Taximetristii Deltei

Guest post scris de Mugur Patrascu.

Merg in Delta de prin 1980. Si cumva, impotriva tuturor probabilitatilor, se pare ca am mers mereu cu oamenii potriviti. Am fost in tururi cu salupa, cu barca, la pescuit, la privit pasari, cu pontonul, cu pasagerul, etc. Cam tot ce se poate face, vedea, experimenta.

Numai ca nu am fost pregatit pentru ce mi s-a intamplat astazi.

Astazi am facut parte pentru prima data dintr-un “grup organizat”. Adica am solicitat unor oameni care cu asta se cam ocupa, sa ne prezinte Delta. Sa ne faca un tur din care sa intelegem despre ce este vorba si care sunt lucrurile de retinut de aici.
Iar ce s-a intamplat a fost un dezastru. Un dezastru al bunului simt, al practicarii turismului si al felului in care mitocania prospera pe cel mai spectaculos sanctuar natural pe care il avem.

In Delta, astazi, turistul neavizat este vanat si trecut printr-un carusel ametitor, de catre niste impostori locali, care trebuie sa ii ia banul si sa scoata cu orice mijloace, la final, un UAU rasunator. Astfel, I s-a pregatit un program de distractii, demonstratii si sporturi extreme tip team building din care la final nimeni nu mai intelege nimic dar toti pot sa spuna ca au avut o experienta senzationala in Delta.

Astazi, turistului obisnuit, de duzina, i s-a pregatit un kit. Un pachetel care sa-i prezinte repede si intens despre ce este Delta. Un pachetel facut dupa regulile divertismentului.
Pachetelul acesta contine:
– Inghesuim cat mai multi oameni in niste barcute rapide.
– Bagam tare pe canale ca sa impresionam. Nu prea ne intereseaza ce se intampla in jurul nostru. Sigur turistul tampitel va aprecia viteza cu care mergem. Oamenii care conduceau barcile nu aveau nici cea mai mica tresarire daca era sa treaca peste vre-un bizam sau rata disperata sa zboare din calea barcii.
– Bagam tare pe unde sunt pasari, sa le speriem si sa le facem sa zboare pentru a face si turistul niste poze. Erau in stare sa ridice pasarile de pe un lac intreg daca asta scoatea o reactie pozitiva din partea ocupantilor barcutei.
– Braconam in fata turistilor ca sa facem o demonstratie despre cum este cu pescuitul in Delta, sa aiba si ei ce povesti mai departe. Pur si simplu.
– Zapacim tot ce inseamna oameni in barcute, la pescuit pe canale. Turistul de la mine din barca este turistul cel mai important. Restul sa-si bage mintile in cap.
– Condimentam distractia cu tot felul de povestiri despre cum se impusca ratele si cat de simplu este sa braconezi astazi in Delta.

Mitocanii si comportament de Mamaia intr-o zona in care linistea si incercarea de a te face cat mai putin simtit ar trebui sa fie esentiale. Intr-un loc in care nu ai nevoie sa demonstrezi nimic.
Dar asta este doar o parte a problemei. O parte mai repede rezolvabila zic.

Si acum to the point.
Problema principala nu este totusi la localnici. Problema este la turist. El genereaza tot acest comportament. Este exact ca in analogia cu taximetristii care opresc masina oriunde doreste clientul pentru ca acesta sa nu se supere. Nu conteaza ca este interzis, ca incurca trei masini in spate, ca blocheaza toata aleea de la bloc. Este dictatura clientului in fata lipsei de discernamant a prestatorului.

Iar prestatorul va fi mereu in dezavantaj. De educatie, economic sau de comunicare. Prestatorul este un follower.
De aceea, schimbarea trebuie sa vina mereu de la turist, cel care trebuie sa invete sa ceara, sa nu accepte kitul. Fiti turisti si nu pasageri.

Pana atunci, Delta este cea mai frumoasa cand nu intalnesti nici un turist prin ea.

M-a intristat ce a scris Mugur. Mai ales ca acum cateva zile am venit si eu din Delta si oamenii aceia care au condus salupele sau barcile cu motor pe mine m-au invatat ce inseamna respectul pentru celalti de pe apa sau pentru pasari sau pentru locurile frumoase pe care le vedem.

Iar pana imi adun eu gandurile sa scriu ceva in replica, deschidem la dezbateri :)


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *