Teatru?

eva-duda-1 Sâmbătă, pe 24 septembrie, începe Fest FDR, festivalul de teatru al Naționalului timișorean. Mai exact, Festivalul Dramaturgiei Românești, care are în program spectacole faine, alese de un selecționer care pune pe același loc calitatea și orientarea către public. Mă bucur să văd în lista de spectacole unul pe care deja l-am văzut și pe care-l recomand din inimă: „Secretul fericirii” – văzut în august la Ideo Ideis, de neratat. Cu răsturnări de situație aproape ireale pentru un spectacol de teatru, un text fără pată de la început până la sfârșit și trei actori (Vlad Zamfirescu, Dan Bordeianu și Irina Velcescu) care se potrivesc atât de bine de parcă au jucat toată viața numai împreună, spectacolul vă va plăcea imens. Luni, pe 26 septembrie, la Studio Uțu Strugari.

Ce vreau să văd neapărat.

Spectacolele de stradă, „Zidul” (marți, pe 27 septembrie la ora 20, în Piața Victoriei) și „Pescărușul” (joi, pe 29 septembrie la ora 22, pe str. Mărășești). Pentru că-mi plac spectacolele de stradă și pentru că-s curioasă cum arată Cehov într-un spectacol de felul ăsta (considerat de mulți ca nefiind un act artistic, ci un act de divertisment; am argumente de ce nu e așa, dar o să le adun pe toate într-un alt articol în curând, poate chiar după ce văd aceste două spectacole).

„Atisocial”, de Bogdan Georgescu, de la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. E primul spectacol din trilogia scrisă de Bogdan Georgescu, care atinge subiecte de larg interes pentru tinerii din ziua de azi (criza comunicării dintre profesori și elevi, depresia, scandalurile de la Opera Națională, rasismul, inadaptarea). Am văzut #minor la FITS, cel de-al doilea spectacol din trilogie, ca pe Antisocial l-am tot ratat. Vineri, 30 septembrie, Sala 2.

Dacă o să am vreme (și sper că o să am), aș vrea să văd și „Anul dispărut. 1989”. L-au văzut alții și mi-au spus numai de bine. Luni, 26 septembrie, Sala Mare.

Sunt tare bucuroasă că Teatrul Național Timișoara a hotărât să mute perioada festivalului din primăvară în toamnă. E o perioadă în care oamenii sunt înapoi în oraș, iar spectacolele au toate șansele să fie sold-out (dacă unele dintre ele nu sunt deja).

Programul îl puteți vedea aici. Alegeți-vă măcar un spectacol și hai să ne vedem la teatru.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *