Premiul literar “Augustin Fratila” si un gand

Cand am primit propunerea de a face parte din juriul care ofera cel mai important premiu literar din Romania, am stat mult pe ganduri. Primul impuls a fost sa refuz, programul meu e si asa foarte incarcat si nu stiam daca voi putea sa ma achit de obligatia de a citi cele 5 romane finaliste, dinre care doar unul va primi premiul cel mare, in valoare de 10.000 de euro. Sa refuz nu pentru ca sunt prea ocupata, ci pentru ca nu vreau sa citesc in diagonala niste romane care, daca au ajuns pana aici, inseamna ca sunt foarte bune.

Apoi mi-am luat programul la puricat si am decis ca, daca citesc cate 2 ore in fiecare zi, as putea sa fac si asta, sa citesc cele 5 romane. Dar ramasese o singura problema, un singur gand de lamurit in capul meu: cum sa fiu eu, un om fara experienta de critic literar, fara alt trecut in ale literaturii decat ca cititor avid (mai demult) si ocazional (in zilele noastre), intr-un juru care acorda premii? Eu nu sunt in stare sa jurizez nici comentariile de pe acest blog, cand e vorba de dat vreun premiu, d-apoi sa aleg intre niste lucrari elaborate, la care stiu sigur ca s-a muncit serios vreme indelungata.

Sigur ca decizia mea, aceea de a fi in acest juriu, a fost bazata pe egoism pur: sa citesc inaintea tuturor niste romane bune, sa ma bucur de ele inainte sa ajunga pe buzele tuturor. Inca nu m-am impacat cu gandul jurizarii, dar o sa trec si peste asta.

Inscrierile romanelor au inceput pe 22 august si se vor incheia pe 23 septembrie, pe 8 octombrie se va anunta lista scurta, iar lecturarea (etapa aceea in care si eu voi citi romanele de pe lista scurta) se va face din 8 octombrie pana in 2 noiembrie. Mai multe detalii se gasesc pe site-ul Asociatiei Casa de Cultura. Exista si o pagina de Facebook, daca vreti sa fiti mai aproape.

Organizatorul acestui premiu este Asociatia Casa de Cultura, cu sprijinul InterContinental si Editura ALL.
Sponsorii sunt, pana acum, Class Living si Green-Future.


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *