Scoala Militara – la plimbare prin Cetate

Ieri am fost sa vad Cetatea Alba Iulia. Ok, sa vad asa, o foarte mica parte din ea (desi in total m-am plimbat vreo 6 ore), pentru ca e imensa si imposibil de strabatut la pas intr-o zi. Plus ca inca se lucreaza la reabilitare (termenul de executie expira in 2013, deci mai avem putin de asteptat).

Cum ma plimbam eu asa, asteptand sa inceapa ceremonia schimbului de garda (o sa povestesc mai pe larg in zilele urmatoare ce inseamna asta), vad un grup mare mare de copii imbracati ca niste marinari, frumosi foc si plini de energie, desi foarte disciplinati si pareau ca asculta cumva de o forta invizibila, ca indrumatori nu prea vedeam pe langa ei.

O jumatate de ora mai tarziu am ajuns langa ei, urmarind ceremonialul de tragere a salvelor de tun, imediat dupa schimbul de garda. M-am asezat pe iarba si i-am urmarit, eram curioasa sa stiu cine sunt, de unde si ce fac la Cetate. Erau atat de cuminti, ca nu-mi venea sa cred ca stau langa niste copii ce nu pareau sa aiba mai mult de 16 ani. Erau uimiti de maretia ceremonialului si vorbeau in soapta, de parca oamenii din partea cealalta puteau sa-i auda cumva.

Inainte de plecare am aflat ca au intre 14 si 15 ani si sunt anul 1 si 2 de la scoala militara (adica a 9-a si a 10) din Alba Iulia si au venit sa vada cetatea pentru ca profesorii lor cred ca e important sa stie de ce exista aceasta scoala tocmai la Alba Iulia. Sa cunoasca istoria, sa vada putin din ceea ce a insemnat Cetatea, sa pretuiasca locul in care au ales sa invete. Erau foarte impresionati si incantati de ceea ce au vazut.

Copiii astia sunt veniti din toate colturile tarii si, fiind intr-o scoala militara, nu prea stiu ce e aia timp liber. Si nici plecari spre casa prea des nu se intampla, au nevoie de permisii. Au ales, de mici, sa renunte la intalniri cu prietenii, mers la film, la inghetata, iar de cluburi si alte cele nici nu se pune problema.

Nu stiu ce s-a intamplat la bac la Scoala Militara din Alba Iulia, dar tind sa cred ca acei copii pe care i-am intalnit ieri o sa-si ia bac-ul. Toti.


10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *