Schimbările de mentalitate și situația din teren. Azi, despre cultură

Linked Culture 2018 Lucrez cu evenimente culturale din 2010. Azi-mâine împlinesc opt ani de când fac asta și mi se pare că abia ieri am început. Deși sunt obosită, tracasată, surmenată și (aproape) lividă pentru că sunt azi-mâine opt ani de când cânt aceeași placă: un eveniment cultural, dacă nu e gândit ca un business, e sortit eșecului.

De câte ori n-am auzit cu toții, oare, „am un vis, vreau să fac un festival/concert/spectacol” despre cutare lucru. De multe ori, pun pariu. Însă de câte ori ați auzit „am un vis, vreau să fac un festival/concert/spectacol, am făcut un business plan și cred că pot ajunge pe zero dacă mă țin de el”? Eu nu de prea multe ori.

Sigur, când e vorba de un eveniment cultural, nu poți să nu te bazezi pe sentimente, cine naiba face cultură pentru bani. Dar de aici până la a te plânge că nimeni nu te susține să-ți împlinești visul, e doar un pas. Frustrările sunt mari în zona culturală, mai ales în Timișoara, unde relativ recent câștigatul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021 naște controverse mai mari decât s-ar fi putut aștepta oricine.

Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Să facem înainte de a cere. Să creăm produse culturale care merită banii spectatorilor și atrag finanțări publice și private. Să le gândim pe termen lung și să conștientizăm că devenim antreprenori odată cu crearea unui eveniment de mai mică sau mai mare anvergură. E lăudabil să ne lăsăm conduși de pasiune, dar e necesar să avem și acea doză de pragmatism care transformă ceea ce facem din eșec în succes.

O parte din răspunsurile la întrebările de mai sus le vom găsi de la speakerii Linked Culture – conferință de management cultural care se întâmplă pe 15 și 16 martie la Timișoara, la Casa Adam Muller Guttenbrunn. 14 oameni care au reușit să atragă finanțări, plătitori de bilet, sponsori și audiență vor vorbi despre mindset-ul potrivit pentru a transforma o idee într-un business.

Oana Giurgiu (Director Executiv TIFF), Codruța Vulcu (fondator ARTmania și Blaj aLive), Vlad Tăușance (strateg în comunicare), Bogdan Șerban (Radio Guerrilla), Andi Vanca (Head of Communication Electric Castle), Monica Felea (Bad Unicorn – distribuitor de filme), Ștefan Teișanu (Centrul Cultural Clujean) – sunt doar câțiva dintre cei ce vor vorbi la conferință săptămâna viitoare. În plus, avem două workshop-uri pe data de 16 martie, unul ținut de Vlad Tăușance, celălalt ținut de Andi Vanca. Detalii despre bilete, program, speakeri și altele găsiți aici.

Sper să ne vedem acolo cât mai mulți și să încercăm să înțelegem, împreună, ce înseamnă un business cultural.

Eveniment sponsorizat de public, ai cărui parteneri de ospitalitate (cărora le mulțumim mult mult) sunt AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești și Fornetti.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *