Plai 2009

De doua zile tot incerc sa scriu despre festivalul asta care, mie una, mi-a placut intens.

Prima zi de Plai a inceput cu concertul Farfarello (pentru mine, care am ajuns in jurul orei 8 ) si, cred ca s-a si terminat tot acolo, din punct de vedere al preferintelor muzicale. Plus ca, fizic, Mani seamana foarte bine cu House, pentru care am facut io io pasiune, recent. Am aplaudat pana n-am mai stiut de mine.

Sarboaica Esma Redzepova a fost absolut minunata. Pe langa vocea unica, speciala pentru acest fel de muzica, a avut cu ea un taraf exceptional, Ansamblul Teodosievski, a carui clarinetist a facut o chestie mega misto, la un moment dat: a desurubat clarinetul si a cantat la jumatate de clarinet, apoi a luat mustiucul si a cantat doar cu ala. Incredibil. Ma asteptam sa plece in padure, sa ia o frunza si sa inceapa sa cante. Si desi nu-s mega fan de muzica de felul asta, am topait tot concertul.

Ziua doi a inceput mai repede decat ziua precedenta si am reusit sa prind relativ de la inceput concertul celor de la Kaloome, care m-au impresionat cu mixul de stiluri. Rumba amestecata cu voce de arab e cel putin…interesant. Plus ca finalul a fost minunat: un flamenco dansat ca la carte (fara castagnete, totusi) de catre una din solistele trupei. Frumos, foarte frumos.

Au urmat The Shin, cu o muzica pusa pe un fel de fast-forward, care pe mine nu m-a impresionat decat ca dexteritate a chitaristului principal. Nu le contest valoarea, doar ca n-o sa fiu niciodata o fana a genului.

Dupa un gulas si un carnacior (apropo, mancarea a fost dementiala acolo), m-am asezat, cuminte, in asteptarea main eventului, in persoana lui Dobet Gnahore, mandra reprezentanta a Coastei de Fildes. Oarecum sceptica in momentul in care a aparut pe scena si a inceput sa cante o chestie tribala, plictiseala mi s-a dus ca fumul in momentul in care au inceput sa se auda instrumentele. Impreuna cu vocea si prezenta scenica (o dansat neste chestii de am crezut ca se rupe pe acolo, dar nu), Dobet este un artist desavarsit, care si-a ales extrem de bine bandul si felul in care isi prezinta melodiile. Acum sa nu va inchipuiti ca am dat fuga acasa sa descarc tot ce a inregistrat ea vreodata, ma indoiesc ca voi pastra feelingul pe care l-am avut la concert.

Una peste alta, m-as mai duce. Si abia astept sa vad ce o sa fie la anul.

PS: sunt curioasa ce ar fi scris Dan despre concertul lui Dobet Gnahore.

PS 2: Cezar a facut poze.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *