PLAI X. PLAI Zece

afis plai A zecea ediție a festivalului PLAI de la Timișoara se cheama PLAI X. Unde X vine de la zece, dar vine și de la necunoscuta din ecuația de pe 2015. Cum ar veni, teatru + film + ateliere + X = PLAI 2015, unde X este marea necunoscută de la scena mare a muzicii festivalului.

Am auzit tot felul de interpretări ale deciziei organizatorilor de a nu anunța numele artiștilor care vor veni să ne (în)cânte la cea de-a zecea ediție a festivalului.

E o aroganță.

E o prostie, nu veți vinde biletele, lumea vine pentru artiștii internaționali.

E prea îndrăzneț. Nu aveți încă puterea unor festivaluri mari din Europa.

E nedrept. De ce nu-mi spuneți cine vine, ca să știu dacă să-mi iau bilet?

ȘAMD

PLAI e o lume întreagă. Una construită de voluntari, care încep să asude (la propriu) cam cu o lună înainte de începerea festivalului. Cară lemne, taie material pentru corturi, vopsesc, înșurubează, montează, bat cuie, pictează, pun sfori, aranjează garduri. Asta, evident, după munca de zi cu zi a fiecăruia. Lumea aceasta se construiește pentru trei zile, plină de culori și apoi populată de oameni buni, calzi, care oferă publicului din ceea ce știu ei să facă. Iar publicul primește și dă înapoi zâmbete.

PLAI e, de ceva vreme, teatru, film și dans deopotrivă. Producții cinematografice rare în Timișoara (chiar și în România), spectacole de teatru alese pe sprânceană și spectacole de dans venite de peste graniță. Uneori, sunt unele făcute special pentru festival, pe care nu le veți mai putea vedea în altă parte.

PLAI e muzică bună. Muzică pe care n-o cunoști de la bun început, dar care ți se strecoară în suflet de îndată ce-i auzi primele acorduri. Mai înseamnă și artiști de care ați auzit și pe care v-ați dorit să-i vedeți live, dar nu înseamnă doar asta.

PLAI înseamnă trei zile de tărâm fantastic. Unde nimic rău nu ți se poate întâmpla, unde oamenii își strâng gunoaiele și fumează în locurile special maenajate, unde copiii și necuvântătoarele se joacă împreună, iar părinții picotesc mulțumiți pe câte un sac umplut cu burete.

Un abonament la PLAI, pe toate cele trei zile, costă 90 de lei în acest moment. Adică 30 de lei pe zi, dacă vrem să împărțim banii ăștia pe zile. 30 de lei pe zi pentru o lume făcută special pentru oamenii care vor și știu să trăiască cu binele în suflet.

11-13 septembrie. 2015. Timișoara. PLAI X. Să știți că X-ul din ecuație chiar nu contează. Veți fi, oricum, uimiți de cadoul pe care organizatorii vi-l vor face cu ocazia celei de-a zecea ediții a festivalului.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *