Webstock 2010 – experienta

Si am fost si la Webstock. Inca de la prima editie mi-am dorit sa ajung si eu, odata, sa vad floarea online-ului romanesc. Au fost multi care au lipsit de acolo, semn ca vremurile sunt in continua schimbare.

O sa incerc sa sintetizez, pentru ca o zi de Webstock se traieste, nu se scrie. E imposibil de relatat tot ceea ce s-a intamplat. Prezentarile, organizarea, oamenii prezenti, totul a fost mult, prea mult pentru a putea fi pus pe hartie virtuala. Daca a fost bine sau rau, nu-s eu in masura sa judec. Eu am simtit ca n-am facut degeaba drumul pana la Bucuresti si inapoi, in aceeasi zi.

Prima prezentare pe care am prins-o cap-coada a fost cea a lui Marco Kind, CEO la Vodafone. Carismatic si funny, ne-a vorbit despre abordarea retelelor sociale de catre Vodafone. A fost un punct de vedere al unei companii (noi suntem deschisi, raspundem tuturor solicitarilor, incercam comunicarea deschisa cu clientii etc), care, mai apoi, am inteles ca a fost facut praf de catre prezentarea Lidiei Solomon, director de comunicare din cadrul aceleiasi companii. Dar sa nu fim rai, au fost altii inaintea mea.

Dupa Zoli Herczeg de la Microsoft (a carui prezentare o cam stiam destul de bine) si Vlad Stan (ah, ce rau imi pare ca nu l-am vazut pe scena), am picat la fix, dupa pauza de tigara pe care mi-o luasem de capul meu, ca sa vad prezentarea lui Dragos Manac. Pe langa faptul ca am ras pana mi-au dat lacrimile, prezentarea lui Dragos m-a facut sa inteleg niste chestii pe care le mai auzisem, dar pe care nu le-am luat foarte mult in seama: sa nu ne bazam toate strategiile noastre pe Social Media, mai ales pe Facebook. Of course, a fost un domn care si-a exprimat nemultumirea pe Twitter, vizavi de ceea ce a zis Dragos. Pe refresh.ro se pot vedea atat prezentarea cat si malitiosul tweet.

Dupa pauza de masa, am cam combinat conferintele. De la Connections la Communication si invers, ca de Concepts nu eram foarte interesata. Am asistat la prezentarea lui Bobby Voicu (carismatic si pertinent, ca de obicei), prezentare in care ne-a spus aceleasi chestii pe care mi le spune si mie de cand il cunosc: pentru Social Media tre sa ai curaj si sa nu-ti fie teama de ridicol.A, si, poate, cea mai importanta chestie dintre toate, Bobby a fost imbracat in costum 😉

Iesind afara pentru o mica pauza (nu de alta, dar Andreea Catu, de la Avon, m-a plictisit infiorator), am aflat ca sectiunea Communication are parte de actiune la propriu, unul dintre participanti avand o mica altercatie verbala cu Cornel Cojocaru, un director de comunicare de la BCR. N-am fost acolo, nu pot sa comentez. Insa m-am intors in sala de Connections, la timp pentru prezentarea Bogdanei Butnar, o faina de femeie care scoate aur din gura. Puteti sa ii urmariti prezentarea aici, cu siguranta va veti da seama de ce toata lumea a aplaudat frenetic la final.

Andrei Rosca nu avea o prezentare care ma interesa foarte tare si am plecat din nou in cealalta sala, unde Ioana Manoiu se pregatea sa ne povesteasca despre campaniile GMP. Dupa ce i-am vazut pe toti cei din jur nerabdatori, marturisesc ca aveam niste asteptari foarte mari. Si m-am desumflat. Pentru ca n-am aflat nimic nou. Ni s-a spus ca “bloggerii e si ei oameni”, ca “bloggerii nu sustin companiile”, ca “Twitterul functioneaza atunci cand il folosesti corect” (jur ca asta ni s-a spus), adica niste generalitati care, in nici un fel nu s-au apropiat de studiile de caz pe care le asteptam cu nerabdare.

Sala de la Connections promitea polemici, asa ca, am urmarit cu interes prezentarea lui Mihai Dragan, care, la final, a fost usor pus in dificultate de Alin Zainescu: “Ne-ai prezentat date, dar nu ne-ai aratat nimic concret.” Deh, mie mi-a placut, lui Mihai nu prea. A urmat Ionut Oprea, care a prezentat niste grafice facute de Standout pe care le mai vazusem cu alte ocazii. Personal, as vrea sa stiu de ce Ionut nu mi-a raspuns la salut cand ne-am intalnit. Nu m-o fi recunoscut, asa, tunsa scurt…

Astea au fost prezentarile, cele la care am participat. Experienta Webstock? Minunata. Manafu e controversat, dar isi stie treaba, asta nu poate contesta nimeni. A adus 700 de oameni, i-a tinut tintuiti pe scaune, a facut slalom dintr-o sala in alta pentru a se asigura ca totul e bine. Si a fost. A zambit, a povestit, si-a facut timp pentru toata lumea, iar eu ii multumesc pentru invitatia la eveniment.

PS: felicitari pentru Cosmin Tudoran, Cassa Loco si Trilulilu, care au castigat la sectiunea viral pentru videoclipul piesei #Lamall; felicitari, de asemenea, pentru Lorand Minyo si Ruben, care au castigat cu UTweet.

PS2: despre laitmotivele acestei conferinte (out-sourcing si “Facebook a murit”), intr-un articol urmator.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *