Recomandarea FITS 2015 – De ce n-o facem în drum?

de-ce-nu-o-facem-in-drum_adibulboaca Cât timp voi sta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, voi scrie și despre spectacole pe care voi să le vedeți si dacă nu vă aflați printre spectatorii celei de-a 22-a ediții de festival. Așa cum v-am obișnuit, n-o să fac recenzii, dar o să incerc să vă povestesc câte puțin din entuziasmul fiecărei reprezentații care m-a cucerit.

Despre singurătate s-a scris și se va mai scrie. Pare să fie molima vremurilor în care trăim, în ciuda existenței internetului care se presupune că ar trebui să ne apropie.

“De ce n-o facem în drum?” e un spectacol alcătuit din nouă monoloage despre diversele și nesfârșitele fețe ale singurătății. Bărbatul de 30 de ani chinuit în dragoste de o iubită mult prea tânără, femeia fără prieteni care se sinucide, homosexualul părăsit de iubit, tatăl care și-a pierdut familia, mama bolnavă de ciroză hepatică, copilul devenit femeie care tânjește după iubirea tatălui, băiatul care-și trăiește în singurătate iubirea pentru artă, tânăra care s-a îndrăgostit de vărul ei, logodnicul părăsit exact atunci când credea că relația lui e pe viață. Nouă bucăți de povești tragi-comice, la care am râs având în ochi lacrimi de tristețe.

Spectacolul acesta este rezultatul workshop-ului cu Neil LaBute de anul trecut de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Un workshop la care s-a muncit pe bune, s-a scris și s-a regizat un spectacol care îi are în distribuție pe actorii tinerei generații, un exemplu că dacă aduni oamenii potriviți produsele culturale noi cresc simțitor în calitate.

“Tot spectacolul pe care îl jucăm e, în proporție de 80%, ceea ce am lucrat la Sibiu anul trecut. Am mai vorbit cu Neil pe e-mail, am mai primit câteva direcții pe parcurs ce am început să-l arătăm publicului, dar rezultatul final al workshop-ului a fost ce-ai văzut pe scenă.”, mi-a spus Alexandru Ion, unul dintre actori. Mi se pare fascinant cum, în câteva zile, câțiva oameni au reușit să scrie și să pună în scenă un spectacol atât de bun și de rotund.

“De ce n-o facem în drum?” se joacă la Teatrul ACT, în București. Urmăriți pagina evenimentului pentru programul următoarelor reprezentații și mergeți să-l vedeți. E un spectacol pentru toată lumea, lesne de înțeles și foarte ușor de simțit.

Foto: Adi Bulboaca

Partenerii FITS 2015 ai nebuloasa.info: Autonom Rent-a-Car și Aqua Carpatica.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *