Branding, rebranding si importanta unui logo
|De multe ori ne-am trezit cu totii in fata unor nume sau logo-uri de companii care, pur si simplu, nu se incadrau de niciun fel in ideea de comunicare. Culori alese prost, asocieri nefericite de cuvinte, incadrare aiurea in materialele promotionale.
Din punctul meu de vedere, o companie ar trebui sa aiba un manual de brand. E imperios necesar sa stii unde pui un logo pe un tricou, cum comunici numele companiei intr-un spot radio, ce se intampla atunci cand faci parteneriate si cum se comporta acestea. Da, e de lucru la un manual de brand, dar merita cu varf si indesat.
Seed, compania care a construit si reconstruit cateva branduri romanesti, organizeaza a patra editie a concursului “Cel mai promitator brand romanesc“. Asta inseamna ca o companie, de orice fel ar fi ea, ar putea beneficia de cunostintele celor de la Seed in a-si reorganiza toata treaba asta despre comunicare. Care comunicare incepe, fara indoiala, cu un nume bun si un logo pe masura.
Campania a inceput deja in 14 martie si se incheie pe 31. Pe data de 4 aprilie vor fi anuntati castigatorii, iar eu va indemn din tot sufletul sa participati. Gasiti toate informatiile aici.
Sa aveti bafta si sa nu uitati: am trai intr-o lume mai buna daca i-am lasa pe cei care se pricep sa faca tot ceea ce se pricep.
Tweet
Citesc si subscriu spuselor tale cu amaraciunea realitatii acestei tari fetide. O tara in care importanta lui “logo” este pervertita importantei lui “logoree” ca deh’, costa bani un brainstorming sa iasa ceva definitoriu pt. mine ca entitate comerciala da’ e mai ieftin sa fac lobby cu 5-10% comision ca unealta de schimb.
Sunt anteprenor de la 22 de ani si 10 ani mai tarziu ma gasesc dupa nici-nu-mai-stiu cate contracte cu Statul. E inutil sa evidentiez “costul” acestor contracte. Exceptand marile multinationale unde existe notiunile de cultura organizationala si unde necesitatea totemica spre a fi asociat imperios neceser cu ceva, in restul mediului de afaceri este o letargie totala acest subiect pe fondul realitatii ca IMM-urile ce alcatuiesc nucleul dur de contributie la Bugetul Statului sunt impovarate cu atata fiscalitate excesiva si birocratie si lipsa de creditare si lipsa de garantare incat delimitarea de ceilalti jucatori de pe piata de profil a fiecaruia devine un moft mult prea luxos.
Regretabil dar asta este si ramane Romania. Iar si mai regretabil ca retinele si timpanele ne sunt violate zilnic de imagistica si simbolistica infecta audio-vizual si-n scris, simulacre ingamfate de advertising lipsite de tot bagajul de emotie artistica ce produce efectul cel mai puternic in perceptia celui target-at. Dar deh’, cine dracului sa le spuna acelor imberbi creatori de imagine ca si latrina in sine poate cadra intr-o imagine, problema e cine si de ce s-ar uita la ea?!