Care-i treaba cu acreditarile astea?

In ultima vreme o multime de oameni m-au intrebat ce inseamna sa fii acreditat la un festival, pentru ca opinia (eronata) a tuturor este ca organizatorii iti dau un ecuson care te lasa sa intri gratuit la spectacolele/filmele/whatever din cadrul festivalului.

In primul rand, acreditarea la un festival inseamna ca te obligi sa anunti undeva treaba asta. Fie ca esti jurnalist de tv, radio sau presa scrisa, fie ca esti blogger pe nisa video sau ai un site (personal sau de nisa-teatru,film), obligatia ta, in momentul acreditarii, este sa mergi la cate spectacole se poate si sa scrii despre ele. Sau despre actori. sau despre biletele vandute sau despre paharele de plastic din incinta salii de spectacole. In functie de contractul sau conditiile discutate, trebuie sa livrezi continut.

Daca deplasarea s-a facut pe banii organizatorilor (adica contractul tau presupune si plata cazarii si a transportului, eventual si a meselor principale ale zilei), atunci frumos ar fi sa-i amintesti si pe aia pe undeva. Aceasta regula se aplica mai mult in cazul bloggerilor, pentru ca jurnalistii se supun unor alte reguli, ei nu pot sa insereze publicitate in articole fara acordul publicatiei din partea careia au primit acreditare.

Tot pentru bloggeri: daca esti rugat sa folosesti anumite filme sau fotografii pentru comunicarea unor spectacole, asta se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, filmele sau fotografiile oficiale sunt realizate la o calitate mai buna, organizatorii dorind sa transmita aceeasi calitate si cititorilor celor chemati sa transmita de la fata locului.

Fotografii acreditati trebuie sa stie o chestie de minim bun simt: IN SALILE DE SPECTACOLE NU SE FAC FOTOGRAFII CU BLITZ! Imi cer scuze ca urlu, dar aseara a trebuie sa fug prin toata sala Filarmonicii de Stat, sa le comunic tuturor fotografilor sa-si opreasca blitzurile. Nu scrie asta nicaieri, in niciun contract, insa e o regula de bun simt sa nu bagi blitz-ul in ochi artistilor care performeaza pe scena si nici spectatorilor care risca sa piarda minute bune din spectacol pentru ca sunt orbiti de lumina puternica. Daca acreditarea e pentru un concert in aer liber, atunci se schimba povestea, e in regula si cu blitz.

Acreditarea la un festival nu inseamna sa scrii numai de bine, insa daca se doresc informatii suplimentare cand ceva nu merge bine, cel mai bine e sa contactezi departamentul de comunicare inainte sa dai cu bata in balta si sa-ti versi nervii pe Twitter, Facebook, blog, sau articol in ziar. Poate ca sunt aspecte necunoscute publicului larg, dar care conteaza atunci cand e vorba de reusita sau nereusita unui spectacol.

Daca mai aveti sfaturi, lasati un comentariu, e bine-venit.

PS: as vrea sa felicit bloggerii oradeni care traiesc pentru prima data experienta unei acreditari la un festival de anvergura. Nu le-a spus nimeni nimic despre ce si cum sa faca, dar, iata, bunul simt intotdeauna triumfa :)


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *