Pentru o sticla de vin bun – M-Pesa (P)

M-Pesa “Dar pentru ce sa-mi trimiti bani?”, il intreb eu pe Arhi aseara, intr-un schimb de mailuri duios, asa cum numai noi putem avea. “Ca sa-ti iei si tu o sticla de vin daca berea nu-ti mai place, ca te-ngrasi.” Voia el sa-mi faca cinste. Cand i-am trecut pragul casei, saptamana trecuta, n-am baut decat ceai (desi ar fi mers un pahar de vin alb in dupa-amiaza aceea insorita), asa ca a vrut neaparat sa sarbatorim momentul. Teoretic, eu ar trebui sa il astept cu vinul cand vine in vizita la Timisoara, practic – o sa iau altul cand vine aici, ca pe asta il beau eu.

Mi-a trimis banii (50 de lei – nici nu stiti ce vinuri bune, romanesti, gasesc la banii astia) prin M-Pesa, noul serviciu de la Vodafone care mi se pare ca e o usoara revolutie la noi. De altfel, agentul Vodafone de la magazinul la care mi-am facut activarea serviciului, mi-a spus ca in tara in care s-a folosit prima oara, intregul sistem de plati are la baza acest fel de serviciu, oamenii primindu-si salariile pe telefonul mobil.

Activarea serviciului.

Dureaza cam doua minute, timp in care il puteti trage de limba pe cel care va face formalitatile, ca sa nu va plictisiti. Eu am aflat ca sunt primul om care si-a activat acest serviciu in acel magazin (concept store Vodafone de langa magazinul Bega), ca el e foarte incantat de posibilitatea de a-i trimite bani mamei lui, in alt oras, chiar si duminica daca e nevoie, ca exista un comision pentru acei bani trimisi, dar e foarte mic (1 leu pentru transferuri pana in 150 de lei, de exemplu).

Dupa ce-am facut actele, am activat serviciul sunand la *789#. Mi-am dat cateva date personale, am setat un pin, mi s-a dat un cuvant secret (m-am distrat tare cu acel cuvant, mi se potriveste la fix) si gata, am putut sa plec. 25 de minute din birou pana inapoi in birou, cu tot cu admirat ruinele descoperite de muncitorii Timisoreni pe strazile din Piata Unirii.

Transferul banilor.

Va prezentati la cea mai apropiata unitate Vodafone “echipata” cu sistemul M-Pesa (aici e lista completa), depuneti in contul vostru suma de bani pe care vreti s-o trimiteti, apoi faceti transferul. Simplu si ultra rapid. Cei care primesc, trebuie sa se prezinte la un sediu Vodafone de unde sa-si ridice banii. De ce e mai simplu decat prin banca? Pai bancile se inchid la ora 17 in timpul saptamanii si in week-end e inchis, transferurile prin M-Pesa se pot face si duminica la ora 15.

Dar ce ce-o fi bun serviciul M-Pesa, totusi?

Pe langa faptul ca suntem prima tara din Europa care beneficiaza de serviciul asta, mi se pare ca ne indreptam spre o era in care banii cash o sa aiba tot mai putina valoare. Sunt sigura ca in curand o sa ajungem sa ne platim cumparaturile de la supermarketuri cu telefonul mobil, deja exista cateva locuri unde se accepta plata cu banii din contul Vodafone M-Pesa. O sa fie multi comercianti care o sa intre in acest program si in maxim trei ani de acum inainte o sa avem grija doar de telefon, nu si de portofel.

LE: a scris si mogulul, aici. Hai noroc, domnu’!


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *