De ce “DA” pentru RMGC

Later edit: n-am sters niciodata un articol de pe blog, n-o sa-l sterg nici pe asta, chiar daca, intre timp, m-am documentat mai mult. Unele dintre lcururile scrise le sustin in continuare (unul dintre ele ar fi punerea in valoare a vestigiilor istorice de la Rosia Montana; altu e faptul ca oamenii care traiesc acolo in continuare mor de foame)

Nu stiu daca am mai zis vreodata public treaba asta, dar prietenii mei imi cunosc parerea referitoare la proiectul Rosia Montana a Gold Corporation. Asa ca scriu aici, sa ramana scris.

Nu ma intereseaza absolut deloc cine ia aurul din Carpatii Metaliferi, recte Rosia Montana si celelalte mine din apropiere. Ca e statul roman, ca e Gold Corporation, ca e alta companie care vrea metale pretioase, n-au decat sa-l ia cu totii. Ca oricum statul nu are bani de investit in a extrage de acolo, iar si daca ar avea, profitul tot pe masinile si salariile nesimtite ale demnitarilor s-ar duce. Deci, treaba lor.

Nu ma intereseaza nici cat primeste statul roman ca redeventa. Oricum banii aia nu ajung in spitale, la patrimoniu, la reparat de drumuri. Sau ajung, dar mai greu, asa. Banii se duc tot la masini si salarii nesimtite.

Nu ma intereseaza nici ca aurul sa ramana “copiiilor copiiilor nostri, amin”. Ca sunt absolut convinsa ca niciun copil de-al meu sau de-al copiiilor mei n-o sa puna vreodata mana pe vreun gram de aur de la Rosia Montana. Iar gandirea asta “noi nu ne vindem tara, ne parjolim holdele si ne otravim fantanile” imi e straina si nu o agreez.

Despre cianura m-am lamurit. Am aflat ca bag mai multa cianura in mine daca beau cafea si fumez decat daca as sta la Rosia Montana, in bazinul de colectare a materialului steril folosit pentru extragerea aurului. Cu alte cuvinte, Gold Corporation zice 3 unitati de cianura pe litru, in conditiile in care in cafea sunt vreo 6.

Ma intereseaza, insa, oamenii din Rosia Montana. Cum vor face ei fata organizarii de santier, ca sa zic asa. Cum vor suporta bubuiturile venite in urma detonarilor pentru galeriile miniere. Cum vor simti utilajele de trafic greu ce se vor plimba in zona, cu diverse echipamente. Raspunsul l-am primit si vi-l arat mai jos, in doua puncte:

1. Dinamitare in serie, care se comporta ca un fel de antifonare a zgomotului produs de dinamita. Urmariti filmuletul (sunt aproape 15 minute, dar merita:

2. Mina Martha din Noua Zeelanda. Priviti locul de pe margine, unde se vad gradinile oamenilor care locuiesc acolo. Dap, e functionala, iar cea de la Rosia Montana va arata la fel.

Dar ce ma intereseaza cel mai tare e investitia in patrimoniu. In contract sunt stipulate 70 de milioane de dolari care se vor duce direct la constructia de muzee si reabilitari de vestigii romane si altele ce s-au gasit pe la Rosia Montana si care vor fi deschise pentru public. 70 de milioane de dolari, bani pe care statul roman il da la patrimoniu, pe toata tara, in vreo cativa ani. Si nu-mi pasa ca Gold Corporation isi cumpara cu banii astia bunavointa mea sau a altora interesati, important e ca se face ceva foarte bun si care ne va permite sa ne cunoastem istoria mai bine.

PS: astia care spuneti ca ne-a platit in aur RMGC-ul, terminati cu tampeniile. Inca NU s-a inceput exploatarea, dar cred ca cineva m-a trecut pe lista. Insa il primesc abia peste vreo 6-7 ani, asta daca li se da avizul de exploatare, ca intai trebuie sa scoata ceva profit si dupa aceea sa-si plateasca datoriile.

PS 2: filmul si fotgrafia sunt de la Catalin Hosu.


27 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *