TIFF Lounge 2014 – de vorba cu Mihai Chirilov
|Mihai Chirilov e directorul artistic al TIFF, selectionerul filmelor prezentate in festival, fie ele in competitie sau in alte sectiuni. Fiind primul invitat al TIFF Lounge – intalnirile publice cu artisti si oameni de film prezenti la Cluj in timpul festivalului -, m-am strecurat sa-l ascult povestind despre filme, selectii, subiecte sociale si sa-i admir, din nou, energia, asa cum o fac in fiecare an. De altfel, ii admir pe toti cei din echipa de organizare: sunt peste tot, zambitori, eleganti, cu o vorba buna pentru fiecare dintre cei cu care se intalnesc.
Revenind la sistemul de selectie al filmelor din festival, cele 200 si ceva de filme necesita vizionarea a nu mai putin de trei ori mai multe filme. Adica vreo 700, majoritatea vizionate de directorul artistic, care marturisea ieri ca a vazut 80% din filmele care sunt acum in programul TIFF 2014.
Alte sectiuni ale festivalului beneficiaza de un “curator”. “Sunt oameni in care am incredere deplina; de-a lungul timpului am constatat ca ne plac aceleasi lucruri, ca ne misca aceleasi momente din filmele pe care le vizionam si am ajuns sa ma incred neconditionat in ceea ce le place sau nu le place. Acesti oameni primesc carte blanche din partea mea si nu intervin in niciun fel in optiunile lor pentru anumite sectiuni.”, spunea ieri Chirilov, povestind despre dezvoltarea departamentului de selectie de filme.
Intrebat fiind despre avalansa de miscari sociale din lume si influenta acestora in subiectele filmelor selectionate in festival, Chirilov a admis ca se asteapta ca 2015 sa fie anul filmelor cu subiect social la TIFF. “Fie ca ne dorim, fie ca nu, cred ca o sa apara multe filme inspirate din miscarile sociale. Traim vremuri complicate si asta o sa se vada inclusiv in peliculele care o sa apara de acum inainte.”
Mi-e drag Mihai Chirilov si pentru ca munca lui e una de educator (daca pot folosi asa un cuvant pretios) in ale cinematografiei. Cinematografele sunt pline in timpul TIFF, insa in tot timpul anului filmele de cinemateca nu au parte de prea multi spectatori. Cred ca el si munca lui au oferit festivalului un reper important: garantia calitatii filmelor proiectate. Daca as fi distribuitor de filme, as apela la el in calitate de consultant al filmelor de arta care ar putea fi aduse in Romania si as comunica lucrul asta peste tot.
Intalnirile de la TIFF Lounge sunt deschise oricui vrea sa participe, iar asta mi se pare de mult un lucru extrem de frumos la acest festival. Oamenii de film prezenti la Cluj sunt accesibili si deschisi intrebarilor, timp de o ora, in discutiile moderate minunat de Mihnea Maruta. Azi o s-o vedem pe Olimpia Melinte, maine pe Tudor Giurgiu, joi o sa vina Vlad Ivanov, iar vineri e un fel de “editie speciala” cu Angela Similea.
In alta ordine de idei, vad filme pe banda rulanta si o sa revin foarte curand cu povesti de la toate filmele vazute. Poate-poate se va gasi vreun distribuitor care sa le aduca in Romania si atunci sa stiti ce sa alegeti.
Foto: Radu Badoiu | TIFF 2014
Tweet
Ce frumos si captivant pare totul din imagini.