Necesitatea culturii pentru brandul de țară

shutterstock_298310954 Sunt mulți lideri de opinie care consideră că statul român n-ar trebui să investească în evenimente culturale. Sau în artă. Sau în orice se transformă în hrană pentru minte și suflet.

N-am multe de spus despre asta. Până la urmă, fiecare dintre noi își contruiește viața după cum dorește, iar opiniile proprii sunt încurajate, mai ales acum, când în sfârșit putem vorbi liber și nestingeriți.

Problema este că toți acești oameni care consideră prioritar orice altceva în afară de cultură se află, în opinia mea, într-o foarte mare eroare: avem nevoie de produse culturale bune, doar așa putem scoate capul în lume fără să ne mai temem că vom fi confundați cu cei ce fac rău numelui acestei țări.

Produsele culturale nu se învârt doar în zona festivalurilor (film, teatru, muzică), ci se creează din foarte multe alte zone. Avem nevoie de conferințe bune (s-a întâmplat una nișată pe muzică undeva în luna martie, Mastering The Music Business s-a numit), în care să începem să învățăm cum să lucrăm mai aplicat în promovarea culturii. Avem nevoie de companii care să investească în produse culturale. BRD, de exemplu, a scos Scena9(.ro), un concept care se concentrează pe tinerii realizatori de film, teatru sau dans; pe lângă asta, investește și în CinePUB, o platformă românească care oferă gratuit spre vizionare filme românești. UniCredit a construit, la propriu, o sală de teatru – Fabrica de Cultură, locul în care se joacă Faust, la Sibiu – și investește în Decât o Revistă. Raiffeisen, Banca Translivania și alte bănci au frecvent proiecte întru susținerea financiară a culturii. E nevoie de mult mai mulți ca ei, ăstia de i-am enumerat eu aici sunt câțiva (mai sunt și alții, dar, la puterea economica pe care o au o grămadă de companii din țara asta, sunt încă prea puține cele care se implică cu adevărat).

Avem nevoie de produse culturale. E necesar să creștem împreună festivaluri și evenimente de toate felurile. Da, pe banii noștri, care trebuie alăturați celor pe care companiile cu dare de mână și interes îi investesc. Să mai punem și noi umărul la a crește o generație prea blazată sau prea adâncită în probleme.

Cred că doar cultura e salvarea noastră. Ca oameni și ca țară. Doar cu ea putem ieși mai departe de granițe și să provocăm zâmbete, nu încruntare. În acest moment, e cel mai bun ambasador al nostru și, dacă suntem deștepți, ar trebui să lăsăm cârcoteala de pe la colțuri să să apreciem mai mult managerii culturali care chiar cresc evenimentele. O viață culturală activă și de calitate ne crește pe toți, economic și social.

Foto: Culture by Shutterstock


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *