Experientele capitalelor culturale impartasite la Timisoara

Se spune ca orasele romanesti ce si-au exprimat dorinta de a candida la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021 se lupta in acest moment: care are proiectul cel mai cel, care are evenimente culturale mai mari si mai falnice. Ei bine, nu exista nicio lupta. Nu din punctul meu de vedere sau al oricarui cetatean locuitor al acestor orase. Cateodata simt ca lupta asta se da doar intre primari (uneori), intre ministri sau intre cativa oameni din presa, prea zelosi.

In primul rand, cred ca ar trebui sa lamuresc inca o data ce inseamna, in acest moment dorinta de a candida la CCE 2021, caci pana in acest moment doar asta e: o dorinta. Nu exista o finala, asa cum au titrat unele ziare, inca nu e nimic oficial. Orasele, cele care simt ca pot face fata provocarii, se straduiesc acum sa gandeasca proiectul pe baza caruia vor candida. Candidatura se depune abia in 2015, decizia finala urmand a se lua in 2016. Deci, pana acum nu putem vorbi de o finala, ci doar de intentii, exprimate clar de Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Craiova, Alba Iulia, Oradea, Brasov, Targu Mures si Sfantu Gheorghe. Niciunul dintre aceste orase nu si-a depus candidatura inca si sper ca toata lumea sa priceapa acest lucru, ca-s satula de tot felul de articole in care se vorbeste despre “orasele candidate”.

Treaba asta cu capitala culturala e complicata rau. In primul rand, toate reperele noastre se indreapta spre Sibiu, singurul oras din Romania care a obtinut acest titlu, in 2007. Diferenta dintre acum si atunci e ca Sibiul a fost oras invitat si nu a trecut prin procesul de selectie standard, asa ca reperele pot fi folosite doar pentru a invata despre ce inseamna sa ai o administratie locala capabila sa sustina 110% un proiect benefic pentru oras.

Cam despre asta a fost vorba la intalnirea de astazi de la Consiliul Judetean Timis, cu experti in construirea de proiecte pentru capitale europene: Urlich Fuchs – Director general adjunct al programului Marsilia-Provence Capitala Culturala Europeana 2013, Neil Peterson – Directorul Companiei de consultanta Inside Track si fost expert implicat in programul Liverpool Capitala Culturala Europeana in 2008 si Rolf Noras – Directorul Departamentului de Cultura al Primariei din Stavanager si fost Director de Strategii in cadrul Fundatiei Stavanger Capitala Culturala Europeana in 2008. Oameni care si-au pus pe tava experienta, au dat sfaturi si au incercat sa invete audienta (prea putina pentru un eveniment atat de important, desi deschis publicului larg) un lucru esential: tine de noi, locuitorii fiecarui oras care intentioneaza sa-si depuna candidatura pentru CCE 2021, sa sprijinim tot ceea ce autoritatile locale si Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana fac pentru a scoate la lumina un proiect invingator.

Conferinta timisoara Capitala Culturala Europeana 2021

Ca vrem ca Timisoara sa fie capitala culturala am inteles, insa marea provocare nu e sa obtii acest titlu, potrivit lui Ulrich Fuchs, ci sa implementezi la milimetru proiectul propus. Nu e de ajuns sa propui un proiect imbatabil, care arata minunat pe hartie, dar sa nu gasesti resursele pentru realizarea lui, lucru care, se pare, s-a mai intamplat. Rar, dar e o capcana in care se poate intra foarte usor.

Un alt lucru important e sa-ti cunosti avantajele. Acum cativa ani, intr-o discutie cu domnul Constantin Chiriac, aflam de la dansul ca unul din marele avantaje ale Timisoarei e faptul ca are raul Bega care trece prin oras si ca se poate construi un proiect care sa-l exploateze la maximum: ca loc pentru spectacole, festivaluri, incarcatura istorica si emotionala, loc de promenada, orice altceva s-ar putea gandi. Rolf Noras dadea ca exemplu orasul Linz, care, in timpul in care isi gandea proiectul de candidatura, dorea sa promoveze o idee care spunea cam asa: “Linz, de la oras industrial la oras cultural.” Sfatul expertilor a fost ca in niciun caz sa nu minimizeze importanta avantajului de a avea un oras industrial, mai ales ca multe alte orase aflate in competitie s-ar bucura de un asemenea avantaj, ar insemna ca investitiile in zona sunt mai mari decat in alte parti, deci se gasesc bani si pentru cultura.

Am plecat de la conferinta de azi cu un singur gand: in primul rand eu trebuie sa-mi sustin orasul. Sa am incredere si in cei care lucreaza in Asociatie, si in ceea ce exista deja aici pe plan cultural. Sa fiu activa, sa sustin in cel mai simplu fel aceasta candidatura: platind bilete la spectacole, fiind prezenta acolo unde e nevoie de mine. Orice timisorean poate sustine viitoarea candidatura prin mai putine vorbe si mai multe fapte, prin mai putine plangeri si mai multa rabdare. Stiu, nu e usor, cateodata si eu sunt mai vocala decat ar trebui sa fiu, dar felul in care oamenii de la Asociatie isi fac munca imi aduc increderea ca suntem pe directia care trebuie.

Si va las cu un exemplu: in Manchester si Birmingham s-a facut la un moment dat un studiu printre locuitorii oraselor, sa spuna care oras e al doilea, ca marime, al Marii Britanii. Cei din Birmingham au spus ca Birmingham, cei din Manchester au spus ca Manchester. Niciunul dintre orase nu avea locuitori care sa creada ca orasul lor e cel mai cel.

Totul tine de vointa si dedicare. Si daca noi nu credem in noi, cine sa faca asta in locul nostru?


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *