Sieranevada la Timișoara

14054093_1192096147521268_7258370865223968683_n Despre filmul care face mișto de toate clișeele românești am scris aici (m-am numărat printre norocoșii care l-au văzut la TIFF), deci nu mai reiau decât un singur gând: filmul ăsta e foarte tare!

Acum, că am întărit ideea asta, să vă spun ce bucurie mare am: Sieranevada se proiectează la Timișoara chiar de două ori în câteva zile: pe 9 septembrie la PLAI Festival (vineri seara, la Casa Filmelor) și pe 11 septembrie, în proiecție de gală la Filarmonica Banatul.

Pentru că subiectul filmului se învârte în jurul parastasului de 40 de zile al tatălui de familie și pentru că toți, într-un fel sau altul, ne-am aflat în ipostaza de a participa la un astfel de eveniment, trist și amuzant în același timp, vă rog să-mi povestiți o întâmplare trăită la ceea ce se cheamă „înmormântarea/parastasul la români”. Nu degeaba, am vreo 10 tricouri Sieranevada de oferit. Atenție, doar pentru Timișoara, pentru că vreau să vă înmânez personal tricourile. Aveți timp până sâmbătă, 10 septembrie, ora 12.

Și ca să nu vă las doar pe voi să povestiți, vă zic și eu una relativ recentă.

Eram la priveghiul bunicului meu. Un moment foarte greu pentru mine. Bunica se dusese deja de câțiva ani, doar el mai rămăsese pe lume, singura legătura a mea cu o copilărie fericită. Bunicul era un om tare glumeț și făcea mișto, de câte ori putea, de toate babele clevetitoare din cartier, care n-aveau altă preocupare decât să bârfească. Era un om fain de felul lui, tot timpul pus pe glume. La un moment dat, în timpul prveghiului, au apărut niște doamne în etate care au început să-l căineze pe bietul bunicu-meu. Mai eram acolo doar eu cu una dintre verișoarele mele, amândouă plânse și triste. Și încep doamnele să urle. „Un` te-ai duuuus tu Paveleeeeeee? Unde ne-ai lăsaaaaaat? Ce faci tu singur acolo pe întuneriiiiiiic?” Io mă uit la vară-mea, ea se uită la mine. „Cine-s astea?” – întreb din vârful buzelor. Vară-mea dă din umeri, habar n-are. Îi șoptesc la ureche: „Pariu că se rade bunicu` de se zguduie, fix acum, când le vede p-astea?” Nu știu dacă s-a zguduit bunicul, dar pe noi ne-a apucat un râs isteric de cred că și acum suntem subiect de bârfă, nepoatele care și-au bătut joc de bunicul mort râzând în hohote la priveghiul lui.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *