“Nu vrei sa lucrezi?”

Sunt din nou la Alexandria, dupa un an, la cel mai plin de energie festival la care mi-a fost dat sa ajung vreodata. Asta se datoreaza copiiilor veniti aici sa se “infrunte” intr-o competitie teatrala, o competitie urmarita cu interes atat de actorii romani (din juriu sau veniti pur si simplu in vizita), cat si de scouteri de talente, de la putinele case de productie de film din Romania.

Ideo Ideis e un festival atipic, in care participantii au ocazia sa-si perfectioneze jocul (inainte de a intra in competitia propriu-zisa) prin atelierele de dramaturgie, actorie sau coregrafie, conduse de traineri cu experienta, care stiu sa lucreze cu copii si au rabdarea necesara pentru a ii incuraja atunci cand se descurajeaza.

Ieri am fost la atelierul de coregrafie, sunt fascinata de felul in care teatrul se imbina cu dansul (iar in ultimii doi ani am vizionat foarte multe spectacole de teatru-dans) si eram curioasa sa vad ce anume (si cum) li se explica celor mici dansul in teatru.

Lorette Enache, coregrafa care colaboreaza cu Teatrul Bulandra, Teatrul National Craiova si Teatrul Maria Filotti din Braila (realizeaza coregrafii de dans contemporan si teatru-dans), e de o rabdare si o motivare uimitoare. Isi impinge elevii de la spate, explica, sta langa ei si le sopteste cuvinte de incurajare, le arata ce au de facut, se arata incantata de orice farama de creativitate care vin din partea celor mici.

“Nu vrei sa lucrezi?”, e intrebarea coregrafei catre una dintre fetele care stau pe margine. Fata da din cap, nu vrea. Lorette zambeste si merge catre cei care asteapta instructiunile ei. E clar, aici nimeni nu trebuie sa faca nimic, totul se face din pasiune si convingere. Tinerii actori se impart in grupuri si incep munca, iar grupul de langa noi (trei fete si un baiat) sunt constiinciosi. Dupa cateva minute, fata care nu vrea sa faca nimic da niste idei de pe margine. Lorette se intoarce, o surprinde si zambeste, mai mult pentru ea. E o mica victorie, chiar daca fata nu voia sa faca nimic, pana la urma s-a implicat.

E uimitor ce echipa pot sa faca niste oameni care nu se cunosc deloc. Organizatori, participanti, presa, bloggeri, scouteri, actori, suntem impreuna aici. Iar asta e un lucru pe care il invatam de la niste copii, copii care muncesc, rad, se joaca (sau joaca), se dezvolta sub ochii si indrumarea unor oameni atat de pasionati de munca lor incat fac tot posibilul sa transmita aceasta pasiune si celor mici.

Ideo Ideis e unul dintre cele mai bune lucruri care i se pot intampla unui tanar din Romania de azi, iar asta o spun acei copii-actori care, dupa ce au jucat in competitiile de pe scena de la Alexandria, s-au intors in echipa de voluntari si acum sunt oameni buni la toate: muta masini de scena, fac pe soferii, conduc oaspeti, aranjeaza decoruri, cara cutii. Viitori doctori, jurnalisti, avocati, economisti, sunt aici sa puna umarul si sa faca o echipa.

Cine ar fi crezut, acum 6 ani, ca asta se va intampla?

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *