Competitia Ideo Ideis 2013 – ziua 3

Ultima zi de competitie Ideo Ideis a fost minunata. Inca trei spectacole bune, aceeasi energie minunata in sala si pe scena, aceeasi legatura intre publicul prezent in sala Casei de Cultura si tinerii actori.

Ce e fascinant la aceste spectacole: daca lasi la o parte ce stii despre teatru, detaliile tehnice, dedesubturile unor jocuri actoricesti (nu ca as sti eu foarte multe, caci nu despre mine e vorba) ai parte de o experienta autentica de spectator. O emotie pe care ai mai simtit-o doar la unele spectacole de teatru, de obicei primele vazute vreodata. E minunat sa lasi emotiile astea sa te patrunda, sa te ia cu “piuele de gaina”, sa te lasi coplesit de tristete sau de bucurie, atunci cand momentul o cere.

“Never let me go” – AS, Bucuresti

Cel de-al doilea spectacol dupa aceeasi poveste, primul fiind prezentat cu o zi inainte de catre cei de la Atelierul de Teatru din Botosani. Desi nu am intentionat, n-am putut sa nu fac o comparatie intre cele doua spectacole, remarcand-o pe Kathy a trupei AS (Ana Cretu), care a facut un rol minunat.

IMG_0021

IMG_9975

AS, Bucuresti

Povestea a fost aceeasi, interpretarea a fost mult altfel, accentuand individualitatile si concentrandu-se mai putin pe unitatea trupei de teatru. Mi-a placut, da, nu se poate sa nu-ti placa entuziasmul asta pe care fiecare tanar actor il afiseaza in spectacolele din competitie, iar pe Ana o vad ca o candidata serioasa la titlul de cea mai buna actrita.

“Dresati si oameni?” – BON TON, Iasi

Mie-mi cam plac filmele horror, asa ca un spectacol cu si despre fantome mi s-a parut foarte potrivit si l-am urmatit cu drag. Mai ales ca, de la un moment incolo, nu mai era nici o poveste horror, nici una clasica, era ingemanarea unor pilde despre (ce altceva?) oameni si caracterele lor.

Bon Ton, Iasi

Textul a fost greu si finalul – minunat: orice ai face, nu te poti lupta cu lucrurile cu care n-ar trebui sa te lupti de la bun inceput. Caci atunci cand o faci, risti sa te trezesti incurcat in propria incapatanare. Pe Smaranda Teodoriu am remarcat-o in rolul unei fantome schioape si imi doresc foarte tare sa castige premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

“La lilieci” – DRAMA CLUB, Botosani

Mai, nu stiu ce e cu Botosaniul asta, dar sunt niste oameni de vis pe acolo. Si actori tineri, si coordonatorii lor. Sunt buni, creativi, entuziasti si fac niste spectacole de mare exceptie. Asa a fost si “La lilieci”, dupa momente din textele lui Marin Sorescu, o radiografie completa a unui sat oltenesc.

Drama Club, Botosani

A fost muzica populara, culoare, viata, drama, ras cu plans, o minune de spectacol. Asa de frumos ar fi sa vada cat mai multa lume acest spectacol! Asa o bucurie te ia la final ca sufletul ti-e usor si zambetul ramane pe chip ore in sir, odata cu un varf de lacrima in coltul ochiului.

Si cred foarte tare ca asta e spectacolul castigator.

In mai putin de 3 ore va incepe gala de inchidere a festivalului, iar eu ma pregatesc sa le tin pumnii favoritilor mei. Plus ca ma asteapta o portie serioasa de plans, nu stiti cat de grea e despartirea de festivalul asta. Dar ne citim cu concluziile zilele urmatoare, ca e drum lung pana la Timisoara.

Credit foto: Vlad Catana | Ideo Ideis 2013

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *