BC Timișoara merge înainte

timisoara_ploiesti_playoff-3748 Poate știți, poate nu, dar pe lângă multele probleme pe care le are urbea noastră, se mai întâmplă o nedreptate: finanțarea către BC Timișoara, echipa de baschet de primă ligă a orașului, a fost tăiată de curtea de conturi pentru niște verificări. Verificări care mie mi se pare că se tărăgănează politic, iar deciziile întârzie să apară tocmai pentru că ar fi contra jocurilor politice pe care eu – om simplu – n-o să le pot pricepe vreodată.

Mergând mai în spate cu cinci ani, BC Timișoara – pe atunci Elba Timișoara -, proaspăt câștigătoare a Cupei României (atunci, în 2010, și acum, în 2015), era la un pas de desființare. Elba, principalul finanțator, anunțase că nu mai poate susține echipa, iar Consiliul Local Timișoara a decis că va aloca anual o sumă de bani pentru a duce povestea mai departe. Omul care urma să se ocupe de asta (și care ulterior a devenit managerul general al clubului) era Leontin Demaio, tânăr consilier care, la vremea la care l-am cunoscut, părea că nu mai visează altceva decât performanță în baschet.

De-a lungul timpului, multe s-au întâmplat la echipa asta. Meciuri incredibil de frumoase, jucători iubiți vs. jucători huliți, meciuri pierdute în ultima secundă, meciuri pierdute în primul minut, presiune suplimentară pe toată echipa – „trebuie să câștigați, orașul finanțează, deci aveți o datorie”, scandal cu plecarea lui Dragan Petricevic în 2011, bucurie cu revenirea lui în 2014, meciuri între suporteri și administrația clubului.

Echipei ăsteia, însă, nu i-a lipsit niciodată sufletul. O ambiție ciudată, privită de mulți ca fiind infatuare, care i-a adus pe culmile succesului sau i-a bagat adânc în gropile disperării. Extreme normale, având în vedere că echipa e construită în proporție destul de mare pe jucători și staff tehnic din fosta Iugoslavie – oameni care iubesc și urăsc cu cea mai mare patimă din lume, fără să existe cale de mijloc.

BC Timișoara începe campionatul în două zile. Cu jumătate din echipă deja plecată din lipsa banilor (nu s-au mai putut plăti salarii și nici nu se știe dacă se va putea întâmpla asta în viitorul apropiat), Dragan Petricevic încearcă să-și facă o echipă din nimic. Antrenorul secund, Nenad Markovic, fost căpitan al echipei, a îmbrăcat tricoul de jucător și se antrenează deja, Ivan Jelenic, fost jucător în sezonul 2012/2013, a venit temporar la echipă să ajute. Iar vineri au meci cu CSU Sibiu. Așa, răniți, lăsați în plata Domnului de niște tensiuni politice care n-au ce căuta în sport.

„În meciul de vineri, o victorie ar fi pentru noi ceva de filmat, ca o cursă câștigată pe final de un cal rănit. Tot ce pot să spun e că toți cei ce vor juca vor mușca din parchet. În condițiile date, e clar că evitarea retrogradării ar fi echivalentă cu câștigarea campionatului. Ce să mai spun de play-off, pe care dacă l-am atinge, ar fi ca și cum am câștiga Euroliga” – Dragan Petricevic (sursa)

Da, o să fiu în sală vineri, la 19.15, să le țin pumnii și să-mi arăt sprijinul. Mi-aș dori mult să fie sala plină.

Foto: Radu Bădoiu


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *