Cei mai multi…
|… nu stiu ce se intampla prin tara asta. Au auzit de proteste asa, tangential, poate au avut un prieten blocat pe undeva printre nameti, poate ar fi vrut sa mearga pana la Bucuresti si s-au razgandit intre timp. Nu stiu ce e ala viscol, a nins la ei acasa, dar singurul lucru care s-a intamplat a fost ca au facut cu 15 minute mai mult de la munca pana acasa.
Cei mai multi nu au idee cine e locotenentul Gheorghe, cati oameni au protestat la Sibiu sau cati oameni au ramas blocati in zapezile din sudul tarii. Si daca ar sti, n-ar spune mare lucru, in afara de: “da’ cine i-o pus sa plece pe zapezile astea?” Nu conteaza ca, poate, unii oameni incercau sa ajunga la familiile lor sau veneau de pe la clienti si mergeau catre casa. Nu, nu trebuiau sa plece de fel, n-are toata lumea o bila de cristal acasa, sa-si citeasca viitorul?
Prea putini sunt cei care isi folosesc dreptul la informare, asa cum sunt tot mai multi cei care parca refuza sa mai gandeasca si iau de bun tot ceea ce le transmit altii. Un domn taximetrist imi spunea intr-o seara ca a facut nush cate curse de la aeroport in oras, pentru ca “idiotilor le-o trebuit sa zboare acum, cand Bucurestiul e inchis”. Am incercat sa ii explic frumos ca nu sunt oamenii de vina pentru ca ninge, ca nu e nimeni de vina, de fapt si ca nu e normal sa le spuna idioti alora care stau departe de casa sau de treaba, din cauza unei chestii pe care nimeni nu putea s-o prevada. Tampita-s io ca ma pun sa le explic prostilor ca-s prosti.
Cand te bati cu jandarmii si ai zeci de camere de luat vederi pe langa tine, ai senzatia ca toata tara stie ce se intampla. In realitate, cei mai multi nu se mai uita la stiri. Ne uitam noi, internautii, ca sa comentam apoi pe Twitter si Facebook. “Pai tu crezi ca am timp de stiri? Azi am alergat toata ziua, s-a imbolnavit ala mic si mai aveam si o tona de treaba la firma. Cand am io timp sa ma uit la stiri? Si de ce sa ma uit? Da-i incolo, o venit frigul si nu mai protesteaza.”
Joi seara, in piata Operei, o mana de oameni (maxim 20) agitau niste steaguri, iar in difuzoare se auzea melodia lui Phoenix, “Timisoara”. Nu era cald deloc, ba chiar burnita, era un fel de ninsoare cu ploaie, rece, genul ala de vreme pe care sa nu scoti nici macar nasul afara. Totusi, oamenii aia erau acolo, protestau pentru ceva numai de ei stiut. Niste oameni au trecut pe langa mine comentand: “ce tampiti si aia, sa se duca naibii acasa ca se fac de ras.” Am dat din umeri si m-am dus in treaba mea. Era prea frig sa merg sa fac niste poze.
Cei mai multi isi vad de viata si nu observa cate se schimba in jurul lor. Eu, in schimb, le multumesc jurnalistilor care au stat in frig si au incercat sa ajute oameni. De aia presa adevarata n-o sa moara niciodata: pentru ca mie imi e frig si stau la caldura si altii merg la minus 15 grade, sa-si faca meseria, ca eu (si nu foarte multi altii ca mine) sa am acces la informatie.
Tweet
Nu vreau să par cârcotaş dar, referitor la persoanele care nu mai urmăresc ştirile, aş putea să adaug un grup al oamenilor care nu se mai uită datorită lipsei de obiectivism al jurnaliştilor, în care mă includ! Şi da, sunt de acord cu tine, majoritatea oamenilor nu mai au timp de ştiri pentru că sunt prea ocupaţi să alerge pentru a-şi câştiga dreptul la un trai decent!
Adi, eu nu cert pe nimeni, doar expun niste chestii pe care le-am observat. Pana la urma, de asta e libertate, ca fiecare sa aleaga ce vrea sa fac. Inclusiv daca sa se uite sau nu la stiri
Sunt putini jurnalisti ramasi cu o coloana vertebrala drepata. Din punctul meu de vedere, in Romania presa e tabloidizata in cel mai josnic mod cu putinta. La noi nu vom mai vedea (din pacate) publicatii gen Le Monde, The Guardian, Der Spiegel sau Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nici macar tabloidele noastre amarate, gen Libertatea sau Cancan nu au prin ce sa se compare cu The Sun, sa zicem. La noi se face presa in doru lelii, ca sa mai curga un ban, nu ca sa se furnizeze o informatie de calitate. Ciste si respect celor ce inca mai cred in jurnalism adevarat si fac din asta o meserie demna.
In general, da, ai dreptate, asa e. Dar cat timp mai sunt jurnalisti care isi fac meseria cu pasiune, nu e totul pierdut. Si toata lumea sare cu gura pe cei care fac jurnalism de proasta calitate, insa nimeni nu le multumeste celor care inca se implica.
Din moment ce un director general de ziar (aici e vorba despre Adevarul) este o persoana fara studii superioare (doar cu diplome luate pe bani), nu ne putem astepta sa le insufle subordonatilor o dorinta de munca corecta. Plus ca nici in facultatile de profil, adica cele de jurnalism, nu se pune mare accent pe aspectele calitative (aici vorbesc in cunostinta de cauza), ci conteaza sa parcurgi materia si gata!
Nebu, am stat la ‘americani’ 1 an cumulat si e foarte posibil sa plecam din nou pentru 6 luni (da, doamne!). Am cunoscut destui pe acolo. Majoritatea NU stau la TV. Prietenii nostri au 5 televizoare cat peretele meu de apartament si le folosesc pentru cate un meci (cand a fost Mondialul de fotbal) sau sa vada a mica a lor desene animate.
Au alta treaba: SA MUNCEASCA. Majoritatea au program serios de munca, au rate, au copii. Astia cand vin acasa fac lectii cu ai mici, mancare (ca-s mai ‘ne-americani’ si inca gatesc acasa), discuta diverse. Daca le permite timpul, scot copilul in parc sau, daca au o zi intreaga, calatoresc 200 de mile dus si inca 200 intors sa-si duca progeniturile la ski sau (condus mai putin) la plaja.
Asta este lista lor de prioritati. Nu stau zeci de ore sa caste ochii la televizor, la talkshow-uri si stiri. A fost scandalul cu Occupy Wall Street, care Wall Street este EXACT in orasul lor, undeva la cativa kilometri. Orice miscare proasta sau buna le ‘arde’ economiile si investitiile si vorbim de zeci de mii de dolari si de destinul lor pana la urma.
Daca-i intrebam ce se mai intampla acolo, cred ca-mi raspundeau ca oricum habar nu au. Pentru ca AU JOB. Si au un copil de acus’ 6 ani care trebuie dus la scoala, trebuie ingrijit si educat. Si care ar aprecia macar 1-2 ore cu parintii sai, nu sa-i vada stand la televizor, in timp ce ea se joaca singura sau isi baga destele in priza (nu ca s-ar putea, ca au alt sistem de prize si oricum toate sunt ‘blocate’).
De cele mai multe ori stirile sunt doar ‘scandaluri’ si NU putem schimba nimic. Din 2010, de cand am inceput sa plecam, bunica-mea se plangea ca nu-i mai dau astia pensia. Dupa 40 de ani de munca teoretic ti-ai lua si bruma aia de bani. Ei bine, era aproape isterizata de toate rahaturile astea de stiri si de emisiuni de la noi.
Guess what: nu i-a scazut nimeni pensia, i-au dat chiar cu 200 de lei mai mult la recalculare. Dar era pe punctul de a face infarct de vreo 2 ani deja, urmarind toate rahaturile.
Voi fi interesata de stirile romanesti, cand vor inceta sa fie can-can. Voi fi interesata cand vor fi PUTINE si extrem de bune. Nu cand se freaca duda cu niste informatii pe jumatate adevarate, nu cand se minte ‘cu televizorul’ etc.
De 2 ani sunt IMUNA la tot ce se intampla in Romania si in lume. Am afacerea mea, am situri, am de calatorit, am o relatie. Banii vin in continuare, pentru ca MUNCESC pentru ei. Calatorim, pentru ca asta este ‘morbul’ nostru, familia mea este bine merci pentru ca am si eu grija de ei, orica s-ar intampla. 99.9% din ce este la televizor este scandal sau stire proasta.
Nu trebuie sa vad cati au murit in accidente de circulatie, ca stiu ce trebuie sa fac ca si conducator auto. Nu ma intereseaza cine si ce mai cere, pentru ca suntem din ‘tabere’ opuse oricum. Si faptul ca ei vor ca statul sa le dea si sa le faca, inseamna ca eu, cel care-mi produc singur banii, voi fi si mai incalecat cu taxe si impozite.
Pana si a batrana a mea a inceput sa mai ignore televizorul, pentru ca vede si ea cata umplutura este acolo. problema este insa ca aproape toate avorturile alea de emisiuni te umplu de nervi si de energie negativa. ‘Citeste o carte’, i-am spus, ‘iesi naibii cu cainii in curte’. Si a inceput sa asculte. E mai relaxata, mai zambitoare, mai putin prapastioasa. Pentru ca in majoritatea cazurilor nu putem schimba cu nimic ce se intampla, dar ne putem incarca de o caruta de nervi
Deci da, SUNT O IGNORANTA. Nu ma intereseaza ce se intampla in tara, ma intereseaza ce se intampla CU MINE. Si faptul ca sunt mereu pe picior de plecare nu prea are mare importanta, ca ignor televizorul de ani buni
Dojo, e alegerea ta. Cum am zis mai sus, nu cert pe nimeni, doar am simtit nevoia sa multumesc cumva acelor jurnalisti care isi fac treaba. Daca discerni si alegi, stirile pot fi utile. Am ales sa raman in tara asta, aleg sa-mi si pese ce se se intampla in ea.
Imi place de tine Nebu pt ca aduci des in discutii ideea de responsabilitate, ca suntem parte dintr-o societate (nu neaparat delimitata de o tara, etnie, etc) si cu alte cuvinte ca ar trebui sa ne pese mai mult.
Presa de la noi e in mare parte partinitoare si previzibila, chestie care a scarbit foarte multa lume, si cred ca de asta presa si-a pierdut credibilitatea, iar la tv se uita numai acei oameni care au timp de dezbateri si transmisiuni alarmiste sau lacrimogene. Din presa asta e cam greu sa ii auzi pe cei care isi fac treaba profesionist.
Nu sunt de acord cu Dojo pt ca, desi ce spui legat de munca samd este corect si laudabil, nu o data omul are nevoie sa apeleze la sistem, la societate, samd, de exemplu cand esti bolnav, ai o problema de rezolvat, etc, si atunci incepe sa iti pese, sau iti doresti sa se fi schimbat ceva in bine inainte ca sa te lovesti de problemele pe care, pana nu de mult le ignorai.
Nu este de ajuns sa iti platesti taxele, pt ca daca toti ne platim taxele dar ne inchidem in bula noastra, nu va exista niciodata acea presiune din partea societatii care cheama la o schimbare.
Mie sincer mi se par derizorii manifestatiile din ultima vreme, chiar si cele din Bucuresti, dar sunt utile pentru ca pun presiune pe cei de la putere si opozitie, ceea ce poate duce la ceva bun.
Azi am trecut prin centru si erau cam 20 de persoane cu steaguri decupate, iar cineva cerea la megafon introducerea pedepsei cu moartea si moartea pentru Boc si Basescu. Cine zice ca nu e libertate in Romania sa se duca acolo si sa vada. Unul din putinele triumfuri ale revolutiei este ca azi poate oricine sa urle orice in gura mare, iar mai departe este alegerea fiecaruia. De ce in alte parti se schimba lucrurile mai repede si mai bine? Tine tot de alegerea fiecaruia si de nivelul de implicare.
A, si ca incheiere, daca analizezi un pic istoria, momentele de progres ale tarilor s-au suprapus cu perioade in care societatea era unita in jurul unor idei si implicata (vezi marile revolutii, SUA dupa intrarea in razboi si dupa razboi), iar momentele de decadere se suprapun cu tendinte de atomizare a societatii, cand oamenii cheltuie mai mult decat produc si intretin diverse categorii sociale fie cu privilegii sau bonusuri nejustificate. Americanii sunt azi exact in ultima situatie, ca si Europa de altfel…
Sincer, singurele stiri la care ma uit, sunt cele de dimineata de pe PROTV si mai mult ma uit sa il urmaresc pe Busu cu vremea sa stiu cate straturi de haine imi pun pe mine, dar mai prind cate ceva si din stiri.
Sirg, si eu cred ca faptul ca oamenii au iesit in strada e un lucru bun si benefic. Sa platesti niste taxe si sa plangi ca-s prea mari, fara a face nimic in plus, nu e o solutie.
Dar, am mai zis, e alegerea fiecaruia felul in care se manifesta
zice si adi ceva acolo, dar un 5 minute cat sa-ti faci un mic rezumat cu ce se intampla in jurul tau, poti sa il iei si de pe net, radio, tv !!
oameni buni, uneori adevarul ne cauta si ne gaseste mai tarziu, are dreptate sefa…