TIFF – Simbioza unui festival cu orașul lui
|Mergând ieri pe lângă Piața Unirii din Cluj, cândva pe la orele amiezii, am constatat că, în afară de TIFF Lounge (pregătit tot timpul să primească oameni la povești și curiozități despre festival), nimic nu mai arăta ca în seara precedentă, unde niște mii de oameni au stat împreună la un film. Apoi mi-am dat seama că în fiecare an e la fel: pe la ora 18 începe vânzoleala, se aduc scaune, garduri, se umflă gigantul ecran gonflabil, se așază toate în ordine și se pregătește cinematograful în aer liber pentru niște alte sute de oameni care vin să vadă filme. Apoi, după proiecție, toate se strând, inclusiv gardurile, și se pregătește piața pentru a doua zi dimineața, când clujenii trebuie să-și primească Piața Unirii înapoi, să meargă prin ea nestingheriți.
E o desfășurare de forțe uriașă doar pentru un spațiu de filme din programul acestui festival, TIFF având vreo 40 (dacă nu mai multe, că nu le-am numărat) de spații în total.
Mie asta mi se pare un lucru extraordinar: TIFF a reușit să găsească o rețetă prin care să arate locuitorilor orașului că îi pasă de ei. Nu acaparează, ci lucrează împreună cu ei, nu cucerește, ci îi aduce aproape pe toți. Probabil ăsta e motivul pentru care foarte multe spații, comerciale sau nu, își aranjează vitrinele cu materiale TIFF sau își pun sticker-e cu „Susțin TIFF”. Ba chiar am văzut ieri un domn care conducea un microbuz ce avea pe ușă acel sticker cu „Susțin TIFF”.
Apoi, TIFF nu e prezent doar în timpul festivalului. Proiecții de filme eveniment, programul EducaTIFF și alte lucruri pe care le fac organizatorii pentru a-și crește audiența și a-i învăța pe oameni despre filme care ies din sfera box-office-ului, e ceea ce TIFF, prin asociația care-l organizează, face pe durata unui an întreg. Au înțeles, mai repede decât mulți altii, că a investi în creșterea și educația publicului e calea garantată spre succes.
De aceea TIFF 2017 e vreo 60% (în acest moment) sold out. Oamenii știu că evenimentele din timpul festivalului sunt de calitate, au experimentat deja asta în anii precedenți și prin evenimentele din timpul unui an întreg.
Tare mi-ar plăcea să văd rețeta asta aplicată și la alte festivaluri. Orașul în care te desfășori, locuitorii lui, sunt parte integrantă din orice eveniment, fie că participă sau nu la el. Iar ăsta e un lucru de care prea puține festivaluri din România țin cont. Probabil că e o chestie de viziune și asta: să investești în educația potențialului tău public.
Tweet