Stand up comedy in Irish Time

Toata lumea ma stie de sustinatoare a stand-up-ului romanesc. Chiar daca nu-s la fel de buni ca americanii (care au o industrie de 60 de ani, fata de cei 6 anisori ai romanilor), consider ca toti cei care sunt acum in bransa merita sustinuti. Din pacate, romanul tot roman. Cei care ar trebui sa sustina si sa promoveze toate trupele de stand-up comedy, fac asta intr-un mod oarecum ciudat. Am vazut pe foarte multe bannere si afise de promovare nume de trupe diverse, dar promovate la gramada, cu titulatura de “Cafe Deko”. Ca asa stiu advertiserii si organizatorii de spectacole sa-si aduca public, deoarece 90% din publicul roman de stand up nu face diferenta intre “Cafe Deko” si “Trupa Deko”.

Diferenta este urmatoarea: in “Cafe Deko”, acum aproximativ 6 ani, Radu Gheorghe, sub atenta obladuire a lui Dan Chisu, a inceput o serie de activitati cu tineri interesati in a deveni comedianti. Vorba s-a imprastiat si asa au ajuns sa isi incerce talentul multi dintre cei care acum fac parte dintr-o trupa sau sunt pe cont propriu. N-are rost sa-i mai enumar, sunt foarte multi, aproape la fel de multi ca aceia care au renuntat, pe parcurs. “Trupa Deko” a fost trupa vedeta a “Cafe Deko”, asta pentru ca erau cei care faceau acolo cele mai multe spectacole, erau un fel de trupa a casei. Iar cum Youtube-ul a fost asaltat de ceicare doreau sa vada celebrul clip a lui Teo – “Cuvinte vulgare”, cele doua au devenit sinonime: “Cafe” sau “Trupa Deko”, acelasi lucru. Si ma termina nervos sa vad organizatorii speculanti cum scriu, cu litere de-o schioapa, “Bordea si Sica de la Cafe Deko”. Teoretic, e corect, practic, e total gresit. Ma rog, astea sunt dileme si diversi nervi ale unei “dezechilibrate” (asa cum am fost numita de catre distinsa domnisoara de la Artitude, careia i-am dedicat un articol zilele trecute).

Dar sa trecem la cele vesele. Aseara am fost la Jokers, trupa de stand-up comedy de care am tot auzit, dar la a carei spectacole nu reusisem inca sa ajung, din varii motive. Trupa are 4 membri, 3 dintre ei constanti, iar unul cand e, cand nu e (dupa propriile declaratii). Evident, ca toti cei din bransa, sunt faini, veseli, pusi pe misto-uri si foarte relaxati. Inainte de spectacol am stat putin de vorba si, pe cand Claudiu se pregatea sa intre pe scena, a scos din rucsac doua reviste…Cosmopolitan si mi le-a dat sa le citesc, in caz ca ma plictisesc. Buna strategie, am ras de m-am imprastiat si ii multumesc ca, totusi, n-am apucat sa deschid revistele alea, ca a facut un show foarte bun.

Ca o paranteza, inainte de spectacol mi s-a spus despre barmanul din Irish Time ca ar fi unul dintre cei mai buni din tara, daca nu chiar cel mai bun (adica PESTE Gache?). Si pentru ca eu nu cred niciodata nimic fara sa testez, i-am zis barmanului sa ma impesioneze cu un cocktail de-al lui. Omul, relaxat, m-a chemat la bar (lovind puternic o scrumiera din metal cu o lingurita) si mi-a dat sa beau cea mai ciudata chestie pe care am baut-o vreodata. O chestie flambata, intr-un pahar de Cosmopolitan, in care turna niste alte chestii, pe masura ce eu trageam cu paiul licoarea din pahar. A fost…halucinant. Mai apoi le-a pregatit si altora o chestie pentru care a trebuit sa aprinda tot barul. Misto de tot omul, tre sa-l vedeti in actiune ca sa stiti despre ce vorbesc.

Revenind la show. Pe Sica il mai vazusem tot acolo, cu vreo trei saptamani in urma si mi-a placut, Face un alt fel de stand-up comedy si are cateva momente de pantomima absolut savuroase. Cel mai mult mi-a placut Catalin, a fost extrem de relaxat, probabil si din cauza publicului care a rezonat cu el la fiecare moment al show-ului. Cosmin Natanticu’ aduce putin piper in toata compozitia spectacolului, fiind “ala rau” care se ia de toata lumea din jurul lui. Cu calm, mult mult misto si o zeflemea studiata si care prinde foarte bine.

Una peste alta, mi-a placut si ii recomand cu drag. Se pare ca ei o sa fie saptamanal la Irish Time, in fiecare marti pana cand….nu se stie, dar eu o sa va anunt de fiecare data cand apare ceva nou. Sa ne radem cu bine :)


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *