Gravurile lui Goya la Timisoara

Au ajuns in Timisoara gravurile lui Goya, 82 de marturii despre razboiul de independenta al Spaniei impotriva trupelor lui Napoleon. Sunt realizate in perioada 1810-1820 si sunt cutremuratoare, in ciuda faptului ca sunt gravuri, nu fotografii. Pe langa gravuri, curatorul expozitiei, Juan Bordes, a alaturat si cateva fotografii din perioada razboiului civil spaniol(perioada 1936-1939), fotografii realizate de fotoreporteri de razboi.

Gravurile sunt insotite de comentariile originale ale lui Goya, in spaniola si romana, ceea ce le face cu atat mai reale si mai credibile. Sunt dovezi de razboi, sunt crude si nu te lasa indiferent. Le-am vazut, aseara, la deschiderea oficiala (nu pe toate, pentru ca ma grabeam sa prind inceperea concertului de la filarmonica) si am simtit deznadejdea omului simplu care se afla in fata unei bucati de istorie pe care n-ar vrea-o in niciun fel repetata.

Daca sunteti in Timisoara, sa mergeti sa vedeti gravurile. La Muzeul de Arta, pana la sfarsitul lunii februarie. E un eveniment cultural de exceptie, e istoria pe care n-o gasesti in carti sau, daca o gasesti, n-o vizualizezi.

Gravuri Goya Timisoara

Si dupa ce vedeti gravurile, mergeti la primul etaj, acolo unde e colectia Corneliu Baba, pictor roman deseori asemuit cu Francisco Goya. Si sa vedeti si omagiul adus lui de pictorul roman.

Pentru ca n-am apucat sa vad tot aseara, erau prea multe oficialitati pe centimetru patrat, maine merg din nou la muzeu. Mai vine cineva?


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *