La plimbare

Inainte sa incep sa va povestesc despre culisele Timisoara Brands Tour, asa cum v-am “amenintat”, trebuie musai sa va spun despre experienta mea cu Skoda Citigo, o masina mica si fasneata care mi-a stat in maini o saptamana intreaga, prin amabilitatea celor de la Porsche Timisoara, intotdeauna aproape de PRbeta atunci cand e nevoie. Si pentru ca am forjat-o si in oras si in afara lui, o sa va povestesc despre cum am simtit masina, deci nimic tehnic. Spun de la inceput: daca totul merge bine in viata mea, e masina pe care o sa mi-o cumpar.

N-am fost la primul contact cu Citigo. Am mai avut-o pe mana in perioada workshop-urilor PRbeta si m-am plimbat si atunci cu ea prin tara. Diferenta dintre atunci si acum e ca atunci am cam mers singura cu ea, fara bagaj prea mult, iar acum am avut si pasageri si o tona de bagaje. Marturisesc ca mi-a fost cam teama sa plec cu ea la drum, stresata fiind de faptul ca e neincapatoare (sau, cel putin, asa parea) si o sa ajungem sa stam cu totii cu bagajele in brate, in timp ce ne taram cu 50 la ora intr-o masina cu 60 de cai putere si motor de un litru (caci asta e motorizarea masinutei verzi pe care am condus-o).

Skoda Citigo Porsche Timisoara

Sunt fana de masini mari si puternice, dar Citigo a fost o mare surpriza pentru mine. Avantajul masinii mici e ca intra aproape oriunde, are loc de parcare aproape peste tot si se poate strecura prin trafic mai bine decat o masina de dimensiuni normale (cum e Skoda Octavia, de exemplu). Pe langa asta, mai e o chestie pe care nu o luasem in calcul: fiind foarte mica, deci usoara, fuge tare iute atunci cand e mai goala si nu incarcata de bagaje. Nici nu-ti dai seama cand prinzi suta la ora si trebuie sa stai cu ochii pe kilometraj, altfel nu-ti dai seama cata viteza ai: nu tremura, nu te simti altfel decat intr-o masina cu, sa zicem 110 CP (ca am condus si de alea, mi-as da seama de diferenta, daca ar exista).

Skoda Citigo Porsche Timisoara 2

Pe mine m-a interesat foarte tare consumul. Fiind vorba de drumuri lungi, atat in oras cat si in afara lui, cu un buget limitat, am fost foarte fericita sa constat ca am facut vreo 600 si ceva de kilometri (150 in oras, restul in afara lui) cu 150 de lei. Consumul mediu in oras a fost de 6 l/100 km, afara a fost de 4,6. Si inainte sa spuneti ca “normal ca ai consum de 4,6 daca te pui in spatele unui tir si mergi dupa el”, aflati ca am executat depasiri de coloane de tiruri si am mers si pe bucata de autostrada de la Deva la Simeria (cu viteza legala, desigur); toate astea cu masina plina: doi pasageri, sofer, portbagaj plin cu bagaje, sucuri etc., plus cate ceva pe jumatate din bancheta din spate. Alex, de la Aventuria, care conduce un Subaru Forester, e mator, ca am mers in tandem de la Timisoara la Orastie.

Skoda Citigo portbagaj

O alta chestie care ma intereseaza e cum se aude muzica in masina. No, oi fi eu defecta, dar asta e un criteriu important la alegerea unei masini. Asta si culoarea, desigur. Nu stiu ce sistem de sunet e, dar se aude “bini di tat”. Rockerelile mele au sunat impecabil tot drumul si mi-au mai luat din stres cand m-am intors la Timisoara, pe un drum pe care se formase o pelicula fina de apa, dupa ploaia torentiala de ieri.

Cred, insa, ca unul dintre cele mai importante lucruri a fost ca m-am simtit in maxima siguranta in masina asta. N-am simtit-o ca fuge de sub mine in curbele stranse si pline de apa (nu stiu, frate, cum naiba se fac gauri in asfalt taman in curbe, de tre’ sa faci miracole cu volanul ca sa nu iei gropile si nici sa nu ajungi pe contrasens), nu am simtit ca trage greu in depasiri, din contra, fugea ca gandul cand apasam acceleratia. Dar cred ca cel mai usor va dati seama de asta daca o luati la un drive test si inspectati specificatiile tehnice de aici.

Sa nu mai spunem de faptul ca draguta pe care am condus-o are si culoare verde, deci e clar pe sufletul meu. As fi vrut sa va spun si ceva ce nu mi-a placut, dar nu am ce. Poate Dragos, care a stat in spate, sa aiba ceva de zis, ca se cam plangea la un moment dat ca il dor genunchii.

Mi-as cumpara-o? Fara indoiala, asa cum am spus si la inceputul acestor randuri. La 8.000 de euro (pretul cu tot cu TVA al modelului cu dotari standard – acelasi pe care l-am condus si eu) mi se pare o achizitie foarte buna.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *