De ce sunt necesare workshop-urile despre bazele comunicării

shutterstock_211098688 Sâmbăta trecută, pe 24 octombrie, am susținut un workshop despre comunicare și PR la Comedy Cluj. Din 50 de oameni, doar vreo doi au plecat la prima pauză, scriindu-mi aproape instant de Facebook că le pare rău că au plecat atât de repede, că nu se așteptau să le placă atât de mult, dar trebuiau să ajungă în alte locuri. Restul, toți au rămas, deși nu-și propuseseră să rămână la sfârșit. De ce? Nu pentru că-s eu atât de bună, ci pentru că am putut să le structurez foarte clar unde începe PR-ul, unde se termină și care-i legătura cu marketing-ul.

Suntem în situația în care trebuie să le explicăm oamenilor care fac deja PR (mai mult sau mai puțin profesionist) că e în regulă dacă nu știu să facă machete pentru print. E în regulă și dacă nu pot concepe o campanie BTL. Că nu e în regulă să nu poată sintetiza o idee într-un comunicat de presă. Că e nevoie să-și cunoască publicul. Și așa mai departe.

Ăștia 50 de oameni care au stat șase ore cu mine la un workshop nu știau exact care sunt bazele comunicării. Unde ar trebui să comunice și ce. Diferența dintre New Media și Social Media. Am întâlnit o fată care făcea PR pentru un eveniment de jazz, ea neștiind exact ce e ăla jazz și cam pe unde-și petrece timpul publicul ei. Pe lângă PR făcea și marketing – afișe, machete etc. I-am explicat că a face PR pentru evenimente de felul ăsta înseamnă că trebuie să știe despre ce comunică. Adică să asculte jazz. A făcut ochii mari, neînțelegând, exact, de ce îi spun să facă asta.

În agenții sunt mulți oameni ca fata asta. Nu e vina ei că muncește pentru ceva despre care n-are habar, așa cum nu e nici vina oamenilor din agenții că nu li se explică mai mult despre ce au de făcut. În școală nu învață, la locul de muncă nu învață, uite așa ajungem să ne scăldăm cu toții într-o ciorbă care nu mai place nimănui: n-are nici sare, nici piper, nici ingredientele potrivite.

Habar n-am ce-i de făcut. Da, avem nevoie de workshop-uri despre bazele comunicării, dar cum pot acești oameni să deosebească grâul de neghină? Nu mai departe de acum două săptămâni am văzut detalii despre un workshop Social Media care costă vreo 400 de euro și e făcut de o fată care nu știe exact pe ce lume trăiește, d-apoi să mai învețe pe alții.

Am plecat sâmbătă liniștită că am mai lămurit niște persoane despre ce e și cu ce se mănâncă PR-ul. Secată de energie, dar fericită că am învățat cu toții din asta, mai ales că m-am concentrat pe ce n-am făcut bine, pe onestitate completă și pe rezultate reale, concrete, măsurate.

Dar problema rămâne, iar nevoia de a avea mai multe workshop-uri despre asta rămâne și ea. Nu ne mai trebuie decât o metodă de a întelege din start cum le alegem.

Foto: PR by Shutterstock


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *