Scurt, despre legea sanatatii

Azi dimineata, la cafea, in loc de lectura obisnuita, am citit propunerea de lege privind organizarea si funtionarea sistemului de sanatate din Romania. O lege stufoasa, alambicata si cu foarte multe chestii ascunse prin ea. Nu vreau sa vorbesc acum despre SMURD, si asa e o mega isterie pe subiect, n-as vea sa mai insist. Totusi, daca vreti sa cititi despre impactul pe care il va avea noua lege asupra acestui serviciu de ambulanta, cititi aici.

In mare, noua lege propune privatizarea spitalelor, a serviciilor de ambulanta, a asigurarilor de sanatate. Practic, cei care au deja contracte cu serviciile de urgenta (privati care si-au cumparat ambulante si care le dau spre “inchiriere” – in Timisoara avem ambulantele de la NeuroMed) vor fi platiti din bugetul de stat, ca pana acum ambulantele astea se plateau exclusiv de catre bolnavi.

Desi pare ca ar fi o lege buna, benefica pentru sistemul actual care e la pamant rau de tot (apropo, mi se pare neverosimil procentul ala de 50% din buget care merge in spitale, in conditiile in care aproape toate spitalele romanesti sunt varza cu muci la capitolul dotari cu medicamente si aparatura, curatenie etc), sunt niste lucruri care ma supara si care imi par a fi deloc bune pentru noi, actualii sau viitorii beneficiari ai sistemului de sanatate.

Pentru exemplificare, va dau mai jos un paragraf din explicatile la proiectul pentru legea sanatatii, paragraf care se refera la felul in care vor fi aplicate asigurarile de sanatate in spitale:

“Practic, modificarea esenţială în sistem este legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care vor trebui să aducă elementele de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi să stimuleze inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi, fără să se modifice esenţial modul de colectare sau contribuţiile plătite de asiguraţi.

CNAS rămâne cu un rol de reglementare şi ca un fond de distribuţie şi redistribuţie a veniturilor între casele private în funcţie de numărul de asiguraţi şi de structura de vârstă, sex, morbiditate etc. a asiguraţilor, prevenind astfel situaţii în care unele case ar putea incerca să selecteze persoane tinere si cu venituri crescute, in dauna celor varstnici, cu multiple comorbidităţi sau/şi cu venituri reduse.

Populaţia nu va resimţi financiar această modificare, plătind, în mare, aceleaşi asigurări ca până acum, iar CNAS va menţine doar rol de reglementare şi control. Pacientii vor putea merge, fara costuri suplimentare, la orice furnizor de servicii care are contract cu compania la care este asigurat; daca doreste sa se trateze in afara retelei acesteia, o va putea face, dar va trebui sa suporte o contribuţie suplimentară pentru aceasta, cu exceptia cazurilor de urgenta.” (ingrosarile imi apartin)

Cum ar veni, cei care fac acum niste bani in sistemul actual, vor face si mai multi bani in viitor, daca aceasta lege va trece de votul alesilor. Chestia foarte intriganta (pentru mine) este ca nici macar nu stiu daca ar fi mai bne sau mai rau, unele lucruri sunt de bun simt si promit un sistem sanitar mai curat, altele ma fac sa cred ca asigurarile vor creste incredibil de mult, la fel si costurile de spitalizare. Si daca asta s-ar intampla, n-ar fi chiar rau, dar macar serviciile sa fie pe masura.

Ori eu cred ca probema cea mare e de mentalitate, mentalitatea angajatilor din acest sistem mai bolnav decat al multor altor tari din lumea asta larga. Om trai si om vedea, insa nu cred ca ne-a fi chiar foarte bine daca legea asta trece.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *