca nutret; drept urmare, mai avem aflatoxina in oua, carne si produse din carne.

(informatii de aici)

Concluzii.

Da, aflatoxina asta de care am auzit azi pentru prima data e periculoasa. Dar mi se pare absurd si total ilogic sa te iei de o companie care incearca sa diminueze o catastrofa, retragand produse de pe piata, in loc sa condamni imbecilii care ar fi trebuit sa testeze de ciuperci porumbul folosit la nutret. Deci porumbul de dupa seceta, care a fost folosit pentru a hrani niste mii, sute de mii de animale din tara asta (si alte tari ale Europei de Est, la fel de afectate de seceta).

Post scris in timp ce mancam un iaurt Activia – Mic dejun. Serios, il mananc seara, ca atunci imi trebuie ceva dulce. Da, stiu ca are zahar, de aia il si mananc.


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *