Care-i treaba cu acreditarile astea?
|In ultima vreme o multime de oameni m-au intrebat ce inseamna sa fii acreditat la un festival, pentru ca opinia (eronata) a tuturor este ca organizatorii iti dau un ecuson care te lasa sa intri gratuit la spectacolele/filmele/whatever din cadrul festivalului.
In primul rand, acreditarea la un festival inseamna ca te obligi sa anunti undeva treaba asta. Fie ca esti jurnalist de tv, radio sau presa scrisa, fie ca esti blogger pe nisa video sau ai un site (personal sau de nisa-teatru,film), obligatia ta, in momentul acreditarii, este sa mergi la cate spectacole se poate si sa scrii despre ele. Sau despre actori. sau despre biletele vandute sau despre paharele de plastic din incinta salii de spectacole. In functie de contractul sau conditiile discutate, trebuie sa livrezi continut.
Daca deplasarea s-a facut pe banii organizatorilor (adica contractul tau presupune si plata cazarii si a transportului, eventual si a meselor principale ale zilei), atunci frumos ar fi sa-i amintesti si pe aia pe undeva. Aceasta regula se aplica mai mult in cazul bloggerilor, pentru ca jurnalistii se supun unor alte reguli, ei nu pot sa insereze publicitate in articole fara acordul publicatiei din partea careia au primit acreditare.
Tot pentru bloggeri: daca esti rugat sa folosesti anumite filme sau fotografii pentru comunicarea unor spectacole, asta se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, filmele sau fotografiile oficiale sunt realizate la o calitate mai buna, organizatorii dorind sa transmita aceeasi calitate si cititorilor celor chemati sa transmita de la fata locului.
Fotografii acreditati trebuie sa stie o chestie de minim bun simt: IN SALILE DE SPECTACOLE NU SE FAC FOTOGRAFII CU BLITZ! Imi cer scuze ca urlu, dar aseara a trebuie sa fug prin toata sala Filarmonicii de Stat, sa le comunic tuturor fotografilor sa-si opreasca blitzurile. Nu scrie asta nicaieri, in niciun contract, insa e o regula de bun simt sa nu bagi blitz-ul in ochi artistilor care performeaza pe scena si nici spectatorilor care risca sa piarda minute bune din spectacol pentru ca sunt orbiti de lumina puternica. Daca acreditarea e pentru un concert in aer liber, atunci se schimba povestea, e in regula si cu blitz.
Acreditarea la un festival nu inseamna sa scrii numai de bine, insa daca se doresc informatii suplimentare cand ceva nu merge bine, cel mai bine e sa contactezi departamentul de comunicare inainte sa dai cu bata in balta si sa-ti versi nervii pe Twitter, Facebook, blog, sau articol in ziar. Poate ca sunt aspecte necunoscute publicului larg, dar care conteaza atunci cand e vorba de reusita sau nereusita unui spectacol.
Daca mai aveti sfaturi, lasati un comentariu, e bine-venit.
PS: as vrea sa felicit bloggerii oradeni care traiesc pentru prima data experienta unei acreditari la un festival de anvergura. Nu le-a spus nimeni nimic despre ce si cum sa faca, dar, iata, bunul simt intotdeauna triumfa
eu nu stiam faza cu blitzu, acum ii inteleg pe unii artisti la concerte…bun articolul!
Bag de seama ca jurnalistii din Oradea sunt cam plecati de acasa. Cum sa faca fotografii cu blitz intr-o sala de spectacole? Nici macar pozele nu ies bine… daramite ca se duce naiba evenimentul si cheful omului din public.
Dar na’, fiecare cu bunul simt..
Si azi a fost la fel. O ora jumate m-am plimbat sus-jos in ditai sala sa le spun ca nu e voie. Pana la urma am izbandit.
As adauga si eu ceva aici: daca esti acreditat la un festival sau eveniment de orice fel e frumos sa oferi organizatorilor nitel feedback, dupa. Adica fie vorbesti cu ei face2face, sau daca nu merge le trimiti un mail. Si ideal ar fi sa atasezi materialele publicate de tine despre eventul respectiv. Sa le usurezi si lor putin munca, daca tot ti-au oferit posibilitatea de a participa.
Din experienta proprie la festivaluri cu traditie de afara (Austria, Germania, Portugalia, Slovenia, Norvegia, Finlanda) pe unde am fost acreditati oficial si unici din Romania, dar asta e alta poveste, regula in ceea ce priveste fotografia este foarte simpla:
– se permite accesul fotografilor acreditati in primele 10 minute ale concertului, isi trag pozele (bineinteles fara blitz) si elibereaza locul. De obicei, festivalurile astea au un fotograf acreditat. In 12 ore dupa concert toti jurnalistii primesc fotografiile (pe suport fizic/ftp access samd) pe care organizatorii le trimit pentru promovare evenimentului. Asa toata lumea e multumita si de obicei fotografiile care insotesc articolele sunt aceleasi > o imagine unitara a respectivului festival;
– daca trebuie faci militie cu ei, le iei aparatul si il dai inapoi dupa terminarea concertului;
– daca se cer interviuri cu artistii, organizatorii faciliteaza aceste interviuri;
– iar artistii, f f important trebuie coborati printre public, sa existe un local/pub al festivalului, sa fie o emulatie post concert, sa existe interactiune intre ei si public.Din nou jobul organizatorilor. Se intampla si in Romania acest lucru, inca de prin 2007 la un singur festival. E drept de nisa, dar exista. E vorba de Jazz&More din Sibiu, sta sa inceapa la mijlocul lui octombrie.
Jobul tau de “acreditat” la un festival e sa generezi “noise” despre acel lucru, nu cred ca e o obligatie sa scrii “de bine”. Acreditarile nu se dau pe pupincurisme, se dau pe baza unor opinii pertinente.
That’s all!
foarte bune completari. Multumesc frumos
Mulțumesc Tița :* la chestiile astea mă gândeam și eu, dar tu le-ai pus mult mai frumos pe foaie