Un concert, doua concerte

O frumoasa seara de joi seara a reusit sa devina perfecta, dupa ce am luat decizia sa merg la doua concerte, unul dupa celalalt.

Primul dintre ele, marea serbare a Filarmonicii Banatul – inaugurarea noului pian Steinway, bijuteria pe care consiliul local si primaria au facut-o cadou institutiei. Ca o paranteza, vreau sa va spun cat de mult il apreciez pe Ioan Garboni, directorul Filarmonicii, care de cativa ani se straduieste sa creasca si cantitatea si calitatea concertelor. La felul in care s-a transformat aceasta institutie de cativa ani, eu zic ca a reusit, deci jos palaria.

Revenind la concert, vedeta a fost, bineinteles, pianul. Partituri ale lui Schumann, Liszt, Rachmaninov si Beethoven au rasunat in sala Capitol, intr-un concert minunat, care mie mi-a dat o liniste incredibila. Daca Schumann si Liszt nu au fost neaparat pe placul meu, nu acelasi lucru pot spune despre Rachmaninov si Beethoven, care m-au facut sa ma felicit ca am ales o alta seara minunata pentru fetele (si baietii) cu obiceiuri sanatoase si sper ca un nou concert de pian sa se produca cat mai repede in aceeasi sala cu acustica deosebita.

A urmat apoi al doilea concert, la acelasi Jazz Office la care am fost si saptamana trecuta, concert in care am ascultat un etno jazz de exceptie, cu nai (Madalin Luca), contrabas (Alex Corlan), chitara (Gabi Muzicas), tambal (Mircea Ardeleanu) si tobe (Sergiu Catana): Mocirita, Ciobanasul, Ciocarlia, sarba olteneasca, toate au fost prezente in repertoriul celor cinci, iar aplauzele de final au fost lungi si pe deplin meritate. Chapeau, domnilor.

Atat Filarmonica, cat si Jazz Office au cncerte in fiecare saptamana si culmea este ca ambele imbina stiluri muzicale in seri speciale, si chestia care mi s-a parut extrem de interesanta si care m-a facut sa fac o paralela intre cele doua, e ca si intr-o parte si in cealalta am auzit Mocirita, o melodie speciala, care suna la fel de fascinant cu orchestra in spate sau doar cu un band format din cateva instrumente.

Ascultati mai jos o varianta a Narcisei Suciu, o minune:

Nu pot sa va spun decat atat: mergeti la concerte, faceti lucruri pentru sufletul vostru! :)


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *