Odessa in flacari, Ursul si alte povestiri

S-a terminat ziua a doua de TIFF (a 6 din festival) si eu am multe sa va spun. Am vazut “Odessa in flacari” intr-un cadru special, la Bontida, o proiectie-eveniment a unui film considerat pierdut, apoi regasit si, in cele din urma, restaurat. Mai multe despre cum am vazut eu filmul puteti gasi pe Marele Ecran, al carui corespondent special -am facut intre timp.

Clujul e in fierbere, TIFF 2011 e pe buzele tuturor. Ceea ce ma bucura foarte tare este sa vad cat de multi tineri sunt pe la toate proiectiile sau evenimentele la care particip si interesul mare al clujenilor, pentru ca foarte multi turisti (in afara de producatori, actori, regizor sau alti oameni care fac parte din staff-ul unui film) nu sunt. Festivalul creste si o face frumos, desi am un foarte mare regret, pe care sper sa nu-l mai am si anul care urmeaza: nu mai puneti, dom’ne TIFF-ul in acelasi timp cu FITS-ul, ca murim de ciuda, astia care vrem 20 de zile pline de teatru si film!

Seara trecuta am fost la proiectia Ursus a filmului Ursul, un film de Dan Chisu. Marturisesc, nu era in program, insa m-a impins curiozitatea si am ajuns in Piata Unirii la trei minute dupa ce a inceput. O productie 2011, filml nu este neaparat o capodopera, insa e unul din filmele care nu ies din tiparul comediilor romanesti de dupa revolutie: o realitate comica, amara, a anilor ’90, care m-a dus cu gandul spre Asphalt Tango, prima relizare notabila a filmografiei romanesti post-decembriste. Am ras cu pofta, am recunoscut insemnele PECO de pe vremuri, maioul barbatesc purtat cu nonsalanta prin casa, trabantele si oltciurile cu numere vechi si prafuite.

Din pacate, ploaia m-a impiedicat sa stau pana la sfarsit, dar sper sa am ocazia sa termin vizionarea cat de curand. E de vazut pentru nostalgici, cei pana in 25 de ani nu o sa inteleaga, de cele mai multe ori, comicul de situatie prezent in film.

Va las cu niste fotografii de la Bontida, castelul Banffy, de la proiectia Odessei in flacari, iar eu fug sa vad niste scurt metraje romanesti si ma pregatesc de alt spectacol eveniment, adica Autobahn.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *