Scurt, despre legea sanatatii
|Azi dimineata, la cafea, in loc de lectura obisnuita, am citit propunerea de lege privind organizarea si funtionarea sistemului de sanatate din Romania. O lege stufoasa, alambicata si cu foarte multe chestii ascunse prin ea. Nu vreau sa vorbesc acum despre SMURD, si asa e o mega isterie pe subiect, n-as vea sa mai insist. Totusi, daca vreti sa cititi despre impactul pe care il va avea noua lege asupra acestui serviciu de ambulanta, cititi aici.
In mare, noua lege propune privatizarea spitalelor, a serviciilor de ambulanta, a asigurarilor de sanatate. Practic, cei care au deja contracte cu serviciile de urgenta (privati care si-au cumparat ambulante si care le dau spre “inchiriere” – in Timisoara avem ambulantele de la NeuroMed) vor fi platiti din bugetul de stat, ca pana acum ambulantele astea se plateau exclusiv de catre bolnavi.
Desi pare ca ar fi o lege buna, benefica pentru sistemul actual care e la pamant rau de tot (apropo, mi se pare neverosimil procentul ala de 50% din buget care merge in spitale, in conditiile in care aproape toate spitalele romanesti sunt varza cu muci la capitolul dotari cu medicamente si aparatura, curatenie etc), sunt niste lucruri care ma supara si care imi par a fi deloc bune pentru noi, actualii sau viitorii beneficiari ai sistemului de sanatate.
Pentru exemplificare, va dau mai jos un paragraf din explicatile la proiectul pentru legea sanatatii, paragraf care se refera la felul in care vor fi aplicate asigurarile de sanatate in spitale:
“Practic, modificarea esenţială în sistem este legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care vor trebui să aducă elementele de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi să stimuleze inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi, fără să se modifice esenţial modul de colectare sau contribuţiile plătite de asiguraţi.
CNAS rămâne cu un rol de reglementare şi ca un fond de distribuţie şi redistribuţie a veniturilor între casele private în funcţie de numărul de asiguraţi şi de structura de vârstă, sex, morbiditate etc. a asiguraţilor, prevenind astfel situaţii în care unele case ar putea incerca să selecteze persoane tinere si cu venituri crescute, in dauna celor varstnici, cu multiple comorbidităţi sau/şi cu venituri reduse.
Populaţia nu va resimţi financiar această modificare, plătind, în mare, aceleaşi asigurări ca până acum, iar CNAS va menţine doar rol de reglementare şi control. Pacientii vor putea merge, fara costuri suplimentare, la orice furnizor de servicii care are contract cu compania la care este asigurat; daca doreste sa se trateze in afara retelei acesteia, o va putea face, dar va trebui sa suporte o contribuţie suplimentară pentru aceasta, cu exceptia cazurilor de urgenta.” (ingrosarile imi apartin)
Cum ar veni, cei care fac acum niste bani in sistemul actual, vor face si mai multi bani in viitor, daca aceasta lege va trece de votul alesilor. Chestia foarte intriganta (pentru mine) este ca nici macar nu stiu daca ar fi mai bne sau mai rau, unele lucruri sunt de bun simt si promit un sistem sanitar mai curat, altele ma fac sa cred ca asigurarile vor creste incredibil de mult, la fel si costurile de spitalizare. Si daca asta s-ar intampla, n-ar fi chiar rau, dar macar serviciile sa fie pe masura.
Ori eu cred ca probema cea mare e de mentalitate, mentalitatea angajatilor din acest sistem mai bolnav decat al multor altor tari din lumea asta larga. Om trai si om vedea, insa nu cred ca ne-a fi chiar foarte bine daca legea asta trece.
Tweet
daca boala care o ai nu se trateaza in spitalul cu care are contract casa ta de asigurare sau nu esti multumit de ce e acolo, mumu. nu-ti convine, pleci acasa
Arhi, cred ca astia vor sa aplice (prost) sistemul de asigurari american. Ori ma ia cu gol in stomac, am citit in lege niste aberatii de te doare mintea. Practic, noua lege e un fel de act aditional la conractele pe care le au privatii cu sistemul sanitar romanesc, deci un contract comercial benefic doar celor care il semneaza si nu end-user-ilor.
Eu astept cu nerabdare legea privind obligativitatea pensionarilor de a traversa doar pe culoarea rosie a semaforului… Poate asa vom iesii din criza…
Vali, pai mai stii? Poate vine si legea aia.
Mai o trece cateva secole pana isi revine sistemul nostru medical si se ridica la niste standarte macar decente…
Atata timp cat aceasta lege va continua , ba chiar va imbunatatii bugetul unor “firme private” (pun ghilimele deoarece 90% din firmele private sunt ale celor care inainteaza si voteaza aceste legi) , acestea vor fi aprobate cu siguranta.
Nimanui nu-i place ce se intampla in tara asta, noi nu avem spitale capabile sa sustina 80% din bolnavi, majoritatea fiind tratati acasa (alte costuri suplimentare) chiar daca platesc aceleasi impozite ca orice alt roman..dar asta este Romania si credeti-ma ca nu se va schimba nici la urmatorul “regim”
Concret, despre o lege care implica parteneriat public-privat in Romania: in iunie 2011 s-a lansat o lege prin care orice cuplu cu probleme de fertilitate care locuieste in Romania si cotizeaza la buget (cel putin unul din parteneri) are dreptul la o procedura de fertilizare in vitro finantata de stat (doar procedura in sine, analizele si tratamentele necesare le suporta pacientii). Dupa cum se precizeaza in lege si dupa cum a anuntat public Ministerul Sanatatii, procedura in sine este acoperita integral din fondurile de stat, iar clinicile care participa la program s-au angajat sa nu solicite de la pacienti coplata (sunt 2 spitale publice + 8 clinici private, din care 2 abia au aderat). Asa zice teoria. Practic insa, cu o singura exceptie, clinicile percep coplata, care ajunge chiar la 1100 euro, pe langa cei 1200 euro pe care-i incaseaza de la stat (+ 300, daca se finalizeaza cu o nastere). Astfel, suma totala incasata de clinici pentru o procedura depaseste uneori pretul normal. S-au facut memorii la minister, ramase fara raspuns. Neoficial, raspunsul lor la telefon este “clinicile au dreptul sa solicite plata pentru orice nu este precizat specific in norme, ministerul nu le poate dicta politica de preturi”. De exemplu, anesteziile pentru punctia de ovule si embriotransfer trebuie achitate de paciente “daca vreti cu anestezie” (citez directorul de programe al MS). Ca si cum, cand ti se scoate apendicele, de exemplu, sau pentru orice alta operatie te-ar intreba “Vreti cu anestezie sau fara? Daca vreti cu, va platiti singuri anestezia, statul nu o suporta”. Dovada ca e ilegal (pe langa faptul ca unitatile participante la program au dat declaratie la notar ca nu solicita coplata) este ca aceleasi norme nu se aplica in mod unitar: cele mai multe clinici cer coplata, una singura + spitalele publice nu cer. Cunosc bine aceasta situatie fiindca am un caz in familie.
Da, sistemul medical actual din Romania e bolnav, dar, tinand cont de legea pentru FIV, cred ca nici dupa privatizare nu va fi mai bine. Mai ales pentru cei care nu-si permit sa achite la buget si mai mult decat in prezent…
Claudia, multumesc, ma interesez si eu de legea asta, dar e foarte ciudat ce se intampla. De fapt nu, nu e ciudat, e nromal pentru o tara care nu stie sa-si faca legile clare.
Poate ca e legea e clara numai pentru pacienti, nu si pentru clinici. Atata timp cat sistemul e corupt si MS le permite (oare de ce?) sa interpreteze si sa aplice cum vor aceeasi lege, astfel de parteneriate public-private vor putea fi oricand viciate de astfel de practici.
Daca ai intrebari sau vrei marturii directe, exista un nucleu consistent de pacienti aspiranti la statutul de parinti pe forumul asociatiei SOS Infertilitatea: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=227
Nebu, imi dai si mie un link cu proiectul de lege, te rog? In capul meu e o mare confuzie legat de ce s-a propus si ce nu.
o idee foarte buna. 1.concurenta va creste calitatea serviciilor; 2.vor disparea”atentiile” (mita)pacienutuli catre medic, care oricum ajungeau cat ai plati serviciile in domeniu privat.
Crina, ti-am trimis mail.