10+2 pentru film – TIFF pentru talent

Imi place tare mult ideea proiectului celor 10 + 2 (adica tinere sperante) propusi pentru industria de film din Romania. Actori tineri sau mai putin tineri, experimentati sau nu, dar, cu siguranta, foarte talentati, sunt parte din proiectul celor de la TIFF care vor sa ii “arate” oamenilor importanti din industria filmului. Urmeaza 3 zile de interviuri, intalniri cu producatori si regizori, cu impresari, cu oameni care ii pot introduce in industria filmului romanesc, o industrie atat de mica, in care se invart aceiasi oameni.

Acum vin de la conferinta de presa in care cei 12 au fost prezentati oficial. Cei 11, practic, pentru ca Raluca Vermesan ajunge doar azi la Cluj, undeva in jurul orei 15. Andreea Iacob, coordonatoarea proiectului, a spus cateva cuvinte despre felul in care au fost selectati acesti actori (au fost 8 jurati si fiecare dintre ei a avut cate 10 propuneri), despre ce isi doreste sa faca proiectul si apoi i-a invitat pe actori sa spuna cateva cuvinte despre ei.

N-o sa va spun ce a zis fiecare, vor fi zeci de articole pe tema asta, vreau doar sa va spun ce mi-au inspirat acesti oameni, trecand peste emotiile pe care fiecare dintre ei le-a avut, despre sinceritatea cu care ne-au vorbit si despre bucuria de a se afla aici, la Cluj, ca parte dintr-un proiect atat de plin de asteptari.

Ideea pe care eu am prins-o de la toti actorii a fost aceea ca un asemenea proiect este de departe cel mai bun lucru care li s-ar fi putut intampla. Poate si din cauza ca multi dintre ei sunt din provincie, iar regizorii de film nu poposesc in salile de teatru ca sa-si caute figuri noi pentru filmele pe care le fac, cu atat mai putin nu merg in salile de teatru din alte orase, iar pentru acesti actori e si mai greu sa fie descoperiti.

Cel mai sincer discurs l-a avut Vlad Balan, care se declara uimit de tot ce i se intampla zilele astea, pentru ca el se concentreaza foarte mult pe examenul de bacalaureat care ii bate serios la usa. Inainte de conferinta mi-a spus: “Am fost aseara la petrecere si ii auzeam pe toti cum vorbeau de filme, interviuri etc si ma intrebam: nu e nimeni aici cu care sa vorbesc si eu despre BAC?”

Actorii Timisoarei, Olga Torok si Colin Buzoianu, la fel de sinceri si dezinvolti. Vorbesc despre ei pentru ca e normal sa vorbesc despre oamenii pe care ii cunosc si a caror valoare o stiu foarte bine. Nu-mi doresc decat sa vada cat mai multi asta, sa fie convinsi ca acesti oameni au talent cu carul si ca merita sa joace si in filme.

Finalul conferintei a insemnat buluceala pe actori. A inceput nebunia pentru ei (si pe TIFFtv puteti vedea cateva interviuri), o nebunie frumoasa dupa care vor pleca mai aproape de un vis. Anne-Marie a publicat doua filme de la conferinta de azi, va invit sa fiti curiosi si sa le urmariti.

Cei 10 + 2 sunt: Cristian Balint, Colin Buzoianu, Lari Giorgescu, Cristian Grosu, Lucreţia Mandric, Maria Obretin, Pethő Anikó, Elena Popa, Olga Török, Raluca Vermeşan – si cele două „tinere sperante”, Vlad Bălan si Mădălina Ciotea. Multa bafta!


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *