Orase si festivaluri

Cred ca postul asta va fi un fel de intrebare retorica, pentru ca nu stiu daca voi gasi un raspuns care sa ma multumeasca: oare de ce, in timpul festivalurilor (de oricare ar fi ele) oamenii oraselor in care se tine respectivul festival sunt suparati pe organizatori, municipalitate si cei care vin din afara orasului, strict pentru festival?

E o situatie pe care am intalnit-o la Cluj, la Alexandria, la Oradea si la Sibiu. In timpul TIFF-ului de anul asta, la fel ca si in timpul FITS-ului, auzeam aceleasi plangeri: sa se duca dracului, dom’ne, cu festivalul lor, ca ne incurca noua circulatia/mersul pe jos/viata in general (referindu-se la momentele in care circulatia din Piata Mihai Viteazu era restrictionata din cauza proiectiilor filmelor in aer liber).

La Alexandria oamenii care veneau pe terasa oficiala a festivalului se uitau urat la toata lumea care purta badge. Le invadam terasa, eram multi si galagiosi pentru ca ne simteam tare bine.

La Sibiu oamenii sunt deranjati de bugetele mari alocate de primarie pentru festival. Si mai sunt deranjati de multe altele: oameni multi, circulatie inchisa pe unele strazi in timpul spectacolelor in aer liber si in timpul focurilor de artificii.

Cand am fost la Oradea, la Toamna Oradeana, am surprins o discutie intre doua fete care nu pareau sa aiba mai mult de 18-19 ani:

– Imi bag picioarele in astia cu festivalul lor! Au inchis centrul, iar si uita-te la aia ce blocati is cu masinile.

– Am vazut. Io nici nu vreau sa mai merg, nu ma intereseaza ce au ei in program.

– Eh, pai au. Ca vine Connect-R.

– A, deci tre sa mergem.

Cu alte cuvinte, nu ne place cand avem acces la spectacole care ne plac (desigur, mie nu-mi place Connect-R, dar mi-au placut Zdob si Zdub, de exemplu), insa nu vrem sa facem un minim de efort pentru a intelege ca unele lucruri cer niste sacrificii ce tin de confortul nostru ca locuitori ai unui oras.

Deci? Raspunsuri?


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *