O poveste de dragoste, Lindenfeld

lindenfeld-o-poveste-de-dragoste-573633l Ca de obicei in ultima perioada, evenimentele speciale intamplate la Timisoara au parte de super promovare, in sensul ca e atat de buna incat lipseste cu desavarsire. Iar daca Ioana Bugarin, voluntara PLAI Festival, nu ne-ar fi spus ca la Cinema City vine proiectia de gala a filmului “O poveste de dragoste, Lindenfeld”, probabil as fi aflat de film mult dupa ce-a trecut pe la unicul si singurul cinematograf din oras.

Revenind, m-am bucurat ca am putut fi de fata la proiectia de gala a filmului, in prezenta lui Radu Gabrea (un regizor misto, care s-a descotorosit de praful comunist care ameninta sa sufoce cinematografia romaneasca) si a catorva dintre actorii din distributie, dar mai mult m-am bucurat sa vad filmul, mai ales ca e despre o perioada sufocanta si trista din istoria Banatului. Mi se pare ca filmele de felul asta ne fac sa tinem minte mai multe despre ceea ce s-a intamplat aici, pe vremuri, in orice caz mai multe decat ne invata cartile de istorie.

Filmul asta e chiar o poveste de dragoste, jucata de doi actori care au trecut de mult de prima tinerete (Victoria Cocias si Victor Rebengiuc), dar care reusesc sa fie credibili in jocul amoros, in ciuda anilor trecuti peste ei. Schimbul de replici, priviri, atingeri fugare si ochi-in-ochi complice a facut din cuplul asta unul dintre cele mai fermecatoare cupluri vazute vreodata pe marele ecran. Sigur, poate ca exista unele momente nu prea fericite in scenariu, poate ca nu toti actorii sunt magistrali, dar povestea e superba, e emotionanta, are tot ceea ce-i trebuie ca sa fie un film de vazut impreuna cu familia; sunt convinsa ca va va face sa va mai uitati o data cu drag la omul de langa voi si sa-i strangeti mai tare mana.

Pe scurt, subiectul e asa: Helga, o copila de 16 ani, e luata impreuna cu familia ei cu forta din satul Lindenfeld de catre comunisti si deportata la rusi, in lagar. Ulli, iubitul ei, reuseste sa se ascunda si astfel sunt despartiti pana cand se regasesc 60 de ani mai tarziu, in acelasi sat, acum parasit si fara nicio urma de viata. Povestea e putin mai complicata de atat, dar va las s-o descoperiti singuri, in cinema.

O mentiune speciala pentru Ioana Bugarin (cea care o joaca pe Helga tanara), o copila frumoasa si talentata, pe care o stiu din echipa PLAI Festival, dar pe care mi-a facut placere sa o descopar jucand in acest film. Vazand-o cum e pe ecran, sunt convinsa ca nu va mai dura mult pana va fi descoperita si de alti regizori.

Atat de tare mi-a placut filmul incat, impreuna cu prietenii cu care l-am vizionat, planuiesc o excursie la Lindenfeld, sa vedem cu ochii nostri ce a mai ramas din satul pe care l-am descoperit pe un mare ecran de cinema.

In Timisoara filmul ruleaza la Cinema City pana joi, 26 iunie 2014 (inclusiv), iar biletul costa 19 lei.

Foto: Cinemagia


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *