Cartea lunii – “Cele treisprezece motive”, Jay Asher

cele-treisprezece-motive_1_fullsize Ultima zi de joi a fiecarei luni (da, stiu ca azi e vineri, se mai intampla si intarzieri) aduce o recenzie de carte scrisa de Maria. Veti citi recenzii de carti accesibile, fara pretentii, dar capabile sa va tina lipiti de ele pana le terminati. Cei pasionati de lectura (si de recenzii facute in limba engleza) sunt asteptati si pe canalul ei de Youtube.

“Cele treisprezece motive”, Jay Asher

“Multora dintre voi v-a pasat, dar nu suficient.” (A lot of you cared, just not enough – traducerea imi apartine)

“Cele treisprezece motive” este o carte dificil de inghitit. Sa citesti despre cineva care s-a sinucis nu e niciodata usor, in special cand vine vorba de copii, de adolescenti, de oameni cu toata viata inaintea lor. Este o carte trista, o carte care te va supara, care te va infuria, acea furie care te cuprinde atunci cand vezi ceva asupra caruia nu ai nicio putere, pe care nu il poti schimba. Te simti neputincios, inutil si este un sentiment greu de depasit.

Cele treisprezece motive spune povestea lui Hannah, o fata de liceu care se sinucide, si care, inainte de a face acest pas, isi inregistreaza povestea si motivele pentru care a ales aceasta cale pe casete audio, pe care le trimite oamenilor pe care ii considera responsabili pentru decizia ei. Fiecare trebuie sa asculte casetele, iar apoi sa le trimita urmatorului de pe lista, sub amenintarea ca daca nu o vor face, casetele vor fi facute publice. Clay este unul dintre cei la care ajung aceste casete, iar cartea il urmareste pe masura ce le asculta pe fiecare.

Firul narativ se imparte intre Hannah si Clay, si e un lucru care mi-a placut foarte mult. Pe de-o parte, o avem pe Hannah, care vorbeste despre viata ei, despre intamplarile care i-au influentat decizia de a-si lua viata, iar de cealalta parte este Clay, care incearca sa inteleaga si care isi adauga propriile experiente alaturi de ale lui Hannah, formand astfel imaginea completa. Gandurile lui Clay sunt intercalate cu vorbele lui Hannah, lucru care nu intrerupe firul povestii, dimpotriva, are sens si ajuta cititorul sa inteleaga totul mai bine. Reactiile si gandurile lui Clay le reflecta pe cele ale cititorului.

In ciuda subiectului delicat, aceasta este o carte care trebuie citita. In special de catre copii din scoala generala si liceu. Deoarece arata ca si cele mai mici lucruri, la care nu suntem atenti de cele mai multe ori, conteaza. Pot sa faca o diferenta in viata cuiva – fie sa ii arunce peste margine sau sa ii salveze. Arata faptul ca actiunile noastre conteaza. Ca un lucru mic poate sa provoace unul mult mai mare, ca exista ceea ce autorul a numit “efectul bulgarelui de zapada”. Si asa ceva se intampla in timp. Ca depresia nu este ceva care sa fie luat in gluma. Ca ar trebui sa ne ascultam unii pe altii. Ca ar trebui sa ne pese. Ca intimidarea (“bullying”) si etichetarea oamenilor nu sunt in regula, ca trebuie sa fim mai atenti unii la altii. De multe ori este foarte greu ca cineva sa spuna “am nevoie de ajutor”. Din cauza aceasta trebuie sa fim mai atenti. Un strigat de ajutor poate sa fie si tacut.

Stilul autorului e superb, te prinde si nu iti mai da drumul, si vrei sa ajungi la sfarsit cat mai repede posibil. E o carte foarte usor de citit intr-o singura sesiune. Mi-a placut formatul – sunt prezente “butoane” de stop si start, inserate in cadrul povestii, care dau iluzia ca cititorul chiar o asculta pe Hannah vorbind.

Dupa cum am spus mai devreme, este o carte care ar trebui citita, in special de catre publicul tinta: adolescentii si tinerii adulti. Am vazut si auzit despre parinti care evita sa ii lase pe copiii lor sa citeasca carti cu material sensibil/controversat precum aceasta, ceea ce nu consider ca e bine. Cred ca e mult mai bine ca ei sa stie si sa constientizeze ca astfel de lucruri se intampla, sa stie despre ele si sa stie ce sa faca daca se afla intr-o situatie de genul acesta sau daca au un prieten/un coleg care trece prin asa ceva. Trebuie sa scapam de stigma care inconjoara depresia/bolile mintale. Lipsa de informare nu protejeaza, creeaza ignoranta.

Citatele preferate:
“Nu stii ceea ce se intampla in viata altcuiva decat a ta. Si cand te legi de o parte a vietii cuiva, nu te legi doar de acea parte. Din pacate, nu poti fi asa precis si selectiv. Cand te legi de o parte a vietii cuiva, te legi de intreaga lor viata. Totul… afecteaza totul.” (“You don’t know what goes on in anyone’s life but your own. And when you mess with one part of a person’s life, you’re not messing with just that part. Unfortunately, you can’t be that precise and selective. When you mess with one part of a person’s life, you’re messing with their entire life. Everything… affects everything.” – traducerea imi apartine)
“Dar nu poti fugi de tine insuti. Nu poti decide sa nu te mai vezi. Nu poti decide sa opresti zgomotul din cap.” (“But you can’t get away from yourself. You can’t decide not to see yourself anymore. You can’t decide to turn off the noise in your head.” – traducerea imi apartine)

Foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *