Lanț de magazine la sat sau magazine sătești de familie?

shutterstock_219694498 Cu vreo săptămână și ceva în urmă, în plin festival de film, mă duceam la Gottlob (un sat aflat la 53 de kilometri de Timișoara) să petrec o zi întreagă cu filme și povești. Când am plecat de acasă, ne-am aprovizionat cu toate cele trebuincioase: apă multă, țigări (ăia care aveau nevoie), biscuiți de ronțăit pe acolo. Că nu se știe ce e acolo, dacă au magazin, dacă e deschis, dacă are ce ne trebuie nouă.

Sigur că stând toată ziua prin sat (o chestie pe care n-o mai făcusem de multișor), mi-au mai trebuit tot felul: ba o înghețată, ba un suc rece (că era al naibiului de cald), ba o sărățea. Fiind un magazin sătesc care nu aparținea de vreun lanț de magazine, n-am găsit ce-mi place mie și a trebuit să mă mulțumesc cu ce era pe-acolo. Nu zic, a fost bine că era și magazinul ăla, dar mai bine dac-ar fi fost diversitate. Cred că asta oferă retailul modern: opțiunea de a alege dintre multe sortimente.

Pe de altă oarte, magazinele mici, de familie, dau posibilitatea cumpărătorilor de a face comenzi, dacă vor neapărat un anumit produs. Cât timp am stat în micul magazin din Gottlob, venise o doamnă să-și facă o comandă de tot felul de cărnuri (lucru care mi s-a părut oricum ușor ciudat: eram într-un sat, unde oamenii se presupune că-și pot crește câteva animale prin curte), sucuri și un sortiment anume de bere. Poate se pregătea de o petrecere mare, cine știe, dar genul ăsta de relație între cei care au micul magazin și clienții lor ar putea fi motivul pentru care marile lanțuri de magazine n-au ajuns încă să fie prezente la țară.

Mi-ar plăcea să citesc și de la voi motive pro și contra magazinelor mari la țară: e bine, nu e bine, de ce n-au ajuns până acum, o să fie, n-o să fie etc. Iar dacă vreun SM manager al lanț unui lanț de magazine se nimerește pe aici, tare-aș vrea să știu și părerea de pe cealaltă parte a poveștii.

Foto: Countryside Market by Shutterstock


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *