Angajat – o postura care si-a pierdut sensul

ANGAJÁT, -Ă, angajați, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f., adj. (Persoană) încadrată într-un loc de muncă. ♦ (Militar) care servește pe baza unui angajament voluntar. 2. Adj. Care servește conștient o cauză. – V. angaja.

De ceva vreme ma confrunt cu tot felul de situatii in care imi dau seama tot mai mult ca a fi angajat undeva este doar o situatie care iti aduce niste bani, fara sa fie nevoie sa fii prea implicat in ceea ce faci.

Sensul pe care il vad eu, pe care l-am si practicat de altfel, este acesta: m-am angajat ca, impreuna cu cei care mi-au oferit un loc de munca, sa facem firma/locul/afacerea mai buna si mai puternica; sa-mi dau toata silinta sa nu mi se reproseze nimic si sa nu las lucrurile la voia intamplarii.

No, in ultimele zile, am dat peste niste angajati de astia care sunt absolut convinsi ca sunt de neinlocuit, in ciuda faptului ca nu fac nimic esential pentru compania care lucreaza. La care initiativa inseamna “hai sa punem bete in roate si sa avem atitudini de cacat” daca seful/patronul/responsabilul de proiect doreste sa faca niste modificari care afecteaza programul de lucru (adica se adauga niste ore de lucru in plus, platite), pentru a imbunatati situatia actuala.

Uneori am impresia ca doar mie mi se pare foarte aiurea ca un angajat sa spuna: “Ba (“ba” fiind seful) io iti zic sa nu faci chestia asta, ca n-are rost”, fara a da nici o argumentare, doar de dragul de a zice ceva. Parieristi care au de comentat la absolut orice schimbare, ca doar ei sunt angajati de mult si stiu mai bine cum merge treaba. Adica sunt de acord sa ai ceva de spus, in calitate de angajat, dar de ce ai vrea sa distrugi din fasa, cu atitudinea ta, orice chestie care ar putea fi benefica?

Eu cred ca oamenii astia uita un lucru esential: patronul/angajatorul conduce o afacere de succes de ani buni. Toate deciziile s-au luat in decursul acestor ani si uite ca firma a crescut foarte mult. Daca angajatii astia sunt atat de buni ma intreb oare de ce nu au si ei, la randul lor, afaceri de succes si prospere, asa cum au angajatorii. Numa’ zic.

Poate aveti voi alta parere.


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *