Paradoxul sistemului sanitar romanesc
|Vineri am fost in vizita la sediul Neuromed din Timisoara, vizita programata cu Bloggeri la schimb. N-o sa va povestesc despre cat de bine dotati sunt cei de la Neuromed, nici despre serviciul lor de ambulanta (care cuprinde 10 unitati, iar 9 dintre ele sunt dotate pentru urgente zero – adica urgentele alea cu pacienti grav bolnavi), ci despre uimirea pe care am trait-o cand domnul doctor Ples ne-a povestit niste lucruri care se intampla in sediul lor.
Am vorbit foarte mult despre increderea (inexistenta a) romanilor in serviciile medicale de la noi din tara, chiar daca aparatura este de ultima generatie si medicii sunt extrem de bine pregatiti. In opinia dlui doctor, exista doua mari probleme in mentalitatea pacientului roman. Prima ar fi ca romanii pun la indoiala diagnosticarea facuta de un medic din Romania si a doua e interpretarea diagnosticului, in sensul ca un pacient va face tot posibilul sa afle o a doua, a treia, a cincea parere care sa ii spuna ca nu are o boala grava. Asa e, nimeni nu vrea sa afle ca are cancer.
Paradoxul despre care vorbesc in titlu este urmatorul: romanii fug de medicii romani, iar medicii romani (de la Neuromed) fac training-uri de utilizare corecta si eficienta a aparatelor de tip CT (computer tomograf) si RMN pentru medicii din tara si strainatate. Cu alte cuvinte, ii invata sa utilizeze la maxim tehnologia de care dispun in spitalele care au asemenea aparatura.
Desigur, tot dl. doctor a spus la un moment dat ca nu e deloc normal ca in spitalele romanesti sa fii nevoit, ca pacient, sa vii cu medicamente si pansamente de acasa si ca va mai trece multa apa pe Bega pana cand lucrurile normale se vor intampla si in spitalele noastre, asa ca dansul nu ar putea sa spuna exact ce anume poate sa faca el, ca si director de spital, sa creasca increderea in serviciile pe care Neuromed le pune la dispozitia pacientilor.
Tot ce pot eu sa spun acum, dupa ce am vazut tehnologia de acolo, e ca sper sa nu am nevoie prea curand de serviciile lor, insa, daca va fi necesar, o sa merg acolo linistita ca sunt oameni atat de bine pregatiti incat viata mea se afla pe maini bune.
Cel mai important lucru pe care l-am invatat vineri a fost asta: mamografiile sunt decontate de CAS. Deci fuga la doctor, doamnelor.
LE Datorita Ivanei (careia ii multumesc pentru comentarii), se ridica o alta intrebare, al carei raspuns il intuim cu totii: ce facem cu diagnosticul corect si cu spitalizarea total improprie? Ne cautam diagnosticul aici si tratamentul in alte tari?
Tweet
Eu mai cred şi că românul e snob nu numai la capitolul geantă cu lăcăţel. N-ai văzut că e o modă să naşti, dragă, la Viena?
Tragedia e că mulţi medici pleacă. Şi că nici nu mai contează cât de capabili sau nu, dar medicii în Românie sunt o specie pe cale de dispariţie. Nu vreau să mă gândesc la nepoţii noştri.
Salut aparitia acestei postari. Este cat se poate de adevarat ca la noi exista o totala neincredere in ceea ce priveste profesionalismul medicilor in general, datorita unor realitati crunte cu care multi dintre noi ne-am intalnit macar odata. Ca mai exista si clinici foarte bune, cu un personal foarte bine pregatit, este la fel de adevarat. Si eu am intrat de curand in contact cu cei de la Neuromed si am ramas foarte placut surprins de ceea ce am intalnit acolo.
Dat fiind faptul ca, din pacate, in ultima vreme am tot avut si am in jurul meu oameni destul de apropiati care sufera de cancer sau care, Dumnezeu sa-i ierte, au murit din cauza cancerului, as indrazni sa spun ca de cele mai multe ori oamenii nu cauta si alte opinii de medici care sa le spuna ca nu sunt bolnavi, ci pentru a afla care este exact forma de cancer pe care o au si, respectiv tratamentul care ar trebui urmat. Pe acest subiect sunt foarte multe de spus, dar mie personal imi este foarte greu sa abordez aceste probleme pe blog datorita implicarii emotionale destul de directe.
Ramane insa valabil ca Neuromed este o clinica in care merita sa avem incredere!
Miruna, dl doctor a mai povestit putin despre moda timisorenilor de a merge la spitalul de la Szeged, dupa ce aici au primit diagnostice nefavorabile. Se pare ca la spitalul de acolo li se spune ca problema nu este atat de mare si ii programeaza urgent la operatii, chiar daca e vorba de cancer in metastaza. Ceea ce e foarte trist, pare-mi-se ca medicii de acolo speculeaza enorm felul in care oamenii se agata de viata. Si isi bat joc.
Dan, si eu am in jurul meu oameni care au aflat ca sunt bolnavi de cancer sau care au murit de cancer la diferite organe, stiu cum e. Dar mai stiu ca au cautat si alte pareri, care sa le spuna ca nimic nu e atat de grav. Mama unei prietene a aflat acum cativa ani, de la Neuromed (coincidenta, dar chiar asa s-a intamplat), ca are o formatiune canceroasa la gat. I-au sugerat sa inceapa urgent radioterapia. A fost la Szeged si acolo i-au zis ca nici vorba de radio terapie, ci se rezolva cu o operatie. Binenteles, nu s-a rezolvat.
@siblondelegandesc nu e fita sa te duci sa nasti unde ti se pare mai ok pentru tine si viitorul tau copil,daca iti permiti si ai cum.Oltean fiind, am vrut sa avem primul copil intr-un spital care sa nu pericliteze viata nici a lui nici a mamicii, dar din pacate(iarna,blocaj zapada…de , ianuarie in Oltenia)nu am mai putut ajunge la bucuresti(e mai aproape decat cluj sau timisoara)chiar pot justifica cu hartii ca am scos din buzunar mai mult de 2000 euro pentru tratamente si medicamente in craiova(ca sa iti faci o idee am avut inclusiv lamele de bisturiu,ata ,medicamentele nu mai le pun in calcul)pentru ~3 saptamani de spitalizare.Nu am cum sa iti punaici niste poze sa vezi cum arata o maternitate aici(cat de mare jeg e).Deci ce zici , la banii aia puteam sa nastem in viena fara stres?
Scuze Nebu, da fatuca este rupta de realitate din ce vad.Ca si lamutire, neuromed vad ca este centru privat parca pe siteul lor , nu?
Oricum arata deosebit, sper sa aiba si specialistii necesari.
PS.Si eu si sotia suntem platitori de taxe si impozite de cel putin 10 ani cu acte in regula:)
Marius, e fita sa mergi sa nasti la Viena cand ai la dispozitie centre de nasteri f bine dotate. Da, la privat (ca doar e acelasi lucru). La Timisoara avem doua centre de nasteri (in afara de cele 2 maternitati de stat) si, totusi, oamenii merg la Szeged. Asta vrea Miruna sa spuna, nu sari la beregata
tehnologia lor este pusa la punct. am fost diagnosticata corect, analizata corect (rmn angio, ct etc) insa tratamentul medicilor lasa de dorit. vorbesc exact de acelasi dr. Plesu (specialist neurochirurg), impreuna cu sotia lui, tot neurochirurg. binenteles ca fugim de spitale, cred ca e foarte clar in ce hal e judeteanul nostru, cu exceptia unui etaj, sau 2. aripa de neurochirurgie arata deplorabil, putini asistenti, mizerie, si lipsa de medicamente. neuromed arata exact ca in poze, sunt pusi la punct, medicii si angajatii sunt binevoitori, acolo am fost diagnosticata, insa spitalizarea e la judetean…. interesant e ca daca mergi la judetean, ti se fac analizele si ti se spune ca e posibil sa nu fie prea detaliate rezultatele, si ar fi mai buna o investigatie la neuromed. cuplul Plesu sunt co-proprietari la Neuromed. relevant sau nu, asa stau lucrurile. Neuromed e o initiativa extraordinar de buna, si e o alternativa mult mai buna, comparativ cu dotarile din spitale.
degeaba avem specialisti buni daca in spitale nu au tehnologie si nu se aplica inovatiile in domeniu. ca sa nu mai spun despre lipsa de transparenta a cuplului Plesu referitor la metodele si tipul interventiei chirurgicale pe care vor sa o aplice pacientului.
m-au internat de 3 ori, pt diagnosticul fistula LCR, nivel etmoidian, si nu m-au tratat, cu nenumarate pastile, antibiotice, perfuzii etc etc + punctii lombare zilnice…
vorbesc doar din experienta, am fost pacienta lor pana in clipa in care, in ziua cand trebuiau sa faca operatia( interventie neurochirurgicala), m-au mintit efectiv, si nu mi-au spus exact ce mi se va intampla in timpul operatiei. tanara fiind, voiam sa stiu ce imi vor face, vor fi sechele? cum va fi interventia chirurgicala? nu mi se pare normal sa nu spui pacientului asemenea detalii. mai ales ca am semnat un document oficial pe care era specificat ca medicul mi-a explicat IN DETALIU fiecare pas din interventia chirurgicala. practic, asta am semnat, ca stiam tot… insa eu nu stiam. iar acel document semnat ii acopera pe ei, acopera spitalul, iar eu ca pacient nu mai am niciun cuvant in fata lor sau in fata legii.
ma puteam trezi dupa operatie cu sechele serioase, si nu stiam de ce.
binenteles ca am plecat la szeged, unde specialistii te trateaza cu respect, iti vorbesc politicos si profesional, nu doar taie. e plin de pacienti romani acolo, nu doar din jud timis, ci din toata tara.
poate o vizita la judetean ar veni bine in completarea acestui articol, cu siguranta ar fi informatia mult mai complexa.
iar faptul ca pacientii vor o a 2-a, sau a 3-a parere este perfect normal si civilizat. un medic civilizat va accepta asta. parerea mea…
Din cate stiu, Neuromed este centru de diagnoza, nu de tratament. Numele dlui doctor este Ples, nu Plesu, si da, stiam ca el si sotia lui sunt proprietarii acelui centru. N-am zis niciodata ca Neuromed nu e o afacere, ci doar ca au aparatura foarte buna.
Despre altele nu pot sa imi dau cu parerea, nu am fost pacient, nu stiu despre ce e vorba.
mai aveam ceva de spus, legat de fitele si spitalele in strainatate. pacientii romani intalniti de mine in szeged erau toti oameni necajiti, cu probleme si diagnostice grave. nu erau acolo de fite. majoritatea au venit acolo dupa ce au avut experiente neplacute sau tratamente nepotrivite in spitalele din tara.
am cunoscut oameni nevoiti sa incerce la spitale in Austria, Ungaria, Germania, Franta .. tocmai pt ca in Romania nu erau solutii pt diagnosticele lor. sau primeau diagnostice gresite, tratamente gresite.
intr-adevar… avem si fitosi, dar … sa nu generalizam
Nebuloasa, am spus ca diagnosticul se da la Neuromed, dar tratamentul e la spital. nu am spus ca tratamentul se aplica la Neuromed 😉
am fost de acord cu dotarile performante de la Neuromed, multumesc pt sublinierea acestui lucru.
iar mai departe, nici nu iti doresc sa devii pacient.
Eu am zis doar ca e nevoie sa cautam intai langa noi si abia apoi sa mergem la altii. Am avut si eu destui prieteni care au mers la Szeged, au fost diagnosticati gresit si le-a fost pusa viata in pericol, deci sa nu ne mai uitam la medicii de acolo ca la Dumnezeu.
corect, asa ar fi normal. tema asta e extrem de subiectiva, mai ales pt cei ce au avut experiente deja….
eu am avut o experienta negativa in Ro, si una pozitiva in HU. Daca ar fi sa zic pe scurt, Neuromed e un centru de diagnosticare imagistica bun, insa din pacate diagnosticarea nu e suficienta. Tratamentul, la spitalele noastre, poate fi in multe cazuri la pamant. Din aceasta cauza, pt mine “Dumnezeu” cum spui tu, a fost, si va fi Dr. Barzo Pal http://www.realitatea.net/mii-de-romani-prefera-sa-se-trateze-in-spitale-din-ungaria_115231.html
Ma bucur sa aflu de Neuromed, poate mai avem o sansa la servicii medicale normale si la noi. Nu stiu cum e in Timisoara, dar, din ce stiu eu, in Bucuresti situatia e jalnica atat la stat, cat si la privat (si vorbesc atat din experienta proprie, cat si din alte cazuri din familia mea – cam multe si cele mai multe nefericite, din pacate). Nu ii desconsider pe medicii romani catusi de putin, stiu ca multi din ei sunt capabili si, din nefericire pentru noi, majoritatea pleaca acolo unde isi pot face meseria asa cum merita. Ii inteleg, probabil as face la fel in locul lor. Dar, de cele mai multe ori, iti trebuie un car de noroc si un munte de relatii + recomandari ca sa ajungi la persoana potrivita in timp util. Doar 2 motive pentru care afirm asta:
1. 1997, Spitalul Municipal din capitala: 7 medici diferiti m-au consultat (si a trebuit sa astept la fiecare, desigur). 2-3 ore mai tarziu, am plecat tot fara diagnostic. Si aveam doar o banala gastrita, cum aveam sa descopar dupa alte cateva saptamani de dureri stomacale aproape non-stop, zi-noapte.
2. Dupa ce a fost plimbata la n medici si fiecare i-a dat alt diagnostic si a pierdut cateva luni care ar fi putut s-o coste viata, soacra-mea a ajuns la o clinica din Paris unde intr-o singura zi i s-au facut toate analizele si a fost tratata (dpdv medical si uman) mai bine decat as fi putut spera. Abia dupa ce a avut acel diagnostic clar (cancer mamar) a stiut clar ce are de facut: a facut tratamentul si operatia in Romania si totul a decurs foarte bine. Acum, dupa mai bine de 2 ani, se simte bine, merge regulat la control tot in Romania, e totul ok. Dar fara diagnosticul din Paris cine stie cat timp ar mai fi pierdut cu medici ezitanti, controale de mantuiala si analize pe care prea putini, din pacate, stiu sa le interpreteze si coreleze corect?! Asa ca, pentru o problema medicala serioasa n-as ezita niciun moment sa merg la o clinica din strainatate, mai ales daca in Romania as primi opinii diferite privind diagnosticul.
In privinta nasterilor, de acord, si mie mi se pare o moda / fita, dar fiecare e liber sa procedeze cum considera, la urma urmei.
Claudia, ai patit si tu ca si mine…. si ca multi altii. Sanatate multa iti doresc!
Noi la Cluj am invatat ca lunar CAS-ul are un buget care cand este cheltuit, nu mai sunt compensate analizele. Cel putin asta se intampla la RMN si CT Scans
“Datorita Ivanei (careia ii multumesc pentru comentarii), se ridica o alta intrebare, al carei raspuns il intuim cu totii: ce facem cu diagnosticul corect si cu spitalizarea total improprie? Ne cautam diagnosticul aici si tratamentul in alte tari?”
Scuze in primul rand pentru tonalitate,poate domnisoara era bine intentionata in afirmatie,dar eu unul sunt deja satul de sistemul de sanatate romanesc(mai ales cel de stat)deci mare incredere nu mai am in’specialistii’romani care NU isi asuma niciodata responsabilitati,si pe care colegiu medicilor ii convoaca decat sa mai dea si ei o tuica, ca in rest nu am vazut sa se intimple ceva la cati oameni sunt omorati la propriu .Concluzionand, prefer diagnostic si tratament ‘”afara”macar aia raspund pentru fiecare cent incasat.
Multumesc, Ivana, asemenea! Da, sunt multi patiti ca noi… din pacate
Marius, sunt total de acord cu tine, si nu trebuie sa te scuzi, iti dau dreptate in ce zici. Dupa cate am patit, vazut si auzit, curand nu o sa mai calc in spitale romanesti, mai ales pt probleme grave. Doamne fereste de asa ceva!
singurul motiv pt care nu am fost mai… incisiva cu post-ul meu, a fost pt ca am considerat ca era putin pe langa subiect. Desi am vazut si citit despre interventii de succes ale unor specialisti romani( inclusiv dl. Ples) asta nu justifica aroganta si lipsa lor de transparenta Mai adaugam, lipsa de etica, respect, umanitate fata de pacienti, spitalele prost echipate, mizeria etc. De aceea nici eu nu mai am incredere in specialistii nostri si in unitatile de tratament.
iar is de acord, si imi pare rau ca trebe sa zic asta, cu mita si cu tuica aia… tuica sau alte obiecte. de la infirmiera pana la sefu clinicii si medicu’ de garda, la toti tre’ sa le dai. unii mai au moralitate, daca o pot numi asa, si accepta plicu dupa ce te trateaza.
Apropo de responsabilitate, cred ca ne amintim toti de tragedia din maternitatea in care au ars bebelusi de vii…. eu nu mai tin minte, dar a existat un follow-up? o urmarire penala? o cercetare? sentinte? pedepse?
cred ca dupa explozia media in primele saptamani de dupa, nu stiu ce s-a mai intamplat. Stiu ca se vorbea de concedierea personalului pt iresponsabilitate sau supraveghere incorecta a incubatoarelor, si a unor tehnicieni pt ceva fire electrice, sau ceva de genu. Atat???
Cat despre intrebarea ta, poate cu asta trebuia sa incep, in probleme legate de sanatate normal si ideal ar fi sa fim siguri de orice decizie luam cu privire la medicul pe care il vizitam. Iar cand nu suntem siguri, ne spunem si ne consolam ca o fi bine, ca om avea noroc, cum o vrea Domnu’! asta deja nu mai ii normal.
of, Ivana, ma provoci la niste discutii care nu au loc aici,ca ar fi atatea de spus…btw,in giulesti am fost cu sotia pentru o interventie chirurgicala cu aprox o luna innainte de incendiu,si crede-ma ca nu exista termen de comparatii cu carnajul din oltenia,si chiar nu bat campii.Am stat aproape non stop o saptamana acolo, de ma invatasera si pacientii,dar nu a trebuit sa scot un leu pe medicamente,sau pe mancare.dar deja era o alta lume,cum sa spun.Nu le iau apararea, dar am vazut live acolo cu ce se confrunta, si oamenii sunt depasiti ca personal ,cat despre neglijenta,fiecare trebuie sa fie responsabil pe actiunile lui.Ca tata , sincer iti spun ca i-as lega de masina cu franghia si i-as tiri pana la sighet.Si mai cunosc cazuri de diagnostice puse amboulea(eu sunt unu,suspect de hepatita c,analize pana la dumnezeu ,ca sa nu se confirme)si multe laboratoare cu reactivi expirati(laboratoare mari)…si exemplele pot continua(din pacate cele proaste,ca cele bune sunt muuuuuult mai putine)
pai da, nici eu nu voiam sa intru in detalii. ca sunt multe, horror, de spus.
din pacate.
bine ca sunteti bine…
Sa mai zic ca Spitalul Clinic de Urgenta Judetean din Cluj participa la programul national pentru fertilizare in vitro si embriotransfer demarat de Ministerul Sanatatii in iunie 2011, dar nu are nici acum aparatura necesara pentru anumite cazuri, in speta de infertilitate masculina, in care se impune procedura ICSI (injectarea intra-citoplasmatica a spermatozoizilor)?
mda, si probabil ca informatia aia e pe home page la site (daca au) dar practic nu se intampla nimic, asa-i?
fir-ar ea de organizare…
Nebu, e cu dus-intors. M-am operat recent la ochi, iar medicul in cauza si-a dovedit ‘limitarea’.Problema mea NU este usor de rezolvat, dar exista clinici care POT sa faca mai mult. Am avut parte de servicii exceptionale, am fost extrem de multumita de cum a decurs treaba, rezultatul nu a fost insa total OK.
In acelasi timp in Bucuresti exista o clinica ce pare a fi ceva mai ‘avansata’, iar la turci una care rezolva chestiile pe care romanii nici nu viseaza. Sa nu vorbesc ca, daca m-as opera in State (ceea ce din pacate nu-mi permit, ca nu avem asigurare si nici miile multe de dolari de care am nevoie), sansa de a avea un rezultat corect sunt uriase.
Asa ca, desi exista niste varfuri si la noi, iar clinicile private incep sa fie tot mai OK, avem limitarile noastre. Asa ca, riscand sa fiu numita snoaba, as putea eventual incerca in toamna o repetare a operatiei in Bucuresti sau, poate mai bine, daca ei au macar decenta sa recunoasca ce nu pot face, in Turcia sau Austria sau oriunde exista mai multa experienta in domeniu.
In alta ordine de idei, nu pot decat sa ma bucur ca exista clinica asta in oras, stiu de ei de hat bine si sper ca in timp sa apara tot mai multe si mai bune. Pentru ca sistemul ‘de stat’ este pur si simplu sinistru.
Dojo, stiu ce zici si ai dreptate. sora-mea s-a operat de 3 ori la ochi pana la 16 ani si de fiecare data operatia a fost gresita. Acum ii e teama sa mai incerce, ca sansele de recuperare au scazut la 25%. Evident, cand s-a operat prima oara, sansele erau de 100%, ca nu era o problema chiar atat de grava.
Eu am vrut sa arat ca si noi mergem inspre bine, desi mai e mult pana sa ajungem acolo, dar macar se incearca, iar asta e incuajator.
Absolut. Si faptul ca exista clinici in care nu esti tratat ca un sobolan, e o chestie care nu poate decat sa ne bucure pe toti. Am fost zilele astea pe la mai multe consulturi si chiar am fost impresionata de modul in care am fost tratata. E drept ca mi-am usurat si cardul cu prilejul asta, dar macar ai acces la un serviciu decent.
Un centru bun din Timisoara , despre care vad ca nu ati scris nimic si despre care am auzit si eu (din Hunedoara fiind) , Centru Athena – de pe calea Aradului, unde igiena e igiena iar medicii sunt oameni. In cel mai bun sens al cuvantului .
Cat despre deplasarea la Viena pentru nastere, doar pentru ca acolo merge “vedetele de Romania” si mie mi se pare o mega fitza, cand avem o gramada de centre private in tara. Dar , fiecare om are dreptul sa aleaga unde sa mearga, iar atata timp cat o face pentru bunastarea lui si a familiei lui si mai ales isi permite sa faca acest lucru, nu vad care e problema voastra de “a-l trage de maneca” cu comentariile voastre ca vezi Doamne “e o fitza” .
Suspeiarba, nu aveam cum sa scriu despre Athena daca am mers in vizita la Neuromed.
Suspeiarba, fiica fostului meu director a nascut la o clinica ‘smechera’ (nu stiu daca la Athena, nu vreau sa acuz oamenii aiurea). A avut toata sarcina urmarita la o clinica privata, a cheltuit sinistru de multi bani. Interesant ca nu a observat nimeni ca bebe avea o ‘trebsoara’ la inima, smecherie care cica trebuia sa se vada la cate analize / consulturi etc. a facut. Asa ca a nascut, al mic a fost pe ‘duca’, clinica a decretat ca nu are ce sa faca, s-au plimbat cu ambulanta de la un spital la altul, fiind REFUZATI, ca oricum crapa ala micu, iar ta-su a reusit sa rezolve treaba cu un elicopter (nu vreau sa stiu cate relatii a pus la bataie si ce bani), sa mearga la Targu Mures. Unde, dupa 2 zile, bebe a murit.
Fata in cauza avea vreo 24 de ani, deci iti imaginezi ce ‘frumos’ a fost pentru ea si pentru sotul ei. Nu stiu daca si-a revenit din socul in cauza, nu aud sa fi incercat sa ramana insarcinata din nou.
Asa ca astea NU sunt fitze. Nu stiu cum pot gestiona Athena o ‘urgenta’ de genul asta si foarte probabil ca as sta sa aleg intre ei si o clinica din Ungaria. preturile sunt oricum similare.
Daca sunt atat de buni, nu pot decat sa ma bucur, ca nu as mai umbla de nebuna prin alte tari, dar, daca am chiar un singur ‘fior’ ca e ceva ne-OK cu ei sau ca nu ar putea oferi ingrijire daca e ceva suspect, ies din tara in secunda a doua si caut o clinica mai cu experienta.
Si uite asa ai deschis cutia Pandorei:))
Cumnata-mea a nascut acolo de 2 ori fara probleme, clinica respectiva fiind-ui recomandata la randul ei de cineva care a nascut acolo. Nu zic, probleme sau complicatii apar peste tot , cum se descurca cu ele e problema si politica lor , nu ma bag . Sa stii si tu , ca in 80% din cazuri diagnosticarile le dau aparatele iar doctorii le aproba , sau nu …iar daca pleci in afara tarii , ai la fel de multe sanse sa dai peste doctori romani (asta in tarile invecinate noua)
Aici conteaza foarte mult interesul care si-l dau domnii doctori in timpul lucrului iar din pacate, in romania, un factor important este si “atentia” oferita catre acei doctori ..
Sincer, cand citesc povesti de-astea (http://www.simonatache.ro/2012/03/16/o-poveste-pe-care-ati-prefera-sa-n-o-aflati/), nasterea la Viena nu mi se mai pare deloc o fita…
Recunosc ca n-am mai calcat intr-o clinica de stat (sau spital) de cand aveam 16 ani. Culmea e ca nici la privati nu e tot timpul ok. Desi au dotarile necesare, am constatat ca unii dintre medicii trecuti de o anumita varsta au venit cu tot cu atitudinea de la stat.
Speranta mea sta in medicii tineri, desi stiu ca multi nu au incredere in ei (dar nu stiu de ce, ca eu am avut doar experiente pozitive cu cei tineri).
Foarte interesant subiectul dar nu as fi in totalitate de acord cu cele spuse de d-nul doctor. De ce nu au romanii incredere in medici, pentru ca in functie de banii dati la anumiti medici primesti informatiile detaliate sau nu. Nu vorbesc prostii, chiar zilele astea discutam cu mai multe mamici care au avut neplacerea de a se intalni cu o doamna doctor din Odobescu de la sectia de PRematuri care “stie” sa discute cu mamicile astfel incat sa le sperie de moarte, desi copilul are banalui icter doar ca sa primeasca mai multi bani si in functie de banii primiti stie sau nu sa isi schimbe atitudinea. Asta e adevarata problema, pe langa faptul ca mergi cu sacosa de pastile dupa tine. Nu mi se pare corect ca daca un medic e pun pe o functie sa iti vorbeasca in functie de mita primita. Pana la urma suntem toti oameni si poate ca unii dintre noi chiar nu au bani ca sa bage in buzunarele medicilor. DA sunt si medici de exceptie cu jos palaria pt ei, pentru cei care nu au uitat ca sunt oameni inainte de doctori si majoritatea negustori. Oricum la clinicile private din ro ai un alt respect din partea acelorasi medici care lucreaza si la stat si nu ar avea curaj sa iti ceara vreun ban, ar fi si culmea la preturile date de clinici.
si eu am fost diagnosticata acum 3 ani tot la Neuromed printr-un RMN cu o tumora pe creier, un neurinom de acustic, dar am ales sa fiu operata in Germania, dupa ce un neurochirurg de la Judetean mi-a zis ca si ei opereaza astfel de tumori dar cu sanse de 50-60% reusita…
In Germania reusita operatiei a fost de 100% dupa 10 zile de internare am revenit acasa, iar dupa 3 luni mi-am reluat serviciul
Multumesc, doctorului Ples ,pentru profesionalismul si daruinta sa, pentru precizia sa, de a pune corect diagnosticul. Cind eram disperata, deoarece nimeni nu ma informa corect, a fost singura speranta, de a primi informatii bine documentate,prompte . Multumiri din inima.
De la neuromed venim si vreau sa spun ca sint oameni de 2 lei in clinica asta iar anestezista Anelora Gruneantu este cea mai imputita si scirboasa din acea clinica, un om fara suflet si fara scrupule nici chiar fata de copii fie ei si bebe , clinica sistem privat pe ideea facem ce vrem si nu ne intereseaza decit banii.
Am văzut după 2 ani comentariile dvs. Domnule sa u doamna NIMENI. Urate și cel mai probabil copilul dvs nu a primit anestezie ca era răcit mâncat sau în afară programului. Sau , în cel mai rău caz, cam sper sa nu fie cazul ar fi fost extrem de riscanta
Oricum ar fi sper ca problema de sănătate sa se fi remediat ca sa nu fim nevoiti sa ne mai vedem vreodata. Și din punctul meu rămâneți așa cum v-ati prezentat. NIMENI. NU am avut incidente legate de anestezii în 10 ani. M-a ajutat Dumnezeu și am refuzat cazurile care am crezut ca pot muri pt. Ca nu suntem spital cu Terapie Intensiva deși am dat anestezii similare kn cadrul spitalului. Păcat ca nu înțelegeți dar fiecare om are o părere a lui. Și va doresc sănătate copilului.
Doamna doctor, nu cred ca trebuie sa puneti la inima. Imi pare rau ca pe pagina mea cineva a incercat sa va puna la indoiala profesionalismul, dar anonimii sunt anonimi si trebuie ignorati
Mulțumesc pt raspuns. Sănătate și felicitări pt. Inițiativa de a se discuta deschis despre sănătate în sectorul privat.
Caut de multa vreme informatii despre dr.Barzo Pal si abia aici am gasit mentionat acest nume. Ivana, as putea cere detalii despre operatie?