Ideo Ideis 2012 – Competitia (1)
|Cea mai importanta parte a festivalului Ideo Ideis, competitia, a inceput ieri (duminica). In total, sunt 9 trupe de teatru inscrise in concurs, 9 trupe de liceeni care vor sa arate ca stiu, pot si vor sa faca teatru. As vrea sa va spun de la bun inceput ca absolut toti cei ce se urca pe scena acestui festival merita aplaudati, pentru ca se munceste intens. Nu ajungi usor sa fii selectionat pentru competitia Ideo, iar spectacolele selectionate sunt cele mai bune dintre cele mai bune. In plus, e vorba de copii, copii care au curaj sa fie altfel, sa faca altceva, sa isi doreasca altceva, sa spere altceva de la viitorul lor.
Fara sa ma mai intind mult, iata despre ce a fost vorba in prima zi a competitiei.
“Noi”, Constanta – “Visul unei nopti de vara”, W. Skakespeare
Chiar din primul moment mi-am dat seama ca o sa asist la o productie de teatru, nu doar la un spectacol. “Visul” lui Shakespeare a avut de toate: film, muzica, dans, teatru pur si, mai presus de toate, frazare de Shakespeare, pronuntia aia specifica textelor shakespeariene pe care multi actori se straduiesc s-o invete, dar foarte putini reusesc s-o stapaneasca. Dansurile au fost, pe alocuri, atat de bune incat ma gandeam ca acesti copii ar putea s-o ia si in directia dansului, nu doar in a teatrului, atat sunt de talentati si de capabili sa transmita text, idee, sentiment, tot ceea ce ar trebui sa se intample atunci cand vezi un spectacol de teatru. Iar lucrul care mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca niciunul dintre ei n-a avut tendinta de a iesi in evidenta, de a incerca sa para mai bun decat colegii lui. S-au sustinut, s-au incurajat din priviri, din zambete si au invins impreuna niste emotii care ar fi putut sa le afecteze mult prestatia. Dupa spectacol am reusit si sa stau de vorba cu o parte dintre ei, iar concluzia e ca ma sperie maturitatea lor, capacitatea de intelege teatrul, cartile, oamenii, spiritul de echipa si alte lucruri “pentru oameni mari”.
“Drama Club”, Botosani – “Ssst!” (adaptare dupa Imblanzirea scorpiei – W. Shakespeare)
Veselie, asa as putea caracteriza, intr-un cuvant, spectacolul celor de la Drama Club Botosani (pe care o sa am ocazia sa-i vad si la Toamna Oradeana, cu un spectacol invitat in festival). Cred ca la toate spectacolele de pana acum m-a uimit acuratetea cu care acesti copii isi interpeteaza rolurile, seriozitatea cu care trateaza actoria, implicarea si bucuria pe care o traiesc jucand. Textul a fost clasicul Shakespeare, fara modificari mari (exceptie facand scena de la final, aceea in care Catarina trebuie sa demonstreze supunere in fata lui Petruchio – jucat admirabil de Andrei Redinciuc, scena care a fost scoasa de tot). Mi-a placut mult-mult, jocul lor, felul in care au jonglat cu decorurile – trebuie sa stiti ca regulamentul spune ca o piesa trebuie sa aiba maxim o ora, deci e o munca titanica sa gasesti si sa pui in scena texte grele, cu decoruri potrivite – felul in care au transmis ceea ce au jucat. Cred ca sunt niste candidati seriosi la trofeul pentru cel mai bun spectacol.
“Brainstorming”, Bucuresti – “7 dintr-o lovitura”, de Lia Bugnar
Excelent. Asta pot sa spun despre ceea ce au facut acesti actori. Da, actori, nu copii-actori. Au jucat impecabil un text care li s-a potrivit ca o manusa. Au ridicat publicul in picioare, inclusiv o parte din juriu. A fost sublim sa-i revad, dupa ce anul trecut ma impresionasera cu un alt spectacol deosebit, in care il remarcasem pe Vlad Balan. Ei bine, anul acest au fost mult mult mult mai buni. Cred cu tarie ca ar putea sa mearga ca spectacol invitat oriunde, in orice teatru din tara sau din Bucuresti. Oriunde, va zic. O sa stau cu ochii pe ei si voi anunta unde vor juca acest spectacol (pentru ca sunt sigura ca se va intampla asta), in mod sigur sunt teatre care vor vrea sa ii aiba pe scena.
De ce functioneaza Ideo Ideis atat de bine? Pentru ca aici se respecta reguli, cu strictete. Regula spune ca spectacolul nu trebuie sa depaseasca o ora (regulamentul zice 50 de minute, dar, daca se anunta, se mai pot acorda 10 minute). Drept urmare, ieri s-au luat doua decizii grele, dureroase, dar care au trebuit luate: trupa “Brainstorming” a fost descalificata pentru ca a depasit timpul alocat spectacolului, cu 30 de minute. Poate ca juriul si organizatorii ar fi fost mai indulgenti daca cei din trupa ar fi anuntat ca spectacolul va dura mai mult. Asa, n-au spus nimic, iar cel mai bun spectacol de pana acum a fost descalificat. Ca asa e corect.
O a doua decizie foarte dureroasa a fost luata in ceea ce priveste trupa “Noi” din Constanta. Ei au anuntat ca vor depasi timpul alocat, cu 10 minute, dar apoi le-au depasit si pe acestea. Nu au fost descalificati, dar au iesit din cursa pentru cel mai bun spectacol, urmand sa fie jurizati doar pentru celelalte categorii. Ca asa e corect.
Invatam aici, cu totii. Sa ascultam, sa vorbim, sa toleram, sa fim o echipa, sa respectam reguli, sa radem, chiar sa plangem. M-a durut sufletul aseara, cand am aflat ca Brainstorming au fost descalificati. Juriul era la fel, toti membrii erau cu o durere mare in suflet, care se citea pe chipurile lor. Au vorbit o ora, la masa, despre asta, ii auzeam spunand cat de greu au luat decizia asta, dar, totusi, cat e de important sa respecti regulile aici, unde se face educatie alternativa.
Cuvintele ma parasesc, incet, superlativele mi se termina, dar acest festival e altceva, cu totul altceva. Si nu pot sa cred ca maine se termina deja.
Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers
Credit foto: Adi Bulboaca | Ideo Ideis 2012
Tweet
Macar in teatru , in arta ar trebui sa renuntam la ingradiri . Am vazut piesa ” Sapte dintr-o lovitura ” si cred ca a fost peste multe piese jucate de actori consacrati si asta gratie scenariului f bun si talentului acestor elevi super talentati .Pacat . Eu ii vedeam deja castigatori . Pentru mine ca spectator , ei sunt castigatorii festivalului .
Alex, si pentru mine sunt castigatori. Pe de alta parte, asa cum le-am spus si lor, trebuiau sa anunte ca se lungesc. Asa ar fi fost corect. Oricum, ei au de ce sa fie mandri: au izbutit sa faca un spectacol bun de iesit in lume cu el.
Ce nu scrie in articolul asta deloc, este ca acesti copii nu sint rasariti de nicaieri. Exista niste alti copii care lucreaza GRATIS cu ei, doar din generozitate si iubire pentru teatru. In cazul trupei Brainstorming, cel care i-a facut sa fie atit de frumosi se cheama Anghel Damian si este un fost membru al trupei (acum doi ani a jucat ca actor amator in festivalul de la Alexandria), student la actorie in anul trei acum. Faptul ca n-a taiat din text, ca sa le dea fiecaruia sansa sa-si spuna monoloagele si sa aiba momentul lor de plinatate actoriceasca. Au renuntat la ideea de premiu cumva din start, primind in schimb sansa de a fi actori si a-si duce personajele pina la capat. Cred ca sint mult mai cistigati asa si cred ca ar trebui sa li se recunoasca mai mult meritele celor care muncesc pro bono cu niste copii care nu stiu nimic despre teatru. Daca n-ar exista oamenii astia, nu ne-am mai minuna de cum reusesc sa atinga momente de gratie niste copii care au lucrat “singuri”. Si, ca tot veni vorba, anul trecut, intr-un spectacol extrem de frumos, aceeasi trupa a fost ocrotita si clocita de acelasi baiat (cu trei ani mai mare ca cel mai mare dintre ei), Anghel Damian.
Eu scriu frecvent despre ei, atat aici, pe blog, cat si pe Liternet. Am un articol special despre traineri, pentru ca oamenii astia merita sa se vorbeasca cat mai mult despre ei.
In articolul de fata nu scrie nicaieri despre asta pentru ca am incercat sa povestesc cate putin despre spectacole, despre ceea ce s-a vazut pe scena. Iar ceea ce s-a vazut pe scena, din partea lor, a fost extraordinar. Le-am spus-o si lor, am spus-o tuturor celor cu care am vorbit. Am spus-o si pe Liternet, l-am intrebat si pe Catalin Stefanescu despre asta, a spus-o si el
Anghel Damian, dar si Andrei Catalin, amandoi studenti ai UNATC, anul III.
Ca membru al Brainstorming de-a lungul unei perioade de 4 ani, trebuie aa mentionez ca invatarea este unul din elementele cele mai importante care sustin baza acestei trupe. Consider ca este de datoria noastra, ca membri, sa dam mai departe ceea ce am invatat. Cei doi si-au indeplinit cu gratie aceasta datorie. Cred cu sinceritate ca le pot multumi din partea intregii trupe. Am insistat sa ii mentionez in egala masura, pentru ca meritul le apartine.. in egala masura :).
Cat despre aceasta descalificare, trebuie sa recunosc: ne-am bucurat, o data pentru ca am inteles lectia pe care am primit-o, trecand peste orice altceva. De doua ori pentru ca intotdeauna am pornit de la ideea ca premiile (si o spunem cu tot respectul cuvenit) nu sunt nici un scop, nici o asigurare. Din contra, am vazut pe “pielea noastra” efecte negative ale unor simple diplome.
Desi nu am intentionat niciodata sa fac ce am facut in acesti patru ani la un nivel profesionali, m-am intors intotdeauna la acest grup, pentru ca ceea ce isi propune in teorie si reuseste pe cat de mult posibil sa puna in practica, este ceva cu totul si cu totul deosebit. Si foarte frumos