O posibila Capitala Culturala Europeana
|Spun de la inceput ca nu sunt in vreun fel implicata in politica. Nu ma intereseaza partidele politice, ideologii (daca acestea exista) si alte lucruri care tin de campanii electorale etc. Nici macar nu stiu din ce partid politic face parte primarul Timisoarei. Ceea ce veti citi mai jos e un articol despre mult-dorita calitate a unor orase romanesti de a deveni capitale culturale europene. In speta, azi, despre Cluj-Napoca.
Turul marcilor clujene de prestigiu a inceput de dimineata cu o vizita la primaria Cluj-Napoca, unde ne-a intampinat primarul Emil Boc. Ceea ce e foarte frumos din partea lui, avand in vedere ca e un om ocupat, ce pare sa se preocupe cu adevarat de bunastarea orasului. Zic “pare” pentru ca nu-s clujeanca, deci nu stiu concret ce face si ce nu face pentru a fi un bun primar.
Sunt foarte interesata de cursa pentru CCE 2020 (an care, pare-se, va fi modificat si totul se muta pentru 2021): in cele doua interviuri pe care i le-am luat directorului FITS (Constantin Chiriac, singurul roman membru in comisia europeana care acorda, in fecare an, acest titlu oraselor concurente) am povestit de fiecare data despre procedurile si proiectele oraselor romanesti aflate in aceasta cursa (Timisoara, Cluj, Iasi si Alba Iulia). Am mai aflat una-alta si de la primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, care e foarte increzator in ceea ce poate oferi cetatea Alba Carolina. Drept urmare, Emil Boc a avut din partea mea o singura intrebare (defapt, a fost un fel de 2 in 1): “Cum se organizeaza proiectul pentru candidatura; strategia presupune manifestari organizate in jurul unui eveniment mare sau care urmeaza a fi crescut de catre municipalitate?”
Nici aici, la Cluj, nici in alte parti, inca nu s-a luat decizia finala despre proiectele cu care urmeaza sa se mandreasca fiecare oras. La Timisoara, de exemplu, se pare ca toate directiile duc inspre festivalul Bega Bulevard, o manifestare culturala care cuprinde un amalgam de activitati (pictura, fotografie, muzica, activitati sportive etc) a caror desfasurare are ca loc principal cele doua maluri ale raului Bega.
La Cluj exista doua directii: una centrata pe Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si care va avea tot felul de activitati conexe festivalului (care mie, personal, mi se pare varianta castigatoare), iar o alta directie ar putea fi angrenarea zonelor din jurul Clujului intr-un centru turistic, mizand pe apropierea de Alba Iulia (care are cetatea) si pe cea de Maramures (traditii populare romanesti).
Oricare din variante ar fi, dupa discutia cu primarul mi-am dat seama ca in Cluj s-a avansat serios cu propunerea pentru CCE, spre deosebire de celelalte orase. Candidatura se va depune in 2015, cu tot cu propunerile de proiect, iar in 2016 se va lua decizia finala. Pare mult, insa, pentru o manifestare de o asemenea anvergura, trebuie sa fii extrem de bine pregatit.
Si ca tot veni vorba de candidaturi, domnul primar ne-a mai povestit despre una: Capitala Culturala a Tineretului in 2015, titlu pentru care Clujul se lupta cu alte orase mari din Europa. Iar unul din criteriile de selectie este sustinerea comunitatii (cati oameni vorbesc despre asta, cati oameni sustin initiativa pe pagina de Facebook etc). Mie mi se pare foarte tare ce fac acesti oameni pentru ca e clar ca si acest titlu ar aduce puncte in plus (si experienta logistica) la titlul de capitala culturala.
Oricum ar fi, bravo Cluj. Ca lucruri se fac si ele se vad cu ochiul liber. Daca nu ma credeti pe cuvant, veniti aici in timpul TIFF sau Comedy Cluj. Sau orice alt festival din oras.
Cluj Brands Tour este un eveniment TVdece realizat cu spijinul Primăriei Cluj-Napoca. Sponsori principali: Farmec, Napolact, Ursus, Jolidon, Electrogrup, Arobs, Liliac, Gimmy, Lumea lumânărilor. Partener media: 24 FUN Cluj. Parteneri: Hotel Athos, Bistro Maitresse, Autonom Rent-A-Car, Webfactor
Tweet
Primaria din Timisoara (si oamenii vechi si oamenii noi) au avut ocazia sa aduca televiziunea MEZZO (care transmite in intreaga lume, deci tot strange milioane de telespectatori) in Timisoara sa filmeze (si apoi sa redifuzeze) concerte de la Plai, cu emisiuni speciale sub egida Timisoara candidat capitala culturala si cu publicitate (spot facut de Mezzo, deci fara alte costuri) la oras timp de 1 luna de zile.
Au primit oferta de-a gata in mana si i-au dat cu piciorul refuzand sa aloce 20.000 de euro.
Nu era o suma mica, dar n-ar fi fost nici cei mai prost cheltuiti bani.
Personal consider Clujul capitala tari! Lipsa tiganilor (nu 100%), nivelul cultural foarte ridicat si de altfel caracterul oamenilor sunt lucrurile ce imi plac la orasul mentionat mai devreme!
Vine Iasi puternic din urma…zilele astea orasul e un santier..se pun pavele,s trazile sunt reparate,daca se mai face si Tg-mures-Iasi….Si unele monumente reconditionate…