De ce “DA” pentru RMGC
|Later edit: n-am sters niciodata un articol de pe blog, n-o sa-l sterg nici pe asta, chiar daca, intre timp, m-am documentat mai mult. Unele dintre lcururile scrise le sustin in continuare (unul dintre ele ar fi punerea in valoare a vestigiilor istorice de la Rosia Montana; altu e faptul ca oamenii care traiesc acolo in continuare mor de foame)
Nu stiu daca am mai zis vreodata public treaba asta, dar prietenii mei imi cunosc parerea referitoare la proiectul Rosia Montana a Gold Corporation. Asa ca scriu aici, sa ramana scris.
Nu ma intereseaza absolut deloc cine ia aurul din Carpatii Metaliferi, recte Rosia Montana si celelalte mine din apropiere. Ca e statul roman, ca e Gold Corporation, ca e alta companie care vrea metale pretioase, n-au decat sa-l ia cu totii. Ca oricum statul nu are bani de investit in a extrage de acolo, iar si daca ar avea, profitul tot pe masinile si salariile nesimtite ale demnitarilor s-ar duce. Deci, treaba lor.
Nu ma intereseaza nici cat primeste statul roman ca redeventa. Oricum banii aia nu ajung in spitale, la patrimoniu, la reparat de drumuri. Sau ajung, dar mai greu, asa. Banii se duc tot la masini si salarii nesimtite.
Nu ma intereseaza nici ca aurul sa ramana “copiiilor copiiilor nostri, amin”. Ca sunt absolut convinsa ca niciun copil de-al meu sau de-al copiiilor mei n-o sa puna vreodata mana pe vreun gram de aur de la Rosia Montana. Iar gandirea asta “noi nu ne vindem tara, ne parjolim holdele si ne otravim fantanile” imi e straina si nu o agreez.
Despre cianura m-am lamurit. Am aflat ca bag mai multa cianura in mine daca beau cafea si fumez decat daca as sta la Rosia Montana, in bazinul de colectare a materialului steril folosit pentru extragerea aurului. Cu alte cuvinte, Gold Corporation zice 3 unitati de cianura pe litru, in conditiile in care in cafea sunt vreo 6.
Ma intereseaza, insa, oamenii din Rosia Montana. Cum vor face ei fata organizarii de santier, ca sa zic asa. Cum vor suporta bubuiturile venite in urma detonarilor pentru galeriile miniere. Cum vor simti utilajele de trafic greu ce se vor plimba in zona, cu diverse echipamente. Raspunsul l-am primit si vi-l arat mai jos, in doua puncte:
1. Dinamitare in serie, care se comporta ca un fel de antifonare a zgomotului produs de dinamita. Urmariti filmuletul (sunt aproape 15 minute, dar merita:
2. Mina Martha din Noua Zeelanda. Priviti locul de pe margine, unde se vad gradinile oamenilor care locuiesc acolo. Dap, e functionala, iar cea de la Rosia Montana va arata la fel.
Dar ce ma intereseaza cel mai tare e investitia in patrimoniu. In contract sunt stipulate 70 de milioane de dolari care se vor duce direct la constructia de muzee si reabilitari de vestigii romane si altele ce s-au gasit pe la Rosia Montana si care vor fi deschise pentru public. 70 de milioane de dolari, bani pe care statul roman il da la patrimoniu, pe toata tara, in vreo cativa ani. Si nu-mi pasa ca Gold Corporation isi cumpara cu banii astia bunavointa mea sau a altora interesati, important e ca se face ceva foarte bun si care ne va permite sa ne cunoastem istoria mai bine.
PS: astia care spuneti ca ne-a platit in aur RMGC-ul, terminati cu tampeniile. Inca NU s-a inceput exploatarea, dar cred ca cineva m-a trecut pe lista. Insa il primesc abia peste vreo 6-7 ani, asta daca li se da avizul de exploatare, ca intai trebuie sa scoata ceva profit si dupa aceea sa-si plateasca datoriile.
PS 2: filmul si fotgrafia sunt de la Catalin Hosu.
Tweet
asta zic si eu de cativa ani: eu lupt pentru rosieni!
nici un ONG nu a oferit o solutie vaibila pentru ei, si nu i’a interesat soarta lor pana sa vina RMGC … si intre noi fie vorba, acolo se face minerit cu mult dinaintea lui bunicu’ … care, in mina de la Rosia o murit!
De acord, investitia aceea in patrimoniu este foarte importanta, mai ales ca situatia actuala a monumentelor si a galeriilor este deplorabila. ONG-urile ofera alternative “in principiu”, insa e nevoie de solutii practice, iar nu e important daca scopul RMGC-ului e de a face profit, important e ca vor baga banii aia in patrimoniu.
Normal ca RMGC vrea sa faca profit, e societate comerciala, nu caritabila. Mie imi e de ajuns ce am auzit la intalnirea cu reprezentantii RMGC.
Dupa cate inteleg io de aici (http://www.romania-actualitati.ro/sos_salvati_sarmizegetusa_regia-14002)Ministerul culturii da in fiecare an cam 1 milion de lei pentru cercetare arheologica… numa zic. 70 de milioane de euro sunt o pleasca divina pentru ministeru lui Kelemen Hunor
Si mai da cateva milioane pentru restaurari de tot felul. Adica picaturi de apa cu care nu poti creste iarba.
Dar intrebati-va de unde au banii aia? Si de ce spun ca tara e fara bani? De ce reduc salariile cand pentru cercetari, studii si opinii mereu sunt bani.
Cine are bani? Ca nu inteleg exact.
mi se pare o postare foarte interesanta si care da o viziune destul de clara proiectului. m-am saturat de toate articolele a la gotiu care ataca in disperare rosia montana si nu face nimci altceva, desi e mare ong-ist.
Poate ca ONG-urile au argumente, nu zic nu. Dar eu nu le-am auzit sau nu le-am inteles, pentru ca nu sunt argumente specifice, pe subiect.
La urma urmei asta inseamna orice proiect de CSR. E o metoda de redistribuire a bogatiei, lucru care ar trebui sa ne bucure, e in avantajul nostru.
ai dreptate, desi eu mai cred ca se vor ocupa foarte bine si de reabilitarea mediului. am fost acolo si acum nu e o zona care imprastie sanatate. si nu ma sperie partea cu cianura, mult mai rau decat e acum nu se poate ajunge. macar aoi vor fi bani investiti si in acest aspect.
Simplista abordare Oltea, de data asta nu te inteleg!
Cum adica simplista? Nici eu nu inteleg. Ar trebui sa abordez problema mai complicat, asa incat sa nu inteleaga nimeni ce zic sau cum?
Nu cred ca ai ales cele mai relevante argument pentru DA si sigur nu ai ilustrat corect cele pentru NU. E parerea ta, te respect destul ca sa ti-o accept, dar in cei 2 de ani de cand te citesc cu placere, e prima data cand ma intreb daca nu cumva te-am estimat gresit. Pacat! Ai ales o tema in care nu ai expertiza si te-ai limitat singura!
Am ales argumentele cele mai relevante pentru mine. Ma intereseaza patrimoniul Romaniei. Ma intereseaza oamenii de acolo. Nu ma intereseaza banii care revin statului sau companiei de exploatare.
Ceea ce e relevant pentru mine nu trebuie sa fie relevant pentru altii. E un blog personal si nu un ziar national
Da, e blogul tau personal. E parerea ta, asa cum parerea mea este ca nu te recunosc in acest articol. Dar in final fiecare din noi are parerea ei si e OK asa.
P.S. Poate vei reflecta scurt la afirmatia ta ‘Mina Martha din Noua Zeelanda. Priviti locul de pe margine, unde se vad gradinile oamenilor care locuiesc acolo. Dap, e functionala, iar cea de la Rosia Montana va arata la fel.’ si te vei intreba cum? Atat am mai avut de spus!
Ceea ce nu inteleg unii este faptul ca Rosia Montana este o zona cu traditie minierea. Oamneii de acolo asta stiu sa faca cel mai bine si cu asta sunt obisnuiti, cu mineitul. Ideea principala ar fi sa ne ocupam de ei, sa le oferim locuri de munca ,ca sa poata avea un trai decent.
Accept argumente, intotdeauna. Imi pare rau, dar chestiile de genul “nu te recunosc” sunt fara valoare daca nu vin insotite de contra-argumente bine documentate care sa anuleze ceea ce am spus.
Cum traiesc acei oameni? Foarte bine, daca au acceptat sa locuiasca acolo. Ma indoiesc sincer ca Noua Zeelanda, care este cea mai inchisa tara din punct de vedere al mediului (nu te lasa sa intri la ei daca ai in bagaje pantofi nespalati) ar putea lasa o mina sa functioneze in felul asta, daca n-ar fi perfect sigur.
Acest proiect este unul cat se poate de benefic Romaniei din toate punctele de vedere. Nu stiu unde ati mai vazut voi tara care sa-si tina aurul in pamant ca banii sub saltea.
ei bine, ai citit un articol “simplist”, şi ai comentat asemenea. simplist.
Rosia Montana a nascut si mai naste discutii aprinse intre sustinatori si contestatari, probabil un lucru normal. Ceea ce cred eu este ca aurul de acolo nu are nicio valoare atata timp cat este ingropat sub pamant.
Dar, in acelasi timp, nu pot fi de acord chiar cu orice, doar pentru a-l scoate.
Si nu sunt de acord ca statul sa piarda atata timp cat poate castiga mai mult din acea exploatare, daca i se va da drumul la exploatare. In ultimii ani imaginea statului roman cu tot ce inseamna el, institutii, oameni, actiuni este din ce in ce mai sifonata. De ce? Pentru ca in mod direct sau indirect acceptam ca statul este slab, il hulim sau il injurma, poate de multe ori pe buna dreptate. Si statul devine tot mai slab, deoarece oamenii, care sunt parte a acestui stat, chiar cred ca statul e slab si nu mai au incredere in el. Apoi vine reversul medaliei. Cand apar situatii de genul medicului din Franta dat afara din spital pentru ca este roman sau a celei prin care Spania le-a interzis romanilor sa mearga acolo la lucru injuram statul ca nu are nicio putere sa faca nimic. Dar este acelasi stat pe care noi, prin atitudinea noastra si actiunea sau non-actiunea noastra, l-am facut slab, dar in aceste situatii l-am vrea puternic.
Cred ca am “aberat” destul pe tema statului. Revenind la Rosia Montana, consider ca acel contract trebuie desecretizat, ca doar nu o fi nimic de ascuns iar daca o parte din clauze sunt defavorabile Romaniei acestea trebuie renegociate. E pacat sa nu fim si noi mai “smecheri” macar o data si sa nu castigam mai mult.
Din cate stiu, singurele chestii secrete din contract sunt cele ce tin de confidentialitatea normala intre doi agenti economici. Nu cred ca ar trebui sa vedem noi chestiile alea. In rest, Gold Corporation are o atitudine foarte transparenta. Asa cred eu, din cate am vazut.
Iata o fotografie cu ce s-a intamplat la mina Waihi: http://enusal.com/uploadfile/gethttppic/2010-11/20101131628324017.jpg
oamenilor li se surpa gradinile si casele in pamant. au scazut preturile proprietatilor. se plang ca e stresant si ca compania respectiva face abuzuri.
Sper sa publici comentariul meu.
Public orice comentariu care are o adrea de e-mail valida si nu contine injuraturi. Ai si un articol pe tema asta sau doar o fotografie? Ca as vrea sa vad mai multe.
Multumesc.
De ce sa vezi mai multe, nu te-ai lamurit la intalnirea cu goldistii veseli?
Daca vrei mai multe informatii despre Waihi si mina Martha, Google is your friend Poti sa incepi cu “Recent history” de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Waihi
treaba lor. sper doar ca pasul urmator sa nu fie, de exemplu, o centrala nucleara la doi pasi de sibiu, pe olt(cand se mai uita de fukushima). pe motiv de energie ieftina, locuri de munca etc.bani de curent am, loc de munca,la fel…interesul meu ramane sa nu fiu poluat sau iradiat.