Artist din intamplare, muzician prin excelenta

Eberhard Weber e un contrabasist de jazz (de fapt, canta la double bass), nascut in Germania. Jazz-ul compus de el nu are vreo categorie anume in care se incadreaza, combina muzica de camera cu un fel de muzica ambientala greu de definit, dar foarte usor de ascultat. Si simtit.

A ajuns contrabasist din intamplare, el studiind violoncelul la un liceu de muzica. Intr-o zi, dirijorul lui i-a spus sa incerce sa cante la contrabasul care zacea intr-un colt al salii de repetitii. L-a luat, a cantat la el (“ce poate fi atat de greu?” – spune intr-un interviu) si i-a ramas in suflet.

Dupa terminarea liceului s-a angajat la o casa de productie de filme. “Faceam montaj, regie, productie, tot ce era nevoie, nici prin gand nu-mi trecea sa ma fac muzician de cariera. Am lucrat acolo 8 ani. Intre timp, mai cantam cu o trupa prin cluburile din Stuttgart, cand si cand.

Cand a venit prima criza a petrolului, in 1960, compania de productie de filme s-a inchis. “Din fericire, criza a fost salvarea mea, fara sa stiu asta atunci. Am inregistrat primul album imediat dupa ce m-am lasat de filme si am avut succes. Habar n-am avut ca pot sa fac asta.

Marii muzicieni (si artisti, in general) au o modestie greu de inchipuit. Ma uitam la interviul cu Eberhard Weber de pe DVD-ul dedicat unei parti in istoria Garana Jazz (anii 2003-2011) si nu-mi venea sa cred cata liniste, seninatate si bucurie citesc in ochii acestui om. Iar muzica lui e povestea vietii lui: sa accepti necunoscutul si sa incerci sa-l modelezi asa incat sa fii fericit si multumit.

Va rog, play, apoi puteti munci in continuare. Asta inseamna muzica buna:

*sursa foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *