Paradoxul sistemului sanitar romanesc

Vineri am fost in vizita la sediul Neuromed din Timisoara, vizita programata cu Bloggeri la schimb. N-o sa va povestesc despre cat de bine dotati sunt cei de la Neuromed, nici despre serviciul lor de ambulanta (care cuprinde 10 unitati, iar 9 dintre ele sunt dotate pentru urgente zero – adica urgentele alea cu pacienti grav bolnavi), ci despre uimirea pe care am trait-o cand domnul doctor Ples ne-a povestit niste lucruri care se intampla in sediul lor.

Am vorbit foarte mult despre increderea (inexistenta a) romanilor in serviciile medicale de la noi din tara, chiar daca aparatura este de ultima generatie si medicii sunt extrem de bine pregatiti. In opinia dlui doctor, exista doua mari probleme in mentalitatea pacientului roman. Prima ar fi ca romanii pun la indoiala diagnosticarea facuta de un medic din Romania si a doua e interpretarea diagnosticului, in sensul ca un pacient va face tot posibilul sa afle o a doua, a treia, a cincea parere care sa ii spuna ca nu are o boala grava. Asa e, nimeni nu vrea sa afle ca are cancer.

Paradoxul despre care vorbesc in titlu este urmatorul: romanii fug de medicii romani, iar medicii romani (de la Neuromed) fac training-uri de utilizare corecta si eficienta a aparatelor de tip CT (computer tomograf) si RMN pentru medicii din tara si strainatate. Cu alte cuvinte, ii invata sa utilizeze la maxim tehnologia de care dispun in spitalele care au asemenea aparatura.

Desigur, tot dl. doctor a spus la un moment dat ca nu e deloc normal ca in spitalele romanesti sa fii nevoit, ca pacient, sa vii cu medicamente si pansamente de acasa si ca va mai trece multa apa pe Bega pana cand lucrurile normale se vor intampla si in spitalele noastre, asa ca dansul nu ar putea sa spuna exact ce anume poate sa faca el, ca si director de spital, sa creasca increderea in serviciile pe care Neuromed le pune la dispozitia pacientilor.

Tot ce pot eu sa spun acum, dupa ce am vazut tehnologia de acolo, e ca sper sa nu am nevoie prea curand de serviciile lor, insa, daca va fi necesar, o sa merg acolo linistita ca sunt oameni atat de bine pregatiti incat viata mea se afla pe maini bune.

Cel mai important lucru pe care l-am invatat vineri a fost asta: mamografiile sunt decontate de CAS. Deci fuga la doctor, doamnelor.

LE Datorita Ivanei (careia ii multumesc pentru comentarii), se ridica o alta intrebare, al carei raspuns il intuim cu totii: ce facem cu diagnosticul corect si cu spitalizarea total improprie? Ne cautam diagnosticul aici si tratamentul in alte tari?


40 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *