Scurt despre Sibiul ospitalier

Nu se întâmplă prea des să merg în Sibiu ca turist. De fapt, cred că week-end-ul care a trecut a fost a doua oară când am văzut Sibiul așa, ca turist, nu ca om care se întoarce acasă ori de câte ori pune piciorul în frumosul oraș. Săptămâna trecută am hotărât că efectivul complet al agenției merită un mărțișor special, așa că ne-am urcat în mașină și am plecat de sâmbătă până duminică în fosta Capitală Culturală Europeană din 2007.

Sibiul turistic e un oraș ieftin dacă ai răbdare să-i cauți locurile frumoase și nu te înghesui pe pietonala principală din centru (aka Nicolae Bălcescu); e bine să-i bați străduțele și să fii cu ochii-n patru, nu se știe de unde răsare câte un restaurant fain sau o cafenea frumoasă. Cam așa a fost cu restaurantul „Felinarul”, aflat pe strada…Felinarului, într-un loc în care turiștii nu prea ajung, că e într-o zona ascunsă privirilor. Tot la capitolul restaurante/cafenele, „Pardon Cafe & Bistro” de pe strada Cetății e locul în care mă simt cel mai bine, doar că nu-l recomand fără o rezervare prealabilă (e un local cunoscut și de turiști, drept urmare e cam tot timpul plin).

Sibiul e frumos, dar împrejurimile lui sunt de vis. Am băut o cafea duminică dimineață la Curmătura Ștezii (exact la cabana veche, înainte de urcarea spre Păltiniș, la vreo 4 kilometri de Rășinari), apoi am făcut cale întoarsă și am mers la Biserica Evanghelică din Cisnădioara, unde am urcat în pas alergător spre vârful cetății, de unde am văzut satul cam așa (plus multă liniște):

cisnadioara

Mă rog, am mai făcut plimbări prin multe locuri în Sibiu, dar bucuria cea mare a fost că am putut urca în sfârșit în turnul Bisericii Luterane din Piața Huet, în care nu mai fusesem niciodată:

12822337_581468862015448_1087297427_n

Cazarea am avut-o într-un superb apartament aflat la vreun kilometru de centrul Sibiului, un cartier atât de fain și de liniștit încât oamenii încă-și pun la uscat hainele pe sârmele din spatele blocurilor. În apartament încap 4 persoane (sunt două dormitoare), există o bucătărie utilată cu de toate (a avut inclusiv cafea, zahar și ceai) și un living mare în care se poate sta la povești până târziu în noapte. Prețul e mai mult decât decent (undeva pe la 180 de lei pe noapte în plin sezon – adică 45 de lei de persoană), iar Monica și Călin – gazdele – sunt oameni tineri și primitori care vor face șederea oricui în Sibiu mult mai plăcută. Bonus: Lidl e peste drum, așa că dacă vrea cineva un mic dejun copios se rezolvă în 10 minute de mers la cumpărături. Link-ul e aici (și dau o informație „din casă”: încă nu sunt rezervări făcute pe perioada FITS 2016, deci e de sărit pe rezervări), iar apartamentul arată fix și exact ca în poze – ba chiar mai frumos.

Cu alte cuvinte, keep calm & visit Sibiu, că e primăvară acolo!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *