Vot si optiuni politice

shutterstock_204950284 Romania de dinaintea alegerilor prezidentiale nu e un loc prea frumos. Minciuni peste minciuni ambalate frumos, sa dea bine la TV, acuzatii peste acuzatii, un presedinte care se baga in campania electorala – incalcand, astfel, Constitutia, reclame mincinoase pe care nimeni nu se straduieste sa le verifice. Vai. De. Capul. Nostru.

Unii dintre noi avem bloguri pe care ne exprimam (si) preferintele politice. Altii ne folosim doar de Social Media ca sa mai zicem cate ceva despre asta. Pe oriunde ne-am exprima optiunile, exista grupuri de oameni care vin si te fac idiot, orice-ai zice, oricum ar fi, orice-ai alege.

Esti liber sa votezi sau sa nu votezi. Da, eu as vrea sa iasa cat mai multi la vot, dar daca sunt unii care simt ca n-au pe cine sa puna stampila aia, cu ce-i poti obliga? Sau de ce sa-i obligi? De ce sa fii sarcastic si sa le spui ca-s prea intelectuali pentru gusturile tale? De ce sa n-aiba fiecare dreptul de a alege, iar alegerea asta sa fie “nu merg la vot”? (uite un text perfect argumentat pentru acest tip de alegere)

Am tot felul de dileme in campania asta electorala. De exemplu, am dezaprobat total gestul lui Radu Beligan de a-l sustine public pe Veve Ponta; ba mai mult, am zis ca poate sa-l sustina, dar motivul “ca e tanar” nu prea sta in picioare, din punctul meu de vedere. Ma intreb daca as fi gandit tot asa daca Beligan ar fi spus ceva despre candidatul pe care eu l-as vota. Probabil ca nu.

Ma enerveaza la culme oamenii care zic ca nu voteaza, uitand ca au dreptul asta, ca unii au murit ca alegerile sa fie ale noastre, asumate. Da, poate ca nu ma simt confortabil sa stiu ca lelea Floare din capu’ satului voteaza cu cine-i spune parintele la biserica si unul cu cap pe umeri alege sa stea acasa, dar ar trebui sa-mi bag bine-n capatana ca libertatea inseamna si asta. Scriu toate astea ca pe un fel de exorcizare plus ca trebuie sa am si eu negru pe alb cum ar trebui sa ma comport daca tot zic ca-s un om cu bun simt.

Pe Facebook am prieteni cu tot felul de optiuni politice. Unii chiar membrii PSD, cu functii inalte in filiala locala. Oameni foarte faini, cu care ma inteleg foarte bine si cu care n-am divergente de vreun fel. Acum, ce-ar trebui, sa-i reneg doar pentru ca nu impartasim aceleasi optiuni politice?

Eu? Pana acum stiu sigur cu cine NU votez. Daca pana saptamana trecuta stiam sigur si cu cine votez, cele mai recente emisiuni cu candidatii in platou m-au convins ca ala cu care am vrut sa votez are un sange rece care-mi da fiori reci pe sira spinarii, chit ca l-am mai votat de doua ori pana acum si nu mi-a parut rau.

Poate ca n-ar fi rau sa ne trasnformam, macar pentru ultimele doua saptamani de campanie, in niste observatori. Sa analizam, sa cautam motivatii penntru ceea ce facem noi si sa ne ingrijim mai putin de ograda altuia. Mai ales atunci cand e vorba de persoane publice, sa ne punem mai des intrebarea: daca ala ar fi zis de unul de care-mi place mie, m-as mai fi enervat asa rau?

Mergeti la vot; de vreti, de puteti, de simtiti ca e bine. Eu asta cred, ca trebuie sa fim cat mai multi in urnele alea.

Foto: Option by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *