STEPS Dance Festival – festival de dans contemporan

Steps Dance FestivalAm descoperit dansul contemporan in urma cu patru ani si de atunci incerc sa vad cat mai multe companii de dans care ajung la noi in tara. Cele mai multe spectacole le-am vazut la FITS (la care, din pacate nu ajung anul asta, desi tare mult mi-as fi dorit), dar si la Timisoara se intampla lucruri in directia asta. Pe langa alte spectacole (din festivaluri sau aduse special pentru cate o reprezentatie), Pal Frenak, un coregraf ungur ce traieste la Paris a lucrat cu Teatrul National Timisoara pentru un spectacol controversat, dar foarte bine structurat: Switch.

Stiam ca la Cluj se pregateste un festival de dans inca de acum un an si jumatate si ma bucuram la gandul ca in Romania o sa fie o manifestare culturala dedicata dansului contemporan, teatrului dans si teatrului coregrafic. Apoi, dupa ce aproape uitasem despre asta, am aflat si cand se va intampla prima editie: 6-11 iunie 2014.

Pentru anul acesta sunt doar doua spectacole, dar ce spectacole! Primul, “Amor Amores”, in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, cu baletul Operei Nationale Cluj Napoca, se va intampla vineri, 6 iunie, ora 18.30, la Opera (in Cluj, desigur). E premiera, realizat special pentru acest festival, iar motivul pentru care va indemn din suflet sa mergeti daca va aflati prin Cluj in perioada asta e pentru ca veti vedea un dans care isi trage frumusetea din necautarea frumosului. Am vazut acum doua zile o repetitie “snur” si m-a fermecat cu totul, iar dupa repetitie am asistat la sfaturile date de Gigi Caciuleanu trupei de balet: “stiu ca voi ati invatat toata viata dansul liric, ati invatat sa pozati, dar acum nu mai e nevoie sa faceti asta; vreau de la voi sa traiti momentele exact asa cum le simtiti, sa nu indulciti miscarile, sa nu va transformati in bomboane.”

Cel de-al doilea spectacol e al unei companii care va veni la Cluj tocmai din Brazilia. Se numeste “Cisne Negro” si, incade anul trecut, am inceput sa urmaresc tot ce a facut public pe Youtube. Trupa a dansat si pe coregrafia lui Gigi Caciuleanu, dansatorii sunt plini de forta si energie si sunt de urmarit in cadrul acestui festival pe data de 11 iunie.

Tare as vrea sa fiu din nou la Cluj pentru festivalul asta. Din pacate, va trebui sa ma mobilizez mai bine anul viitor, ca in mod sigur voi vrea sa ma bucur de ceea ce-mi place cel mai mult: dansul contemporan.

Urmariti-le pagina de Facebook pentru alte informatii si pentru ca acest festival se va transforma intr-una dintre cele mai mari manifestari culturale din tara. Stiu sigur asta, deoarece echipa care se ocupa de el e aceeasi echipa inimoasa de la Comedy Cluj.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *