Niste soferi #dinRomania

Sa conduci 2300 de kilometri prin tara asta care sta extrem de prost la capitolul drumuri, e o provocare adevarata, iar condusul in coloana te face sa descoperi niste chestii foarte interesante si amuzante. Asa cum fiecare dintre noi avem niste particularitati in comportament, asa si soferii Redescopera Romania au facut (si fac in continuare) niste chestii specifice, pe care le voi detalia mai jos. Noi ne-am distrat, sper sa va distrati si voi, ca tare-s faine descoperirile astea. A nu se incerca acasa decat cu precautie!

Un Doru se intampla atunci cand mergi linistit pe sosea si, la un moment dat se face un drum cat mai rupt si mai anevoios, in dreapta sau in stanga. De preferinta, drumul trebuie sa fie mocirlos, in rampa, cu o inclinatie cat mai mare. Functioneaza pe sistemul “hai sa vedem ce gasim pe acolo”.

Un Mihaltianu se intampla atunci cand mergi in coloana si tii cat mai aproape de cel din fata ta, in asa fel incat sa te transformi intr-un fel de remorca. Soferul din fata trebuie sa gandeasca depasirile pentru doua masini, sa ia curbele cu ochii in retrovizoare si, in general, sa faca tot posibilul ca masina din spate sa nu ii intre in spate. Functioneaza pe sistemul “tin aproape sa nu ma pierd de grup si sa raman in urma”.

Un Bobby se face, in general, fix inaintea unei opriri. Geamurile masinii sunt lasate, boxele sunt date la maxim, pasagerii sunt pe jumatate iesiti afara, se canta si se chiuie. Functioneaza pe sistemul “fata celor care vad niste nebuni urland din toti plamanii: priceless”.

Un Augustin se face atunci cand ceilalti din grup se opresc sa te astepte cateva minute, ca ai ramas putin in urma. Vii din spate, tragi un claxon, faci cu mana, si treci ca sageata mai departe, lasandu-i pe ceilalti cu gura cascata. Functioneaza pe sistemul “cine e pe primul loc, cine e pe primul loc.”

Un Razvan (cu varianta “o Razvana”) se face pe drumurile cu serpentine, curbe stranse si alte drumuri de felul asta. Fix ca si cristianele de la ski, razvanele sunt o demonstratie de virtuozitate si control. Functioneaza pe sistemul “ia sa vedem ce stie masina asta si cum sta pe sosea.

O Nebuloasa e singura chestie care nu are legatura cu condusul, ci cu opritul. Opresti masina (in camp, in sat, langa marginea drumului, la stop la calea ferata etc), te dai jos, impreuna cu pasagerii, bagi un dans (sincron, de preferinta), apoi te urci in masina si pleci. Functioneaza pe sistemul “niciun drum fara putin sport”.

Pentru exemplificarea ultimei caracteristici, avem un clip facut de Razvan:

O nebuloasa from trafictube on Vimeo.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45si Muzeul National al Taranului Roman.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *