Ideo Ideis 2012 – Competitia (1)

Cea mai importanta parte a festivalului Ideo Ideis, competitia, a inceput ieri (duminica). In total, sunt 9 trupe de teatru inscrise in concurs, 9 trupe de liceeni care vor sa arate ca stiu, pot si vor sa faca teatru. As vrea sa va spun de la bun inceput ca absolut toti cei ce se urca pe scena acestui festival merita aplaudati, pentru ca se munceste intens. Nu ajungi usor sa fii selectionat pentru competitia Ideo, iar spectacolele selectionate sunt cele mai bune dintre cele mai bune. In plus, e vorba de copii, copii care au curaj sa fie altfel, sa faca altceva, sa isi doreasca altceva, sa spere altceva de la viitorul lor.

Fara sa ma mai intind mult, iata despre ce a fost vorba in prima zi a competitiei.

“Noi”, Constanta – “Visul unei nopti de vara”, W. Skakespeare

Chiar din primul moment mi-am dat seama ca o sa asist la o productie de teatru, nu doar la un spectacol. “Visul” lui Shakespeare a avut de toate: film, muzica, dans, teatru pur si, mai presus de toate, frazare de Shakespeare, pronuntia aia specifica textelor shakespeariene pe care multi actori se straduiesc s-o invete, dar foarte putini reusesc s-o stapaneasca. Dansurile au fost, pe alocuri, atat de bune incat ma gandeam ca acesti copii ar putea s-o ia si in directia dansului, nu doar in a teatrului, atat sunt de talentati si de capabili sa transmita text, idee, sentiment, tot ceea ce ar trebui sa se intample atunci cand vezi un spectacol de teatru. Iar lucrul care mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca niciunul dintre ei n-a avut tendinta de a iesi in evidenta, de a incerca sa para mai bun decat colegii lui. S-au sustinut, s-au incurajat din priviri, din zambete si au invins impreuna niste emotii care ar fi putut sa le afecteze mult prestatia. Dupa spectacol am reusit si sa stau de vorba cu o parte dintre ei, iar concluzia e ca ma sperie maturitatea lor, capacitatea de intelege teatrul, cartile, oamenii, spiritul de echipa si alte lucruri “pentru oameni mari”.

“Drama Club”, Botosani – “Ssst!” (adaptare dupa Imblanzirea scorpiei – W. Shakespeare)

Veselie, asa as putea caracteriza, intr-un cuvant, spectacolul celor de la Drama Club Botosani (pe care o sa am ocazia sa-i vad si la Toamna Oradeana, cu un spectacol invitat in festival). Cred ca la toate spectacolele de pana acum m-a uimit acuratetea cu care acesti copii isi interpeteaza rolurile, seriozitatea cu care trateaza actoria, implicarea si bucuria pe care o traiesc jucand. Textul a fost clasicul Shakespeare, fara modificari mari (exceptie facand scena de la final, aceea in care Catarina trebuie sa demonstreze supunere in fata lui Petruchio – jucat admirabil de Andrei Redinciuc, scena care a fost scoasa de tot). Mi-a placut mult-mult, jocul lor, felul in care au jonglat cu decorurile – trebuie sa stiti ca regulamentul spune ca o piesa trebuie sa aiba maxim o ora, deci e o munca titanica sa gasesti si sa pui in scena texte grele, cu decoruri potrivite – felul in care au transmis ceea ce au jucat. Cred ca sunt niste candidati seriosi la trofeul pentru cel mai bun spectacol.

“Brainstorming”, Bucuresti – “7 dintr-o lovitura”, de Lia Bugnar

Excelent. Asta pot sa spun despre ceea ce au facut acesti actori. Da, actori, nu copii-actori. Au jucat impecabil un text care li s-a potrivit ca o manusa. Au ridicat publicul in picioare, inclusiv o parte din juriu. A fost sublim sa-i revad, dupa ce anul trecut ma impresionasera cu un alt spectacol deosebit, in care il remarcasem pe Vlad Balan. Ei bine, anul acest au fost mult mult mult mai buni. Cred cu tarie ca ar putea sa mearga ca spectacol invitat oriunde, in orice teatru din tara sau din Bucuresti. Oriunde, va zic. O sa stau cu ochii pe ei si voi anunta unde vor juca acest spectacol (pentru ca sunt sigura ca se va intampla asta), in mod sigur sunt teatre care vor vrea sa ii aiba pe scena.

De ce functioneaza Ideo Ideis atat de bine? Pentru ca aici se respecta reguli, cu strictete. Regula spune ca spectacolul nu trebuie sa depaseasca o ora (regulamentul zice 50 de minute, dar, daca se anunta, se mai pot acorda 10 minute). Drept urmare, ieri s-au luat doua decizii grele, dureroase, dar care au trebuit luate: trupa “Brainstorming” a fost descalificata pentru ca a depasit timpul alocat spectacolului, cu 30 de minute. Poate ca juriul si organizatorii ar fi fost mai indulgenti daca cei din trupa ar fi anuntat ca spectacolul va dura mai mult. Asa, n-au spus nimic, iar cel mai bun spectacol de pana acum a fost descalificat. Ca asa e corect.

O a doua decizie foarte dureroasa a fost luata in ceea ce priveste trupa “Noi” din Constanta. Ei au anuntat ca vor depasi timpul alocat, cu 10 minute, dar apoi le-au depasit si pe acestea. Nu au fost descalificati, dar au iesit din cursa pentru cel mai bun spectacol, urmand sa fie jurizati doar pentru celelalte categorii. Ca asa e corect.

Invatam aici, cu totii. Sa ascultam, sa vorbim, sa toleram, sa fim o echipa, sa respectam reguli, sa radem, chiar sa plangem. M-a durut sufletul aseara, cand am aflat ca Brainstorming au fost descalificati. Juriul era la fel, toti membrii erau cu o durere mare in suflet, care se citea pe chipurile lor. Au vorbit o ora, la masa, despre asta, ii auzeam spunand cat de greu au luat decizia asta, dar, totusi, cat e de important sa respecti regulile aici, unde se face educatie alternativa.

Cuvintele ma parasesc, incet, superlativele mi se termina, dar acest festival e altceva, cu totul altceva. Si nu pot sa cred ca maine se termina deja.

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

Credit foto: Adi Bulboaca | Ideo Ideis 2012


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *