Nocivitate

shutterstock_250738267 Se vorbeste mult la noi zilele astea despre libertatea de exprimare. Sunt convinsa ca toata lumea a auzit de semi-scandalul provocat de vorbele Oliviei Steer.

Pe scurt, femeia are niste convingeri (nu e bine sa-ti vaccinezi copiii contra unor boli grave si e bine sa mananci raw-vegan) si da niste sfaturi care, pentru foarte multi, sunt cel putin anormale (vindeca-te de apendicita punandu-ti pe abdomen mamaliga vartoasa, de exemplu); sa nu mai spunem ca ea considera menstruatia ca fiind o toxina si spune ca e perfect normal sa nu mai ai menstruatie cand urmezi dieta asta pentru ca inseamna ca ai eliminat toate toxinele.

Acum, dintre toate cele spuse, fiecare are dreptul la niste convingeri si la exprimarea lor in spatiul public. Singurul lucru care ma deranjeaza cu adevarat din tot ce a spus e despre menstruatie. Nu e de ajuns ca in Romania asta inca e o chestie perceputa ca “boala” (sigur femeile de varsta mea isi amintesc ca bunicile, chiar mamele noastre, se refereau la ele ca fiind “bolnave” cand treceau prin acea perioada delicata a lunii), dar mai auzim asta si de la oameni educati, formatori de opinie, respectati si pe a caror parere se pune mare pret.

Problema nu e ca Olivia Steer isi expune parerile in spatiul public. Noi toti facem asta. Problema e ca nu se pune la indoiala si ca tot ceea ce spune e cu titlu absolut. Noi inca scapam de traume comuniste si stereotipuri, ne luptam sa intelegem ca a altoi copilul peste fund nu e educatie, consideram ca avortul e cea mai eficienta metoda contraceptiva etc.

Noi suntem poporul care inca n-a invatat sa mearga la doctor decat atunci cand il doare ceva foarte tare; cand lesina sau are dureri insuportabile sau ii apar bube mari. Nu stim prea bine ce inseamna “profilaxie” si e plin internetul de leacuri babesti, de la ceapa taiata in jumatate care vindeca puroiul pana la sfaturile despre “curata-ti sufletul ca sa te cureti de cancer”.

Dar Olivia Steer nu e mai nociva decat tot cei care spun ca poti slabi daca bei nu stiu ce ceaiuri si iei nu stiu ce pastile (si care nu spun niciodata ce efecte secundare oribile au asupra corpului). Nu e nici mai rea decat speakerii motivationali care iau sute de euro pentru un “seminar” in care se contrazic odata la doua fraze. Iar ceea ce au toti acesti oameni in comun e faptul ca se folosesc de creierele slabe pentru a-si gasi adepti (si pentru a castiga de pe urma lor si a slabiciunilor lor).

Cand e vorba de sanatatea celor din jur, fie ea fizica sau mentala, prima propozitie ar trebui sa fie: “mergi la doctor”. Nu empiricul ne va salva, nu mamaliga calda si vartoasa va fi ceea ce avem nevoie. E trist ca vor exista oameni care vor incerca sa se trateze de apendicita folosind mamaliga si vor ajunge la spital cu peritonita, atunci cand va fi, deja, prea tarziu. E si mai trist ca exista oameni care cred ca menstruatia e o toxina, ca niste pastile te vor ajuta sa slabesti sau un speaker motivational te va ajuta sa iti pui ordine in ganduri. La planning familial poti sa afli despre menstruatie si mai ales de ce nu inseamna eliminarea toxinelor, la nutritionist poti afla cum sa mananci sanatos in asa fel incat sa slabesti la fel de sanatos, iar un psiholog iti poate pune intrebarile necesare pentru a descuia rezolvarea unor probleme pe care doar tu le poti rezolva, nu speaker-ul motivational pe care-l platesti cu sute de euro.

Iar daca e sa oprim pe cineva din a vorbi liber, hai sa-i oprim pe toti astia.

Pana la urma, nocivitatea e peste tot in jurul nostru. Singurul lucru pe care-l putem spera e ca vom fi suficient de inteligenti incat s-o depistam si sa-i ajutam si pe altii s-o faca.

Foto: Freedom of Speech by Shutterstock (e foto cu lcenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *