Bucuria, mai mare decat indiferenta unora – FITS 2012

Si ma refer, desigur, la indiferenta celor de la Ministerul Culturii, care anul acest au omis sa dea banii promisi Festivalului de la Sibiu. Indiferenta care l-a facut pe Constantin Chiriac sa isi reconsidere tot bugetul din anii urmatori. “Eu nu mai vreau sa simt umilinta pe care am simtit-o in momentul in care a trebuit sa rup contracte cu artisti pe care m-am luptat ani intregi sa ii aduc aici. Cu cateva saptamani inainte de festival, nu stiam inca la ce spectacole vom renunta. Eu mi-am dat cuvantul, pe langa faptul ca am semnat niste contracte. Acum trebuie sa gasesc o metoda sa-i recompensez pe acei artisti, pentru ca ei au pierdut bani din cauza ca n-au mai ajuns la Sibiu, la festival. Cultura n-ar trebui sa fie conditionata politic.” – Constantin Chiriac despre lipsa fondurilor promise de Ministerul Culturii.

Cu toate astea, FITS e o sarbatoare. In ciuda ploii, a temperaturilor scazute, a picioarelor ude leoarca si care alearga de la un spectacol la altul. Am regasit Sibiul mai entuziast ca niciodata, semn ca un minister care nu se preocupa de un festival care a schimbat imaginea Romaniei in lume poate sa adune o comunitate. E o caldura pe care cred ca n-am simtit-o niciodata in jurul festivalului, chiar si prietenii mei, care nu se prea omorau cu spectacolele in anii trecuti, acum merg la foarte multe.

FITS inseamna si bucuria copiilor. Ei se bucura mult mai liber decat o facem noi si nu se lasa descurajati de ploaia deasa si marunta sau de frigul care iti patrunde pana in cele mai mici oase. Aseara, la concertul unor brazilieni, in Piata Mica, nu erau mai mult de 30 de oameni, insa cel mai infocat spectaator era un copil care a sarit intr-una, a dansat, a cantat si s-a bucurat de fiecare sunet al tobelor celor de pe scena. Fotografia nu e prea clara, acel copil nu statea locului nicio clipa:

Prima mea zi la Festivalul International de Teatru de la Sibiu a inceput cu multa ploaie si multa bucurie. M-am incalzit de la caldura din sufletele oamenilor, de la zambetele si entuziasmul lor molipsitor. Incep povestile, sper sa ramaneti langa mine. Transmit (aproape) live de la al treilea cel mai mare festival de teatru din lume :)


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *