Sibiu, spectacole, spectatori, teatru si concluzii

Aseara s-a terminat editia a 18-a din Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Unii zic ca au fost editii cu spectacole mai bune si mai multe. Eu zic ca daca ai in acelasi festival teatru japonez, trei spectacole marca Silviu Purcarete(si nu oricare, ci Faust, D’ale carnavalului si Metamorfoze), Claire Cunningham si Pal Frenak, nu are cum sa fie o editie nereusita.

Dar nu vorbim despre asta, ci vorbim despre Sibiu si despre cum sibienii nu stiu sa isi aprecieze festivalul. Stiu, o sa-mi sara multi in cap, dar imi asum tot ceea ce scriu aici, pentru ca indiferenta sibienilor m-a umplut de spume si mi-a intarit concluzia la care ajunsesem de multi ani: nu le pasa, nu-i intereseaza. Desigur, nu e vorba de cei 10% dintre ei care chiar se mandresc ca asa o manifestare de cultura se intampla in orasul lor si nu pierd nicio ocazie pentru a viziona spectacolele din sali.

Majoritatea sibienilor au fix aceeasi atitudine pe care am intalnit-o la receptionera din hotel Ibis, care hotel mi-a fost gazda pe durata festivalului: “Nu-s satula de astia din hotel, sa mai merg si la spectacole? Pai fac astia spectacol destul aici.” Intr-adevar, sa zambesti unei Rodica Mandache dimineata, la micul dejun sai sa vezi cum isi beau cafeaua actorii teatrului japonez, nu e chiar o bagatela. Dar sa pierzi sansa de a o vedea dansand pe Claire sau un spectacol de magie acrobatica, asa ca al Voala Project, mi se pare impardonabil.

Ceea ce e si mai trist, e ca acesti sibieni iau totul de parca li se cuvine. Faptul ca Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana in 2007 nu li se datoreaza, caci sunt exact niste oameni pe care poti sa ii nominalizezi si care au facut ca asta sa fie posibil: Constantin Chiriac, Cristi Radu, Klaus Johannis si inca vreo 3-4 de prin consiliile locale si din TNRS. Nu sibienii care au injurat non stop atunci cand orasul a intrat in reconstructie.

As vrea sa le arat sibienilor care ma citesc niste fotografii ale zilei de sambata, asa, sa vada macar putin din ce-au pierdut. Eu stiu ca e inutil gestul meu, dar poate macar unul isi va revizui atitudinea fata de aceasta explozie de bucurie care este Festivalul International de Teatru de la SIBIU.

Doamnele de pe pietonala Balcescu


Spectacolul de circ de la Casa de Cultura – AnonimiiPerla Neagra – spectacol al Emiratelor Arabe Unite


Cine stie, poate la anul….

*credit foto: Scott Eastman|FITS 2011


50 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *