Una despre criza

Se disponibilizeaza oameni, asta stim cu totii. Dar la noi, cand se intampla sa fie criza, e cu tot cu camionul de nesimtire tipic romanesc. Pentru ca romanul e foarte atasat de ideea ca si capra vecinului trebuie sa moara, nu poate face lucrurile elegant si cu bun simt. Ca n-are.

Se da o firma. Care comercializeaza materiale de constructii. E multinationala, cu sediul central in Romania si unicul lor atu (nu, nu sunt preturile practicate, ca alea-s mai mari decat orice misca in constructii la ora actuala) e departamentul logistic foarte bine pus la punct, adica au camioane garla. Le vedem prin toata tara, nu dam nume, incepe cu “Ara” si se termina cu “besque”. No si aceasta firma de mare angajament nu da ocazia angajatilor lor sa termine elegant contractul, poate sa intre in somaj o vreme, pana isi gasesc altceva de lucru.

Studiu de caz. Omul nostru lucreaza gestionar. Sau magazioner. Sau agent, n-are importanta. Vine el la munca intr-o frumoasa dimineata si i se spune sa-si ia vreo 3 zile de liber, ca nu e de lucru si n-are rost sa vina sa stea degeaba. Corect, omul isi ia liber, iar cand se prezinta la munca dupa zilele libere, constata ca a fost pus pe liber din cauza ca a absentat nemotivat timp de trei zile. I se da decizia de incetare, multumim, la revedere. Eh, si de aici treaba se impute pentru firma respectiva, ca omul n-a stat cu mainile in san si le-a adus pe cap pe inspectorii de la inspectia muncii. Care sunt poate printre putinii care mai fac treaba in ziua de azi. Concluzie? Omului i-a fost schimbata decizia de incetare si a fost trimis in somaj, iar prea minunatii angajatori au primit o amenda deloc de dorit in situatii de astea de criza.

Concluzia 2: nu sta sa te plangi, ca romanul, ca ti s-a facut o nedreptate si ia atitudine. S-ar putea ca lucrurile sa mai poata fi indreptate, cat de cat.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *