Ce-ar trebui să înțeleagă partidele din politica de Facebook

shutterstock_325337726O parte dintre noi sunt supărați azi. Că primarii aleși nu-s ăia pe care i-am dorit, că am vrut o prezență mai mare la vot, că am fi bine ca lucrurile să se schimbe repede în țara asta.

Numai că noi, ăștia, supărații, suntem puțini. În jurul meu azi nu se vorbea despre alegeri, nici chiar în tramvai. Asta pentru că erau mulți tineri la ora aia, iar politica nu-i interesează. Faptul că a alege un primar nu ține de politică e un detaliu minor pe care tinerii cu drept de vot nu se obosesc să-l rețină. Tot ce știu e că se face prea mult zgomot. Pe Facebook, prin ziarele online, prin adwords, adică în locurile în care ei stau mai tot timpul. Un zumzet nebun, care începe cu câteva luni înainte de alegeri și se termină brusc în seara în care se închide secția de votare. Postări cu duiumul, declarații de toată jena, poze la mătură, rahat aruncat către alții, lipsă crasă de logică.

Domnilor și doamnelor, ei nu vă mai vor așa, ulii disperați care să tragă de ei. Așa că aleg să vă ignore complet. Nu e lipsa de civism, nu e lipsă de cunoștințe despre ce înseamnă să fii un bun cetățean. E doar lehamite. Aleg un concert, un film, o plimbare în parc. Aleg orice, numai să nu vă mai vadă pe voi: infatuați peste măsură, plini de voi pentru nerealizările voastre, vorbindu-le ca unor proști, mințindu-i în față. Nu le mai pasă pentru că, orice-ar alege, nu se schimbă nimic, nici măcar în punctele esențiale.

Dac-aș fi în locul vostru, m-aș duce prin facultăți, să stau de vorbă cu ei. Aș bate toate concertele tari de vara asta, fără pliante în mână, și i-aș întreba ce i-ar face să meargă să voteze. Aș sta de vorbă cu fiecare tânăr și aș încerca să-l conving să meargă să voteze. Aș fi un cetățean bun înainte să fiu politician, aș încerca să-mi ascund lăcomia din ochi măcar pentru o vreme. Știu și ei că nu vă pasă, dar aș lua lecții de actorie măcar pentru mimarea interesului.

O să ajungeți să aveți la urne 10% dintre români. Cât or mai trăi și ăia. Așa că zic să nu vă mai chinuiți cu Social Media, că nu prostiți pe nimeni în două luni de campanie. Dacă vreți, cu adevărat, să fiți remarcați, implicați-vă pe bune. Fiți voluntari (fără poze). Donați (fără PDF de la extrasul de cont). Faceți curățenie în fața blocului. Strângeți gunoiul de pe stradă. Conduceți regulamentar pe șosele. Faceți toate astea și veți fi remarcați, însă doar dacă le faceți pe bune.

Știu, sunt naivă. Întotdeauna am fost. Doar că mi-e teamă că țara asta nu mai iese niciodată din mocirla asta groasă și densă care nu se mai usucă odată. Sunt speriată de procentul mic de tineri care au fost la vot și nu vreau să-i mai văd pe cei care tânjesc după comunism că aleg pentru noi. Și vreau să fac ceva să schimb asta, dar nu știu ce, simt că nimeni și nimic nu-i mai mișcă pe copiii ăstia.

Dacă noi toți am face ce am zis mai sus, dacă ne-am implica cu adevărat în viața comunității, țara asta n-ar mai avea nevoie de politicieni, ne-am descurca singuri. Pentru asta, însă, trebuie să dispară meltenismul. Iar ultimele excursii prin țară mi-au arătat că nu e nici pe departe pe cale de dispariție.

Om trăi și om vedea. Dar sper din tot sufletul ca la toamnă, la parlamentare, să ieșim mai mulți la vot. Pentru asta, o să întreb fiecare tânăr pe care îl întâlnesc ce l-ar face să vină la vot. Iardacă voi avea o concluzie, o voi împărtăși și aici.

Foto: Voting by Shutterstock


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *